Îndepărtarea urşilor de comunităţile umane – dezbatere în Senat

04 Oct 2017

 

04.10 ursProblema urşilor care se apropie de comunităţile umane a fost analizată miercuri în plenul Senatului la dezbaterea propunerii legislative prin care jandarmii sunt autorizaţi să folosească arme cu tranchilizante şi glonţ de cauciuc, gaze iritante pentru îndepărtarea animalelor agresive.


Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române a fost iniţiată de 66 de parlamentari.
Potrivit propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor în 27 iunie, ca prim for sesizat, jandarmii vor fi autorizaţi să folosească arme cu tranchilizante, cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete şi gaze iritante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora.
Senatorul UDMR Tanczos Barna consideră că metodele propuse în iniţiativa legislativă nu sunt eficiente împotriva urşilor şi a susţinut recoltarea controlată de către specialişti.
”Animalele sălbatice periculoase, şi vorbim în special despre urşi, pot reprezenta un pericol la adresa integrităţii corporale şi a vieţii umane. Aceste animale sălbatice nu vor fi îndepărtate nici cu gloanţe de cauciuc, nu putem rezolva problema nici cu tranchilizante şi nici cu alte dispozitive speciale. Sunt situaţii extreme, sunt zone în această ţară unde nu trece săptămână fără atac de urs la adresa locuitorilor, nu trece săptămână fără ca cineva să ajungă în spital şi viaţa să-i fie pusă în pericol. Singura soluţie este recoltarea controlată de către specialist. A ne ascunde încă o dată după deget şi a crede că aceste probleme pot fi rezolvate de unităţi de Jandarmerie, de Poliţie, alte unităţi decât vânătorii, este halucinant şi aberrant. Ursul vine din ce în ce mai aproape de om, vine din ce în ce mai aproape de zonele locuite. Trebuie să ajungem la o discuţie ştiinţifică, corectă, aplicată în ceea ce priveşte numărul de urşi din România. Personal nu pot să accept să ajungem grădina zoologică a Europei. Ţările care au exterminat şi au distrus populaţiile de urşi la ei acasă să ne impună nouă reguli, să ne păstrăm noi populaţia de urşi pentru a ne pune vieţile în pericol. Nu voi vota această propunere legislative”, a spus azi în plen senatorul Tanczos Barna.
Senatorul PSD Titus Corlăţean consideră că propunerea legislativă nu este contradictorie cu soluţia propusă de antevorbitorul său de la UDMR, ci o completează.
”Sunt astfel de situaţii în care coboară urşii, dar nu sunt neapărat criminali în acel moment şi nu este nevoie ca vânătorul să ucidă acel urs. Deci e nevoie ca atunci când Jandarmeria e chemată să nu acţioneze doar cu bastonul ci să aibă aceste instrumente la dispoziţie pe care iniţiativa legislativă le menţionează”, a spus Corlăţean.
Senatorul USR Allen Coliban, preşedintele Comisiei de mediu din Senat, a pledat pentru găsirea altor soluţii în defavoarea ”recoltării urşilor”, dar nu a exclus-o ca pe ”un ultim resort”.
”Problema urşilor este una reală. Trebuie să ne uităm la cauze. Urşii nu vin în contact cu populaţia umană din divertisment sau că vor să ne viziteze. Vin din lipsă de hrană. Considerăm noi, grupul senatorial USR, că există o serie de soluţii care trebuie analizate înainte să trecem la ceea ce numim atât de plastic ''recoltare”. De parcă ar fi vorba de trufandale sau de mere culese din copac. Recoltarea asta de fapt se referă la omorârea de animale. Considerăm că până ajungem la această soluţie pe care o putem lua în calcul doar ca ultim resort, trebuie să începem cu inventarierea populaţiei de urşi, relocarea acestora. Orice iniţiativă care vine să aducă soluţii şi metode înaintea acestei soluţii 'relocarea' este susţinută de grupul USR”, a opinat Coliban.
Senatorul PSD Emanoil Savin susţine că în Parcul Naţional Bucegi sunt foarte mulţi urşi şi că recoltarea controlată poate fi una dintre soluţii.
”În Buşteni, în Parcul Naţional Bucegi avem 450 de urşi, asta înseamnă că avem 150 de urşi pe 326 de kilometri pătraţi. Sunt foarte, foarte mulţi şi trebuie să găsim o soluţie. Susţin un proiect de lege al ministrului Gavrilescu pentru recoltarea controlată. Dacă ne gândim să facă ONG-urile relocarea, să o facă cu banii lor”, a afirmat Savin.
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române va fi votată marţi în Senat, la sesiunea dedicată votului final. Senatul este for decizional în acest caz.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:ziareromania.ro

Oamenii de ştiinţă au declarat că zona din jurul Polului Nord nu prezintă niciun indiciu că s-ar întoarce la starea de îngheţ ...
Toată lumea va întinde mâna să ia măcar un cornuleț cu unt și mac, așadar iată care este cea mai bună și mai simplă rețetă pentru o ...
Un telescop al NASA a descoperit o a opta planetă care se roteşte în jurul unei stele îndepărtate, aceasta devenind prima cunoscută ...
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași nu este doar una dintre cele mai bune unități de învațământ superior din țară. Este ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Decembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ULTIMELE ŞTIRI

Intrare libera la Concertul de Crăciun pentru copii, organizat la Sala Radio

Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala ...

Viitorii agronomi fără posibilități vor primi sprijin pentru continuarea studiilor

Veste bună pentru studenții care provin din medii defavorizate. Aceștia vor ...

Încălzirea climatică provocată de oameni, singurul vinovat pentru canicula din 2016

 

Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de ...

Gripa sezonieră provoacă anual circa 650.000 de decese la nivel mondial

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 şi 646.000 de decese la ...

Peste 200.000 de turiști străini au vizitat, în acest an, Muzeul ASTRA Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu va depăși până la finalul anului 2017 pragul de ...

ANSVSA: Distribuţia produselor contaminate cu Salmonella s-a făcut către state din Asia şi Africa

Distribuţia laptelui praf pentru bebeluşi contaminat cu Salmonella Enterică s-a ...

Copiii sunt în atenția autorităților locale din Cumpăna, Constanța

Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța, în parteneriat cu Fundaţia ...

Peste 18.500 locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

FOTO: Microbuz răsturnat, două persoane decedate

Microbuzul care s-a răsturnat în această dimineaţă pe DN 15, între ...

Tehnologia digitală se află la ea acasă într-o școală din mediul rural

Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș este singura școală din județ ...

Peste 19 mii de locuri de muncă, vacante la nivel național

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunță că sunt ...

Trichinela identificată la porci sacrificați în gospodarii din Bistrița Năsăud

Doi porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile ...

14, 15 și 16 decembrie, decretate zile de doliu național

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe ...

Fonduri mai mari pentru achiziționarea motorinei, acordate agricultorilor

Ajutorul de stat de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru ...

Cât costă carnea de porc în viu. Vezi HARTA județelor

Românii au început să studieze prețurile din care vor face ...