Evaluările experţilor Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor vor fi publicate şi pe site-ul ANSVSA

19 Noi 2015

19.11 alimentatieEvaluările ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) vor fi postate, începând din 18 noiembrie, şi pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA), a anunţat, miercuri, instituţia de control din România.
“Începând cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de web, într-un modul special dedicat, opiniile ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Această decizie a fost luată de Autoritate, în calitate de autoritate competentă în domeniului siguranţei alimentelor din ţara noastră, pentru creşterea gradului de transparenţă şi a celui de informare a populaţiei. EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă, cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.


Potrivit sursei citate, Comitetul Ştiinţific al EFSA şi Grupurile sale Ştiinţifice (Scientific Pannels) sunt compuse, fiecare, din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un larg spectru de discipline. Experţii, provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară, pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.
Prima evaluare ştiinţifică EFSA postată pe site-ul ANSVSA se referă la o evaluare a riscului şi o recenzie care actualizează cunoştinţele ştiinţifice privind toxicitatea glifosatului. Glifosatul este o substanţă chimică utilizată pe scară largă în produsele pesticide. Grupul de experţi recenzori EFSA, constituit din oameni de ştiinţă ai Autorităţii şi reprezentanţi desemnaţi de statele membre ale Uniunii Europene, au ajuns la concluzia că glifosatul este puţin probabil să reprezinte un pericol cancerigen pentru oameni şi propune o nouă măsură de siguranţă care va consolida controlul reziduurilor de glifosat în produsele alimentare, fiind introdusă, pentru prima dată, o doză de referinţă acută de 0,5 mg/kg greutate corporală.
Evaluările EFSA privind riscurile furnizează managerilor de risc şi forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul şi Consiliul) fundamente ştiinţifice solide pentru definirea unor politici de măsuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui înalt grad de protecţie a consumatorilor în privinţa siguranţei alimentare.
EFSA nu participă la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asistă structurile cu putere de decizie să ia deciziile respective, prin oferirea de consultanţă ştiinţifică adecvată, menţionează ANSVSA.

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

Cod roşu de avalanşă în Munţii Făgăraş

Meteorologii avertizează că cel puţin până mâine seară riscul ...

Cod Portocaliu de ninsori și viscol

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregătită ...

Legea așteptată de fermieri!

ATENȚIE! AUTORITĂȚILE CU ATRIBUȚII DE CONTROL NU VĂ MAI POT SANCȚIONA FĂRĂ SĂ ...

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...

Concurs pentru adolescenți

Adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi ...

Întâlnire de lucru a conducerii AFIR cu beneficiarii PNDR și autoritățile locale din județul Constanța

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a organizat astăzi, ...

Întâlnire între retaileri și crescătorii de ovine

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, i-a primit la ...