Măsuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

09 Noi 2015

09.11 porciReamintim că Pesta Porcină Clasică (P. P. C.) este o boală infecto-contagioasă cu un înalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice şi sălbatice, care generează pierderi economice importante datorită mortalităţii ridicate, a restricţiilor privind mişcarea animalelor şi a produselor de origine animală, precum şi sistarea comerţului cu porcine vii şi a produselor provenite de la acestea.
Programul de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om obligă şi responsabilizează personalul din reţeaua sanitară veterinară, autorităţile locale şi în mod special crescătorii de porcine, să implementeze şi să respecte măsurile stabilite prin programul judeţean de prevenire a P.P.C, parte integrată a programului naţional, măsuri care prevăd:


Catagrafierea lunară a populaţiilor de porcine domestice existente în toate tipurile de exploataţii.
Identificarea şi înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine şi a efectivelor, şi operarea evenimentelor (intrări, ieşiri) la data producerii acestora. Supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor prin inspecţii la exploataţiile cu porcine, prin examene clinice şi prin afluirea de probe, conform graficului stabilit de D.S.V.S.A. judeţeană, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
Supravegherea bolii la mistreţi prin afluirea, obligatoriu, de probe de sânge, stern şi organe (limfonoduli, rinichi, splină şi amigdale) de la mistreţii împuşcaţi în această campanie de vânătoare sau găsiţi morţi.
Solicitarea medicilor veterinari să participe la partidele de vânătoare.
Monitorizarea respectării legislaţiei privind circulaţia porcinelor domestice pe teritoriul judeţean şi naţional, existenţa documentelor sanitare veterinare care să însoţească animalele, prin controale în exploataţii cu animale, târguri, abatoare, în trafic, la expoziţii, sau alte manifestări.
Respectarea obligaţilor ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv:
- Să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploataţiilor cu porcine, identificarea şi înregistrarea animalelor existente permanent în exploataţie;
să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea conditiilor de igienă, microclimat şi bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonelor populate cu alte porcine sau cu porci mistreţi;
să ţină un registru al exploatatiei în care să noteze orice eveniment (intrări, ieşiri, tratamente, etc);
să asigure furaje şi apă cu respectarea parametrilor de calitate şi să nu administreze în hrana porcilor deşeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
să achiziţioneze porcine numai din exploataţii şi din târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, însoţite de documente oficiale;
să respecte normelor de bunăstare şi condiţiile de igienă în mijloacele de transport, pentru porcinele în mişcare;
să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
să colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice şi pentru recoltarea pobelor pentru examene de laborator;
să nu comercializeze carnea proaspătă şi produselor din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploataţia proprie (consumul acestor produse se face numai în exploataţia respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat); obligatoriu toţi porciii domestici şi porcii mistreţi, sacrificaţi sau vânaţi, înainte de consum uman, să fie examinaţi pentru Trichineloză, la sediile circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului şi la laboratorul D.S.V.S.A. judeţeană;
să respecte legislaţia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu spijinul autorităţiilor locale;
Autorităţiile sanitare veterinare vor efectua controale permanente pentru a verifica respectarea implementării măsurilor din programul de prevenire a pestei porcine clasice prin care sunt responsabilizaţi crescătorii de porcine administratorii fondurilor de vânătoare şi nu în ultimul rând personalul sanitar veterinar de execuţie şi vor lua măsuri corective.
Dr. Penţea Ioan - Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu

Specialiștii Universității din Colorado au elaborat un model detaliat al schimbărilor care se vor produce pe Pământ, simulare care a ...
Taram magic, nascator de legende (de tot felul), centru spiritual intesat de manastiri, o lume de cultura si arta populara straveche, un fel de ...
Ce se întâmplă cu noi când murim? Există doar un grup de oameni care știu cu adevărat ce se întâmplă ...
Carmen Jimenez din Madrid s-a prefăcut că este nevăzătoare, timp de aproape 30 de ani, susţinând că a orbit complet din cauza unei boli de ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

Incendiu puternic în Baloteşti. Flăcările se intind pe 1.000 de metri pătraţi

Un incendiu puternic a izbucnit marţi seară, la intrarea în localitatea ...

Caprele negre, mai puţine în Munţii Rodnei

Caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt mai puţine acum ...

AFIR: fondurile pentru sectorul zootehnic au fost epuizate

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță, într-un comunicat, ...

Târgul de Antichități Țărănești începe vineri la Muzeul Țăranului Român

Peste 40 de colecționari din toată țara vin la Târgul de Antichități ...

UMF Târgu Mureş a suplimentat numărul de locuri bugetate la programele mici de studii

 

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a ...

Expoziție de păpuși la Centrul Cultural Reduta

 

Câteva zeci de păpuşi de diverse mărimi, care prezintă portul ...

Incendiu puternic in comuna Cernica

Incendiu la o cladire folosita pe post de cantina, in interiorul cimitirului ...

Sportul național se asortează cel mai bine cu portul popular

Oina, sportul nostru național se împletește armonios cu portul popular ...

Veste bună pentru turiștii care vizitează România

 

De azi, turiștii au din nou acces la Cetatea lui Vlad Țepeș din județul ...

Ghidul solicitantului privind cadastrul – în consultare publică

 

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR) a ...

Festivalul Săptămâna Haferland

 

Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare ...

DJ 108 A din Sălaj, modernizat cu fonduri europene

 

Drumul județean 108A va fi modernizat printr-un proiect cu finanțare ...

10 Sfaturi pentru a identifica produsele contrafăcute pe Internet

Cu toate că au vizat inițial piața de lux, produsele contrafăcute au atins ...

Sprijinul acordat beneficiarilor programului de tomate cultivate în spații protejate continuă

Toți cei care doresc să beneficieze de sprijin, în cadrul programului de ...

Primul festival al kurtosului și Picnic Ozosep cu produse tradiționale, la Mogoșoaia

La finalul acestei săptămâni, gusturile specifice ale mâncărurilor ...