Evaluările experţilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor vor fi publicate şi pe site-ul ANSVSA

19 Noi 2015

19.11 alimentatieEvaluările ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) vor fi postate, începând din 18 noiembrie, şi pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), a anunţat, miercuri, instituţia de control din România.
“Începând cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de web, într-un modul special dedicat, opiniile ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Această decizie a fost luată de Autoritate, în calitate de autoritate competentă în domeniului siguranţei alimentelor din ţara noastră, pentru creşterea gradului de transparenţă şi a celui de informare a populaţiei. EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă, cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.


Potrivit sursei citate, Comitetul Ştiinţific al EFSA şi Grupurile sale Ştiinţifice (Scientific Pannels) sunt compuse, fiecare, din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un larg spectru de discipline. Experţii, provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară, pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.
Prima evaluare ştiinţifică EFSA postată pe site-ul ANSVSA se referă la o evaluare a riscului şi o recenzie care actualizează cunoştinţele ştiinţifice privind toxicitatea glifosatului. Glifosatul este o substanţă chimică utilizată pe scară largă în produsele pesticide. Grupul de experţi recenzori EFSA, constituit din oameni de ştiinţă ai Autorităţii şi reprezentanţi desemnaţi de statele membre ale Uniunii Europene, au ajuns la concluzia că glifosatul este puţin probabil să reprezinte un pericol cancerigen pentru oameni şi propune o nouă măsură de siguranţă care va consolida controlul reziduurilor de glifosat în produsele alimentare, fiind introdusă, pentru prima dată, o doză de referinţă acută de 0,5 mg/kg greutate corporală.
Evaluările EFSA privind riscurile furnizează managerilor de risc şi forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul şi Consiliul) fundamente ştiinţifice solide pentru definirea unor politici de măsuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui înalt grad de protecţie a consumatorilor în privinţa siguranţei alimentare.
EFSA nu participă la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asistă structurile cu putere de decizie să ia deciziile respective, prin oferirea de consultanţă ştiinţifică adecvată, menţionează ANSVSA.

Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, ...
Găteala dâmbovițeană mai ales, cartofii pot fi umpluți cu multe și de toate (cartofii umpluți sunt o comoară la casa și la masa omului: se ...
Vedem descoperiri științifice incredibile făcute zilnic, dar noi cercetări indică faptul că există un decalaj destul de mare în ceea ce ...
Dolofan, rotund, alungit sau putin turtit, de un portocaliu care da un plus de culoare toamnei, dovleacul este o vedeta in felul sau printre ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

Cum să ne comportăm în caz de furtună?

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, până mâine seară ...

Două drumuri de legătură între Oradea şi comune limitrofe vor fi reabilitate

 

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de primarii din ...

Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România

Incepând de astăzi, 13 jurnalişti de la Radio Chişinău participă la un ...

Consumul de miere în România este de trei ori mai mic decât media europeană

Consumul de miere în România este de 500-600 de grame pe locuitor ...

Furtuni violente în vestul țării. Bilanțul este catastrofal

8 morți și 68 de răniți.

Update: Numărul victimelor în urma futunii ...

Sărăcia, abuzul și dizabilitatea, principalii factori ai separării copiilor de familie

9.614 copii au fost separaţi de familie în ultimul an, aceştia fiind daţi ...

Fructele vor fi în centrul atenției, la Bistrița

Staţiunea de Cercetări Pomicole din Dealul Târgului - Bistriţa Năsăud va ...

”Noaptea Liliecilor” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

 

”Noaptea Liliecilor”, un eveniment de popularizare a ...

Petre Daea a discutat cu Ambasadorul Statului Qatar despre sectorul ovin

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a ...

„Ziua Porumbului” cu producții record în județul Ialomița

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat joi (14 ...

17 septembrie - Ziua Internațională a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Pe 17 septembrie este marcată în toată lumea Ziua Internațională a ...

Începe Târgul ”Gaudeamus Carte Şcolară”

 

Cea de-a XV-a ediţie a Târgului ”Gaudeamus Carte ...

Crește numărul produselor tradiţionale atestate în județul Covasna

 

Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ...

Reuniune de succes a difuzorilor publici din întreaga lume

La Casino Sinaia, s-a încheiat cea de-a 26-a Conferinţă PBI 2017 (Public ...

Radio România – punct nodal pe un Drum al Mătăsii informaționale

Astăzi, la hotel Palas - Sinaia, în prezenţa Ministrului Culturii și ...