Creşterea costurilor pentru importurile alimentare ar trebui să ne îngrijoreze?

09 Noi 2017

rsz importChiar dacă preţurile produselor alimentare au fost în general stabile, factura globală pentru importurile alimentare va creşte cu 6% în acest an, până la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare înregistrată vreodată, se arată într-un raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează AFP.


Potrivit FAO, această notă de plată majorată se explică printr-o creştere a cererii alimentare mondiale precum şi prin creşterea tarifelor pentru transportul de marfă. Organizaţia este îngrijorată de implicaţiile economice legate de creşterea facturii importurilor alimentare pentru ţările cele mai puţin dezvoltate şi ţările cu venituri reduse.


„Costurile importurilor au crescut considerabil, în consecinţă facturi mai mari nu se traduc automat în cantităţi mai mari de alimente cumpărate”, subliniază economistul FAO, Adam Prakash.
FAO precizează că această creştere a costurilor importurilor alimentare intervine într-un moment în care stocurile sunt robuste, prognozele privind recoltele sunt bune iar pieţele de produse alimentare sunt bine aprovizionate.
De exemplu, deşi preţul mondial al grâului a rămas constant, preţul pentru grâul roşu de primăvară din SUA, un tip de grâu utilizat pentru producţia de paste, era cu 40% mai mare în luna iulie 2017 decât în luna iulie 2016. De asemenea, indicele preţului untului calculat de FAO a crescut cu 41% în 2017, adică de trei ori mai mult a crescut indicele preţului produselor lactate. Aceasta deşi producţia mondială de lapte este prognozată să crească cu 1,4%, graţie unui avans de 4% în India.
FAO susţine că sectorul creşterii animalelor şi lactatelor sunt deoseb

it de dinamice. Potrivit Organizaţiei, factura de plată pentru importurile globale de carne va atinge în acest an valoarea record de 176 miliarde de dolari, în creştere cu 22% comparativ cu 2016.
Pe de altă parte, FAO atrage atenţia asupra comerţului cu fructe tropicale, valoarea exporturilor de mango, ananas, avocado şi papaya urmând să ajungă la 10 miliarde în acest an. Popularitatea fructelor tropicale este o veste bună pentru reducerea sărăciei şi dezvoltarea rurală în condiţiile în care aproape toată producţia se realizează în ţările în curs de dezvoltare, în principal în ferme de mici dimensiuni cu mai puţin de cinci hectare. FAO estimează că producţia totală de mango, ananas, avocado şi papaya ar putea ajunge la 92 milioane tone în acest an, comparativ cu 69 milioane tone în 2008.

Sursa: Agerpres