Retragerea subvențiilor APIA - pericol pentru fermieri

06 Mai 2017

 

06.05 Borb„Fermierii din județul Harghita ar putea rămâne fără subvenția în valoare de șaizeci de milioane de euro pe an, dacă pentru perioada de finanțare 2021-2027 va rămâne actuala formă propusă a Politicii Agrare Comune (CAP)”, a atras atenția Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita care s-a aflat pe 4 mai la Bruxelles.


„Suspendarea subvențiilor APIA și a finanțării mediului rural vor afecta veniturile a aproximativ treizeci de mii de familii, ceea ce ar reprezenta un mare neajuns, motiv pentru care trebuie să luăm o poziție”, a afirmat Borboly Csaba care în calitate de membru al Comitetului Regiunilor a participat la conferința de specialitate organizată în cadrul Forumului de dezbateri europene Eurosfat 2017 de la Bruxelles unde președintele consiliului județean s-a întâlnit și cu Mihail Dumitru, director general adjunct în cadrul Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.
Țările occidentale au interesul de a aloca fonduri sub forma împrumuturilor, spre exemplu pentru achiziționarea de echipamente, iar acest lucru este benefic exclusiv proprietarilor care au la dispoziție mii de hectare. De pildă, dacă fermierul achiziționează din acest tip de finanțare, utilaje din Germania, banii ajung înapoi în Occident.
Borboly Csaba i-a înmânat lui Mihail Dumitru rezultatele consultării publice cu privire la Politica Agrară Comună pe care a demarat-o Consiliul Județean Harghita, împreună cu asociațiile microregionale din județul Harghita și care datorită sprijinului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, a fost lansată spre dezbatere la nivel regional. Borboly Csaba a prezentat rezultatele consultării din care a evidențiat importanța solidarității, proporționalității și al simplificării proceselor.
„În momentul de față, dintre instituțiile europene, Comitetul Regiunilor are poziția cea mai fermă în ceea ce privește păstrarea elementelor de dezvoltare rurală la nivelul administrațiilor publice și regionale. Această direcție este adoptată și în cadrul Parlamentului European, astfel acestea sunt instituțiile în cadrul cărora putem să prezentăm propunerile pe care le-am formulat”, a completat președintele consiliului județean.
Mihail Dumitru a catalogat procesul consultației ca fiind unul foarte benefic și a conchis că este nevoie de luarea unei poziții ferme în acest sens atât la Bruxelles, cât și la București. În continuare există riscul că din anul 2021 sprijinul financiar să fie considerabil mai mic, astfel dezvoltarea rurală ar putea să nu mai fie în prim-plan. Pentru apărarea de către Comisie a intereselor mediului rural este nevoie de sprijinul oferit de regiuni și județe.
Cu ocazia consultării în ceea ce privește subvențiile a reieșit faptul nu este benefic a lăsa deoparte micii fermieri și nu trebuie să scadă valoarea reală a subvențiilor, deoarece în anul 2007 valoarea plăților directe către România au reprezentat o cincime din cele înregistrate la nivel occidental. În momentul de față reprezintă jumătate din valoare, acesta fiind motivul pentru care scăderea valorii subvențiilor poate fi considerată a fi nedreaptă, dacă ar fi aplicată chiar și în mod parțial. Micii fermieri trebuie sprijiniți în procesul de creștere economică, atâta vreme cât prin aceste demersuri nu sunt încălcate prevederile cu privire la protecția mediului și biodiversitate. În ceea ce privește sursele de finanțare, acestea trebuie direcționate către produsele tradiționale și producția bio deoarece reprezintă viitorul și siguranța în zona noastră. Totodată, trebuie decisă încadrarea juridică a composesoratelor prin înrolarea acestora în categoria cooperativelor și nu în cea a întreprinderilor mari.
Printre problemele din domeniul dezvoltării rurale a fost menționat faptul că numeroase unități administrativ-teritoriale accesează fonduri care nu sunt utile, dar care pot fi accesate, respectiv faptul că în ceea ce privește mobilitatea, vârstnicii și persoanele aflate în dificultate din mediul rural, au nevoie de sprijin. În cazul proiectelor de mică valoare este nevoie simplificarea procedurilor de autorizare și proiectare, dar și de diminuarea fenomenului de centralizare. În ceea ce privește mediul și biodiversitatea, finanțările oferite prin programul Natura 2000 trebuie să fie accesibile și în domeniul agricol, aici trebuie incluse și pășunile. Este nevoie de crearea unui sistem transparent, flexibil și simplu în ceea ce privește despăgubirea daunelor provocate de animalele sălbatice și fenomenele climatice, respectiv să fie luate măsuri favorizante în ceea ce privește terenurile cuprinse în programul Natura 2000 sau cele aflate altitudini ridicate (consultanță, formarea de capital uman). Sistemul de achiziții publice este contraproductiv, cuprinde adesea noțiuni aberante, nu există regulament cu privire la proiectarea, calitatea serviciilor de construcții. Este menționat de asemenea, faptul că măsurile de sănătate publică pun în pericol modul tradițional de creștere al animalelor în mediul rural, sistemul de punctaj favorizând mediul urbanizat.
În cadrul Comitetului Regiunilor este în curs de redactare un raport pe această temă. Borboly Csaba a înmânat rezultatul consultării și lui Guillaume Crossnak, vicepreședintele Regiunii Occitania din Franța și raportor pe tema CAP post 2020 în cadrul Comitetului Regiunilor, iar la finalul întrevederii au convenit că președintele consiliului județean va depune un amendament la acest raport, până în data de 10 mai.
Sursa:judetulharghita.ro
Sursa foto:judetulharghita.ro

O asemenea imagine mai rar! Un spectacol pe cât de fascinant, pe atât de înspăimântător! O furtună cu tunete și fulgere ...
Când ai poftă de un preparat pe bază de fasole, cea mai delicioasă variantă este ciorba. Dacă vrei, dă-i un plus de savoare folosind ...
Toată lumea iubește iluziile optice! Lumea este plină de iluzii optice și lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum apar. Deși ...
Tutankhamon a fost un faraon egiptean care a fost îngropat într-un mormânt plin de artefacte de aur în Valea Regilor. ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Mai 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

ULTIMELE ŞTIRI

În lumea copiilor de 1 iunie la Muzeul Satului

 

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să ...

Alegeri locale parțiale în 49 de localități

 

În 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe ...

FOTO: Incendiu puternic la un depozit din comuna Darasti, Ilfov

Un incendiu puternic s-a produs vineri dupa-amiaza, la un depozit situat in ...

Radio România și Teleradio-Moldova, perspective ale unei bune colaborări

Georgică Severin - Director General Interimar al Societăţii Române de ...

În jurul Deltei Dunării, 400 de kilometri pe bicicletă și în barcă

Tineri români şi din străinătate vor merge, începând de ...

„Primăvara din grădină” în Cetatea Oradea vine cu o salată uriașă de 2.000 de litri

Peste 30 de producători autohtoni de legume, fructe, miere, lactate şi produse ...

Petre Daea: Sectorul irigațiilor, o prioritate pentru agricultura românească

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a ...

Motocicliștii construiesc case pentru nevoiași în Cumpăna

De foarte multe ori, arătăm cu degetul, revoltați către lucrurile care nu sunt ...

Începe Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2017

 

In perioada 25 - 28 mai , la ARCUB – Centrul Cultural al ...

Produsele neagricole cu valoare adăugată primesc sprijin financiar

 

Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a selectat până ...

Roșiile românești, sigure pentru consum

 

Producătorii agricoli români susţinuţi prin programul de sprijin ...

Scenă deschisă de Ziua copilului la Sala Radio

De Ziua copilului, Orchestra Naţională Radio propune copiilor, părinţilor şi ...

Botoşaniul ar putea fi primul judeţ cu două produse cu identitate geografică protejată în UE

 

Botoşaniul ar putea fi primul judeţ din România cu două produse ...

Prima cultură de rabarbură din România, la Nadeş

 

Unicul producător de rabarbură în cultură organizată din ...

Incendiu devastator, la o fermă arădeană. Cum a salvat proprietarul animalele

Un incendiu de proporții a distrus aproape în totalitate o fermă din ...