Peştele şi produse din pescuit – la control

06 Noi 2017

 

06. 11 pesteÎncepând cu 30 octombrie şi până pe 17 noiembrie 2017, Autoritatea Nașionlaă Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor efectuează controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit.


Controale oficiale în unităţile din sectorul peştelui vizează:
1. Ambarcaţiunile comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui:
- respectarea cerinţelor privind înregistrarea sanitară veterinară a ambarcaţiunilor comerciale de pescuit şi a punctelor de debarcare a peştelui;
- respectarea condiţiilor generale de igienă a alimentelor,
- respectarea cerinţelor privind trasabilitatea peştelui şi implementarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor bazate pe principiile HACCP;
- respectarea cerinţelor privind igiena şi temperatura peştelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, sau până la vânzarea cu amănuntul).
2. Centrele de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţile de produse proaspete din pescuit (cherhanale):
- respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a centrelor de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
- respectarea cerinţelor generale de igienă, în conformitate cu prevederi cu privire la cerinţele specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui, la nivelul unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
- respectarea standardelor de igienă care se aplică peştelui şi produselor din pescuit (examenul organoleptic, controlul vizual pentru stabilirea prezenţei paraziţilor vizibili, criteriile de prospeţime;
- implementarea programelor proprii de control pentru stabilirea criteriilor microbiologice, şi a nivelurilor maxime de contaminanţi şi reziduuri;
- asigurarea trasabilităţii;
- asigurarea condiţiilor de igienă şi temperatură în care se efectuează depozitarea, livrarea şi transportul peştelui şi produselor din pescuit către alte unităţi;
3. Unităţile de procesare a peştelui şi ale produselor din pescuit:
- respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a unităţilor care procesează produse din pescuit, a cerinţelor generale de igienă;
- respectarea cerinţelor cu privire la tratamentele ce trebuie aplicate pentru distrugerea larvelor unor paraziţi;
- respectarea condiţiilor specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, depozitare, preparare, transformare a peştelui şi a produselor din pescuit, ambalare şi livrare a produselor finite;
- respectarea condiţiilor de congelare a peştelui şi a produselor din pescuit şi de separare mecanică a peştelui.
- respectarea cerinţelor privind operaţiunile de ambalare, marcare şi etichetare a peştelui şi al produselor din pescuit,
4. Unităţile de depozitare a peştelui şi produselor din pescuit:
- respectarea cerinţelor generale de igienă;
- asigurarea trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit depozitate (inclusiv verificarea listelor cu furnizorii acceptaţi şi a listelor cu beneficiarii);
- respectarea cerinţelor cu privire la depozitarea şi transportul peştelui şi a produselor din pescuit;
- respectarea modului de marcare şi etichetare a peştelui şi produselor din pescuit provenite de pe piaţa naţională/din alte State Membre ale UE/din ţări terţe şi destinate comercializării pe piaţa României.
5. Unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează peşte şi produse din pescuit:
- înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine de desfacere a peştelui (pescării);
- respectarea cerinţelor cu privire la construcţia şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul;
- verificarea listei furnizorilor acceptaţi de peşte şi produse din pescuit;
- respectarea condiţiilor de manipulare şi transport ale peştelui şi produselor din pescuit proaspete/congelate de la furnizori la unităţile de vânzare cu amănuntul (menţinerea condiţiilor de igienă şi a lanţului frigorific pe durata transportului);
- respectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi a echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice, etc.) în care peştele şi produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate şi expuse spre comecializare către consumatorii finali;
- respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele;
- asigurarea trasabilităţii şi a respectării cerinţelor de igienă privind comercializarea, manipularea şi depozitarea peştelui şi produselor din pescuit vii/proaspete şi/sau congelate.
Rezultatele acestor controale tematice vor fi făcute publice la sfârșitul acestei luni, după raportarea rezultatelor, pe baza notelor de constatare încheiate de inspectorii Autorității în urma verificărilor.

Sursa : ansvsa.ro
Sursa foto: aflacum.ro

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

ULTIMELE ŞTIRI

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

Cod roşu de avalanşă în Munţii Făgăraş

Meteorologii avertizează că cel puţin până mâine seară riscul ...

Cod Portocaliu de ninsori și viscol

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregătită ...

Legea așteptată de fermieri!

ATENȚIE! AUTORITĂȚILE CU ATRIBUȚII DE CONTROL NU VĂ MAI POT SANCȚIONA FĂRĂ SĂ ...

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...

Concurs pentru adolescenți

Adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi ...