Măsuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

09 Noi 2015

09.11 porciReamintim că Pesta Porcină Clasică (P. P. C.) este o boală infecto-contagioasă cu un înalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice şi sălbatice, care generează pierderi economice importante datorită mortalităţii ridicate, a restricţiilor privind mişcarea animalelor şi a produselor de origine animală, precum şi sistarea comerţului cu porcine vii şi a produselor provenite de la acestea.
Programul de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om obligă şi responsabilizează personalul din reţeaua sanitară veterinară, autorităţile locale şi în mod special crescătorii de porcine, să implementeze şi să respecte măsurile stabilite prin programul judeţean de prevenire a P.P.C, parte integrată a programului naţional, măsuri care prevăd:


Catagrafierea lunară a populaţiilor de porcine domestice existente în toate tipurile de exploataţii.
Identificarea şi înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine şi a efectivelor, şi operarea evenimentelor (intrări, ieşiri) la data producerii acestora. Supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor prin inspecţii la exploataţiile cu porcine, prin examene clinice şi prin afluirea de probe, conform graficului stabilit de D.S.V.S.A. judeţeană, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
Supravegherea bolii la mistreţi prin afluirea, obligatoriu, de probe de sânge, stern şi organe (limfonoduli, rinichi, splină şi amigdale) de la mistreţii împuşcaţi în această campanie de vânătoare sau găsiţi morţi.
Solicitarea medicilor veterinari să participe la partidele de vânătoare.
Monitorizarea respectării legislaţiei privind circulaţia porcinelor domestice pe teritoriul judeţean şi naţional, existenţa documentelor sanitare veterinare care să însoţească animalele, prin controale în exploataţii cu animale, târguri, abatoare, în trafic, la expoziţii, sau alte manifestări.
Respectarea obligaţilor ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv:
- Să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploataţiilor cu porcine, identificarea şi înregistrarea animalelor existente permanent în exploataţie;
să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea conditiilor de igienă, microclimat şi bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonelor populate cu alte porcine sau cu porci mistreţi;
să ţină un registru al exploatatiei în care să noteze orice eveniment (intrări, ieşiri, tratamente, etc);
să asigure furaje şi apă cu respectarea parametrilor de calitate şi să nu administreze în hrana porcilor deşeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
să achiziţioneze porcine numai din exploataţii şi din târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar, însoţite de documente oficiale;
să respecte normelor de bunăstare şi condiţiile de igienă în mijloacele de transport, pentru porcinele în mişcare;
să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
să colaboreze cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea examenelor clinice şi pentru recoltarea pobelor pentru examene de laborator;
să nu comercializeze carnea proaspătă şi produselor din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploataţia proprie (consumul acestor produse se face numai în exploataţia respectivă, după examenul de specialitate asigurat de medicul veterinar arondat); obligatoriu toţi porciii domestici şi porcii mistreţi, sacrificaţi sau vânaţi, înainte de consum uman, să fie examinaţi pentru Trichineloză, la sediile circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului şi la laboratorul D.S.V.S.A. judeţeană;
să respecte legislaţia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu spijinul autorităţiilor locale;
Autorităţiile sanitare veterinare vor efectua controale permanente pentru a verifica respectarea implementării măsurilor din programul de prevenire a pestei porcine clasice prin care sunt responsabilizaţi crescătorii de porcine administratorii fondurilor de vânătoare şi nu în ultimul rând personalul sanitar veterinar de execuţie şi vor lua măsuri corective.
Dr. Penţea Ioan - Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

Cod roşu de avalanşă în Munţii Făgăraş

Meteorologii avertizează că cel puţin până mâine seară riscul ...

Cod Portocaliu de ninsori și viscol

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregătită ...

Legea așteptată de fermieri!

ATENȚIE! AUTORITĂȚILE CU ATRIBUȚII DE CONTROL NU VĂ MAI POT SANCȚIONA FĂRĂ SĂ ...

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...