14 produse tradiţionale româneşti aşteaptă să obţină protecţie europeană

10 Oct 2017

 

10.10 PDMinisterul Agriculturii vrea să înregistreze la Bruxelles alte 14 produse româneşti cu indicaţie geografică, pe lângă cele patru pentru care România a obţinut deja recunoaşterea europeană, a declarat, azi, ministrul de resort, Petre Daea, în deschiderea târgului organizat în Parcul Herăstrău din Capitală, cu ocazia zilei produselor alimentare româneşti.


“Unul dintre obiectivele programului de guvernare este de a intra pe piaţa europeană cu produse cu înregistrare geografică recunoscută sau cu denumire de origine recunoscută. Avem o listă de 14 produse pe care le pregătim. Sunt cârnaţii de Pleşcoi în continuare şi multe alte produse'”, a spus acesta.
Până acum, România a obţinut recunoaşterea a patru produse: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti.
“Îi protejăm pe producători prin a le gira acest drept de a-şi păstra produsul respectiv şi care nu poate fi preluat de alt producător. Marca respectivă se respectă, brandul respectiv, el nu poate fi multiplicat şi nu poate fi luat de o altă persoană şi apoi să intre într-o concurenţă neloială”, a mai spus Daea.
Potrivit acestuia, inspectorii din Ministerul Agriculturii verifică periodic în zonele de desfacere ca identitatea produselor să se respecte.
“Au fost luate măsuri, sunt foarte multe produse care au fost retrase, li s-a retras autorizaţia, dreptul de a produce atunci când reţeta a fost falsificată. Se întâmplă şi aceste lucruri, când oamenii vor să câştige rapid şi să înşele, dar dacă o fac o dată, a doua oară nu mai apucă”, a adăugat ministrul.
Totodată, întrebat de jurnalişti cum este mai bine pentru ţărani, în opinia sa, să mănânce produsele din gospodărie sau să le vândă, Daea a răspuns: “Fiecare să mănânce ce doreşte, unde doreşte, ce-i place şi cât poate”.
“Eu cred că produsele româneşti nu merită doar o zi, ci 365 de zile, din respect pentru fermieri, pentru cei care ne pun pe masă bucate foarte bune, gustoase şi la un preţ accesibil”, a mai spus ministrul.
Ministrul a vizitat apoi, timp de aproape două ore, toate cele 120 de standuri ale târgului - cu produse alimentare, băuturi, cosmetice, confecţii şi produse artizanale - şi a stat de vorbă cu fiecare producător în parte.
O pensionară i-a atras atenţia, la începutul turului, că produsele sunt foarte scumpe, iar Daea a invitat-o să îl însoţească la standuri să-i arate ce preţuri i se par exagerate.
“Spre exemplu, aceste găluşte cu prune costă 65 de lei kilogramul, însă eu, dacă le-aş face acasă, am făcut un calcul şi mi-a reieşit că aş fi cheltuit doar 5 lei pentru un kilogram. Deci sunt de 10 ori mai scumpe la târg şi cred că este un preţ exagerat”, i-a spus pensionara.
La rândul său, producătoarea de la standul respectiv a răspuns că este vorba de ingrediente naturale, de cea mai bună calitate, iar totul este făcut manual de către ea. “Eu îmi preţuiesc munca, mâinile şi timpul. Şi clienţii le apreciază, am foarte mulţi clienţi”, a spus producătoarea.
Rugat să medieze conflictul, Daea a răspuns că trebuie să există un echilibru între munca producătorului şi puterea de cumpărare a clientului. “Până la urmă, preţul este cel pe care clientul este dispus să-l plătească”, a arătat ministrul.
La un stand de legume, Daea le-a îndemnat pe cele două producătoare de acolo să acceseze şi anul viitor programul de tomate. “Continuaţi şi la anul, pentru că acesta este un program care va dura. Ne grăbim să le aducem cât mai devreme pe piaţă, până în luna mai”, le-a spus ministrul.
O jurnalistă l-a întrebat cum explică faptul că importurile de roşii au crescut în primele şase luni ale anului, conform Institutului Naţional de Statistică, cu toate aceste subvenţii pentru producţia autohtonă, însă ministrul a contrazis aceste date, arătând că, din contră, importurile s-au redus.
“S-au redus importurile de roşii. După mine, Institutul Naţional de Statistică spune că, la produsul de tomate, scăderea este de 6,6%”, a mai arătat ministrul.
Totodată, întrebat de jurnalişti când vom vedea 51% produse româneşti pe rafturile magazinelor, Daea a răspuns: “Mai aveţi puţină răbdare, că suntem în discuţii la Uniunea Europeană cu această lege. Sunt proceduri pe care le urmăm”.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:romaniatv.ro

Oamenii de ştiinţă au declarat că zona din jurul Polului Nord nu prezintă niciun indiciu că s-ar întoarce la starea de îngheţ ...
Toată lumea va întinde mâna să ia măcar un cornuleț cu unt și mac, așadar iată care este cea mai bună și mai simplă rețetă pentru o ...
Un telescop al NASA a descoperit o a opta planetă care se roteşte în jurul unei stele îndepărtate, aceasta devenind prima cunoscută ...
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași nu este doar una dintre cele mai bune unități de învațământ superior din țară. Este ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Decembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ULTIMELE ŞTIRI

Intrare libera la Concertul de Crăciun pentru copii, organizat la Sala Radio

Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala ...

Viitorii agronomi fără posibilități vor primi sprijin pentru continuarea studiilor

Veste bună pentru studenții care provin din medii defavorizate. Aceștia vor ...

Încălzirea climatică provocată de oameni, singurul vinovat pentru canicula din 2016

 

Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de ...

Gripa sezonieră provoacă anual circa 650.000 de decese la nivel mondial

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 şi 646.000 de decese la ...

Peste 200.000 de turiști străini au vizitat, în acest an, Muzeul ASTRA Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu va depăși până la finalul anului 2017 pragul de ...

ANSVSA: Distribuţia produselor contaminate cu Salmonella s-a făcut către state din Asia şi Africa

Distribuţia laptelui praf pentru bebeluşi contaminat cu Salmonella Enterică s-a ...

Copiii sunt în atenția autorităților locale din Cumpăna, Constanța

Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța, în parteneriat cu Fundaţia ...

Peste 18.500 locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

FOTO: Microbuz răsturnat, două persoane decedate

Microbuzul care s-a răsturnat în această dimineaţă pe DN 15, între ...

Tehnologia digitală se află la ea acasă într-o școală din mediul rural

Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș este singura școală din județ ...

Peste 19 mii de locuri de muncă, vacante la nivel național

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunță că sunt ...

Trichinela identificată la porci sacrificați în gospodarii din Bistrița Năsăud

Doi porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile ...

14, 15 și 16 decembrie, decretate zile de doliu național

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe ...

Fonduri mai mari pentru achiziționarea motorinei, acordate agricultorilor

Ajutorul de stat de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru ...

Cât costă carnea de porc în viu. Vezi HARTA județelor

Românii au început să studieze prețurile din care vor face ...