Evaluările experţilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor vor fi publicate şi pe site-ul ANSVSA

19 Noi 2015

19.11 alimentatieEvaluările ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) vor fi postate, începând din 18 noiembrie, şi pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), a anunţat, miercuri, instituţia de control din România.
“Începând cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de web, într-un modul special dedicat, opiniile ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Această decizie a fost luată de Autoritate, în calitate de autoritate competentă în domeniului siguranţei alimentelor din ţara noastră, pentru creşterea gradului de transparenţă şi a celui de informare a populaţiei. EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă, cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.


Potrivit sursei citate, Comitetul Ştiinţific al EFSA şi Grupurile sale Ştiinţifice (Scientific Pannels) sunt compuse, fiecare, din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un larg spectru de discipline. Experţii, provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară, pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.
Prima evaluare ştiinţifică EFSA postată pe site-ul ANSVSA se referă la o evaluare a riscului şi o recenzie care actualizează cunoştinţele ştiinţifice privind toxicitatea glifosatului. Glifosatul este o substanţă chimică utilizată pe scară largă în produsele pesticide. Grupul de experţi recenzori EFSA, constituit din oameni de ştiinţă ai Autorităţii şi reprezentanţi desemnaţi de statele membre ale Uniunii Europene, au ajuns la concluzia că glifosatul este puţin probabil să reprezinte un pericol cancerigen pentru oameni şi propune o nouă măsură de siguranţă care va consolida controlul reziduurilor de glifosat în produsele alimentare, fiind introdusă, pentru prima dată, o doză de referinţă acută de 0,5 mg/kg greutate corporală.
Evaluările EFSA privind riscurile furnizează managerilor de risc şi forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul şi Consiliul) fundamente ştiinţifice solide pentru definirea unor politici de măsuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui înalt grad de protecţie a consumatorilor în privinţa siguranţei alimentare.
EFSA nu participă la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asistă structurile cu putere de decizie să ia deciziile respective, prin oferirea de consultanţă ştiinţifică adecvată, menţionează ANSVSA.

O asemenea imagine mai rar! Un spectacol pe cât de fascinant, pe atât de înspăimântător! O furtună cu tunete și fulgere ...
Cartofii pot fi gătiți în nenumărate feluri, iar astăzi îți propunem o rețetă de chiftele care se potrivesc de minune cu sos de ...
Toată lumea iubește iluziile optice! Lumea este plină de iluzii optice și lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum apar. Deși ...
Nu mai este un mister faptul că asiaticii sunt printre cei mai ambitioşi oameni din lume, în sensul bun şi constructiv al ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

România a participat la Consiliul European pentru Agricultură și Pescuit

 

Consiliul European pentru Agricultură și Pescuit, desfășurat în ...

Întâlniri județene pentru identificarea produselor cu potențial de recunoaștere la nivel european

 

În perioada martie – mai au avut loc în 20 județe ...

AFIR A publicat lista intermediară a proiectelor

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe pagina ...

S-au epuizat fondurile disponibile în 2017 pentru investiții în infrastructura de apă și apă uzată

 

Fondurile nerambursabile alocate prin submăsura 7.2, componenta de apă/ ...

Au fost aprobate normele pentru aplicarea Programului „Prima chirie”

 

Normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”, prin ...

În lumea copiilor de 1 iunie la Muzeul Satului

 

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să ...

Alegeri locale parțiale în 49 de localități

 

În 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe ...

FOTO: Incendiu puternic la un depozit din comuna Darasti, Ilfov

Un incendiu puternic s-a produs vineri dupa-amiaza, la un depozit situat in ...

Radio România și Teleradio-Moldova, perspective ale unei bune colaborări

Georgică Severin - Director General Interimar al Societăţii Române de ...

În jurul Deltei Dunării, 400 de kilometri pe bicicletă și în barcă

Tineri români şi din străinătate vor merge, începând de ...

„Primăvara din grădină” în Cetatea Oradea vine cu o salată uriașă de 2.000 de litri

Peste 30 de producători autohtoni de legume, fructe, miere, lactate şi produse ...

Petre Daea: Sectorul irigațiilor, o prioritate pentru agricultura românească

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a ...

Motocicliștii construiesc case pentru nevoiași în Cumpăna

De foarte multe ori, arătăm cu degetul, revoltați către lucrurile care nu sunt ...

Începe Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2017

 

In perioada 25 - 28 mai , la ARCUB – Centrul Cultural al ...

Produsele neagricole cu valoare adăugată primesc sprijin financiar

 

Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a selectat până ...