Îndepărtarea urşilor de comunităţile umane – dezbatere în Senat

04 Oct 2017

 

04.10 ursProblema urşilor care se apropie de comunităţile umane a fost analizată miercuri în plenul Senatului la dezbaterea propunerii legislative prin care jandarmii sunt autorizaţi să folosească arme cu tranchilizante şi glonţ de cauciuc, gaze iritante pentru îndepărtarea animalelor agresive.


Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române a fost iniţiată de 66 de parlamentari.
Potrivit propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor în 27 iunie, ca prim for sesizat, jandarmii vor fi autorizaţi să folosească arme cu tranchilizante, cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete şi gaze iritante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora.
Senatorul UDMR Tanczos Barna consideră că metodele propuse în iniţiativa legislativă nu sunt eficiente împotriva urşilor şi a susţinut recoltarea controlată de către specialişti.
”Animalele sălbatice periculoase, şi vorbim în special despre urşi, pot reprezenta un pericol la adresa integrităţii corporale şi a vieţii umane. Aceste animale sălbatice nu vor fi îndepărtate nici cu gloanţe de cauciuc, nu putem rezolva problema nici cu tranchilizante şi nici cu alte dispozitive speciale. Sunt situaţii extreme, sunt zone în această ţară unde nu trece săptămână fără atac de urs la adresa locuitorilor, nu trece săptămână fără ca cineva să ajungă în spital şi viaţa să-i fie pusă în pericol. Singura soluţie este recoltarea controlată de către specialist. A ne ascunde încă o dată după deget şi a crede că aceste probleme pot fi rezolvate de unităţi de Jandarmerie, de Poliţie, alte unităţi decât vânătorii, este halucinant şi aberrant. Ursul vine din ce în ce mai aproape de om, vine din ce în ce mai aproape de zonele locuite. Trebuie să ajungem la o discuţie ştiinţifică, corectă, aplicată în ceea ce priveşte numărul de urşi din România. Personal nu pot să accept să ajungem grădina zoologică a Europei. Ţările care au exterminat şi au distrus populaţiile de urşi la ei acasă să ne impună nouă reguli, să ne păstrăm noi populaţia de urşi pentru a ne pune vieţile în pericol. Nu voi vota această propunere legislative”, a spus azi în plen senatorul Tanczos Barna.
Senatorul PSD Titus Corlăţean consideră că propunerea legislativă nu este contradictorie cu soluţia propusă de antevorbitorul său de la UDMR, ci o completează.
”Sunt astfel de situaţii în care coboară urşii, dar nu sunt neapărat criminali în acel moment şi nu este nevoie ca vânătorul să ucidă acel urs. Deci e nevoie ca atunci când Jandarmeria e chemată să nu acţioneze doar cu bastonul ci să aibă aceste instrumente la dispoziţie pe care iniţiativa legislativă le menţionează”, a spus Corlăţean.
Senatorul USR Allen Coliban, preşedintele Comisiei de mediu din Senat, a pledat pentru găsirea altor soluţii în defavoarea ”recoltării urşilor”, dar nu a exclus-o ca pe ”un ultim resort”.
”Problema urşilor este una reală. Trebuie să ne uităm la cauze. Urşii nu vin în contact cu populaţia umană din divertisment sau că vor să ne viziteze. Vin din lipsă de hrană. Considerăm noi, grupul senatorial USR, că există o serie de soluţii care trebuie analizate înainte să trecem la ceea ce numim atât de plastic ''recoltare”. De parcă ar fi vorba de trufandale sau de mere culese din copac. Recoltarea asta de fapt se referă la omorârea de animale. Considerăm că până ajungem la această soluţie pe care o putem lua în calcul doar ca ultim resort, trebuie să începem cu inventarierea populaţiei de urşi, relocarea acestora. Orice iniţiativă care vine să aducă soluţii şi metode înaintea acestei soluţii 'relocarea' este susţinută de grupul USR”, a opinat Coliban.
Senatorul PSD Emanoil Savin susţine că în Parcul Naţional Bucegi sunt foarte mulţi urşi şi că recoltarea controlată poate fi una dintre soluţii.
”În Buşteni, în Parcul Naţional Bucegi avem 450 de urşi, asta înseamnă că avem 150 de urşi pe 326 de kilometri pătraţi. Sunt foarte, foarte mulţi şi trebuie să găsim o soluţie. Susţin un proiect de lege al ministrului Gavrilescu pentru recoltarea controlată. Dacă ne gândim să facă ONG-urile relocarea, să o facă cu banii lor”, a afirmat Savin.
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române va fi votată marţi în Senat, la sesiunea dedicată votului final. Senatul este for decizional în acest caz.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:ziareromania.ro

Peste 500.000 de victime în Europa și mai mult de 400.000 în fiecare an numai în UE: acesta este numărul deceselor cauzate de ...
Nu e neapărat o murătură bucovineană (de rascovi sau gălbiori în slatina e plină Moldova), dar e atât de des întâlnită ...
Specialiştii au făcut o prognoză, mileniul nou va însemna un război împotriva virusurilor. Viclenia lor este de necontestat, sunt ...
La cinci ani după ce Xi Jinping a preluat puterea în China, țara a devenit mai bogată și mai puternică. Cum s-a reflectat însă ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Octombrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

ULTIMELE ŞTIRI

Sărbătoarea zaibărului şi a prazului în oraşul lui Amza Pellea

In perioada 20-22 octombrie, in Băilești, județul Dolj, se desfășoară cea de-a ...

Râul Lăpuş a fost poluat, în urma unei deversări la iazul de decantare Bozânta.

În urma unei operaţiuni de deversare a apei acumulate pe iazul de ...

O nouă ediție a Festivalului Vinului la Timișoara

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Vinului, care se va desfăşura în ...

Proiectul de conştientizare a colectării selective pe agenda Ministerului Mediului

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat joi (19 octombrie), la Iaşi, ...

Șomerii din Bistrița Năsăud pot alege din 14 programe de formare profesională

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud ...

Râurile din Bistriţa Năsăud vor fi repopulate cu crap

Râul Someș, Șieul, râul Bistrița, pârâul Roșua şi ...

Al IX-lea Congres Naţional de Geriatrie şi Gerontologie începe joi la Otopeni

Congresul al IX-lea de Geriatrie şi Gerontologie va avea loc la Clinica Otopeni ...

Producătorii de tomate vor avea mai mult timp la dispoziție pentru valorificarea produselor

 

Producătorii agricoli susținuți prin program guvernamental să cultive ...

Se pot depune cererile de plată pentru motorina utilizată în agricultură

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că, ...

FAO solicită fonduri pentru a lupta împotriva unei infecţii care ameninţă culturile de banane

 

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a lansat ...

Asociaţia Salvaţi Copiii a lansat broşura “Alăptarea”

 

Asociaţia Salvaţi Copiii România a lansat o broşură gratuită ...

Recolta de porumb din judeţul Maramureş este peste estimări

 

Recolta de porumb din acest an a fost cu mult peste aşteptările ...

Primul proiect de învăţământ dual universitar din România după model german, la Sibiu

 

20 de studenţi de la specializarea Mecatronică - Facultatea de ...

Medicii specialişti şi rezidenţi şi cadrele didactice pot obţine locuinţe ANL şi după 35 de ani

 

Senatul a adoptat în unanimitate (89 voturi “pentru”) ...

Româncele dedică treburilor casnice peste zece ore săptămânal

 

Majoritatea femeilor din România dedică peste zece ore pe ...