Specialiștii încearcă să salveze merele poinice și pe cele roticălate

08 Mai 2017

 

08.05 botanicaSpecialiştii Grădinii Botanice Jibou vor să salveze speciile valoroase de meri bătrâni din grădinile bunicilor, printr-un amplu proiect de conştientizare a populaţie din mediul rural care mai deţine astfel de exemplare, învăţând gospodarii cum să-i altoiască şi să-i îngrijească, pentru a duce mai departe o zestre genetică importantă.


O primă etapă a acestui proiect a demarat deja de câţiva ani la Grădina Botanică Jibou, unde au fost colectate peste 200 de soiuri de măr din zona Transilvaniei, majoritatea din Sălaj. Directorul instituţiei, Cosmin Sicora, estimează însă că numărul speciilor care mai există este de peste 1.000.
”Demersul nostru a început iniţial ca un demers ştiinţific, pentru conservarea biodiversităţii, pentru că e important să nu pierdem acea diversitate genetică ce există încă în satele noastre. Dar, sigur, ne-am dat şi noi seama că are şi importanţa aceasta, de păstrare a culturii tradiţionale, a soiurilor tradiţionale de la noi. Încet, încet, am început să colectăm la Grădina Botanică, avem acum peste 200 de soiuri de măr din zona Transilvaniei, majoritatea sălăjene şi încă existe foarte multe soiuri. Noi estimăm undeva spre 1.000 de soiuri care încă există şi care aşteaptă să fie salvate. Chiar vreau să lansez un apel: dacă ştiţi meri din aceia bătrâneşti, frumoşi, transmiteţi-ne un mesaj, haideţi să stabilim un contact să putem ajunge la ei şi să putem să-i salvăm. Ce e deosebit la măr este că nu se transmit caracterele prin seminţe. E important să iei o crenguţă, un altoi şi să-l altoieşti într-un măr sălbatic, măr pădureţ, pentru că atunci îi va da o vigoare deosebită şi va rezista zeci de ani şi în felul acesta să-i transmiţi caracterele mai departe”, a precizat, la finalul săptămânii trecute, Cosmin Sicora, în cadrul unei întâlniri organizate la Grădina Botanică, pe tema florilor şi a tradiţiilor legate de acestea.
”În opinia acestuia, vechii meri din grădina bunicilor au caracteristici care îi fac să producă, prin altoire, exemplare ce vor rezista o perioadă mai lungă, fără tratamente speciale, precum soiurile comerciale. În plus, există şi pericolul dispariţiei acestor soiuri, ce ar putea fi înlocuite de cele ce se găsesc actualmente pe piaţă.
Grădina Botanică, prin rolul ei, până la urmă are şi latura aceasta de conservare. E un lucru foarte important că încă, în satele sălăjene şi numai, în toate satele transilvane, se mai găsesc merii aceia din grădina bunicilor care, însă, din păcate, mulţi dintre ei sunt foarte vechi şi bătrâni şi care sunt pe cale de dispariţie. Noi ne-am dat seama cu mulţi ani în urmă de pericolul acesta, pentru că ce găsim de cumpărat, puieţii aceia de la piaţă, la magazin, toţi sunt din soiuri comerciale, sunt dintr-o mână de soiuri practic, şase-şapte soiuri care sunt astfel făcuţi încât dacă nu-i tratezi cu substanţe chimice, aşa cum spune tehnologia lor, vor muri în câţiva ani, 10-15 ani, nu au o viaţă mai lungă. Însă merii aceia ai bunicilor noştri, dacă ştiţi, sunt nişte meri vechi poate de peste 100 de ani şi care, poate nu produc în fiecare an, dar când produc fac mari cantităţi de mere, cum nu găsim în comerţ şi care nu necesită atâtea tratamente câte necesită aceste soiuri comerciale. Însă fiind convenabil să-l cumperi şi să-l plantezi, lumea uită să mai altoiască din merii bătrâni şi în felul acesta ei, încet, încet dispar, din păcate”, a mai subliniat Cosmin Sicora directorul Grădinii Botanice Jibou.
Demersurile Grădinii Botanice de salvare şi perpetuare a speciilor valoroase de meri din zonă sunt însă limitate de spaţiul pe care îl are la dispoziţie, motiv pentru care specialiştii instituţiei vor să-i înveţe şi să-i ajute pe cei care mai au în curte astfel de meri să altoiască exemplare tinere şi să ducă astfel mai departe această zestre genetică.
”Spaţiul nostru la Grădina Botanică e limitat. Nu avem unde să facem aşa o livadă cât ne-am dori noi de mare şi cât de multe soiuri sunt. Aşa că ne îndreptăm acum spre o nouă etapă a proiectului, în sensul că vrem să identificăm în satele din jur aceşti meri, să-i învăţăm pe oameni dacă nu mai ştiu sau să-i ajutăm cu specialiştii noştri să altoiască din ei şi practic să transformăm Sălajul într-o livadă de felul acesta. Vrem să colaborăm cu oamenii, să-i motivăm şi să le spunem că pot să aibă chiar şi un venit, pentru că noi facem suc de mere din soiuri din acestea şi care e cu totul deosebit şi nu se compară cu cel din comerţ. Chiar de anul aceste vrem să avem suc de mere pe diferite soiuri, să vezi cum e sucul de mere poinice sau de mere roticălate sau de mere domneşti, să scoatem în evidenţă această diversitate şi lumea să conştientizeze importanţa. Acesta e primul pas în conservare. Dacă ştii ce valori ai, atunci le poţi conserva. Dacă nu le cunoşti, se duc şi nici nu-ţi dai seama cum dispar!, a conchis Cosmin Sicora.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:romaniaverde.ro

O asemenea imagine mai rar! Un spectacol pe cât de fascinant, pe atât de înspăimântător! O furtună cu tunete și fulgere ...
Când ai poftă de un preparat pe bază de fasole, cea mai delicioasă variantă este ciorba. Dacă vrei, dă-i un plus de savoare folosind ...
Toată lumea iubește iluziile optice! Lumea este plină de iluzii optice și lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum apar. Deși ...
Tutankhamon a fost un faraon egiptean care a fost îngropat într-un mormânt plin de artefacte de aur în Valea Regilor. ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Mai 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

ULTIMELE ŞTIRI

În lumea copiilor de 1 iunie la Muzeul Satului

 

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să ...

Alegeri locale parțiale în 49 de localități

 

În 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe ...

FOTO: Incendiu puternic la un depozit din comuna Darasti, Ilfov

Un incendiu puternic s-a produs vineri dupa-amiaza, la un depozit situat in ...

Radio România și Teleradio-Moldova, perspective ale unei bune colaborări

Georgică Severin - Director General Interimar al Societăţii Române de ...

În jurul Deltei Dunării, 400 de kilometri pe bicicletă și în barcă

Tineri români şi din străinătate vor merge, începând de ...

„Primăvara din grădină” în Cetatea Oradea vine cu o salată uriașă de 2.000 de litri

Peste 30 de producători autohtoni de legume, fructe, miere, lactate şi produse ...

Petre Daea: Sectorul irigațiilor, o prioritate pentru agricultura românească

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a ...

Motocicliștii construiesc case pentru nevoiași în Cumpăna

De foarte multe ori, arătăm cu degetul, revoltați către lucrurile care nu sunt ...

Începe Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2017

 

In perioada 25 - 28 mai , la ARCUB – Centrul Cultural al ...

Produsele neagricole cu valoare adăugată primesc sprijin financiar

 

Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a selectat până ...

Roșiile românești, sigure pentru consum

 

Producătorii agricoli români susţinuţi prin programul de sprijin ...

Scenă deschisă de Ziua copilului la Sala Radio

De Ziua copilului, Orchestra Naţională Radio propune copiilor, părinţilor şi ...

Botoşaniul ar putea fi primul judeţ cu două produse cu identitate geografică protejată în UE

 

Botoşaniul ar putea fi primul judeţ din România cu două produse ...

Prima cultură de rabarbură din România, la Nadeş

 

Unicul producător de rabarbură în cultură organizată din ...

Incendiu devastator, la o fermă arădeană. Cum a salvat proprietarul animalele

Un incendiu de proporții a distrus aproape în totalitate o fermă din ...