Peştele şi produse din pescuit – la control

06 Noi 2017

 

06. 11 pesteÎncepând cu 30 octombrie şi până pe 17 noiembrie 2017, Autoritatea Nașionlaă Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor efectuează controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit.


Controale oficiale în unităţile din sectorul peştelui vizează:
1. Ambarcaţiunile comerciale de pescuit şi punctele de debarcare a peştelui:
- respectarea cerinţelor privind înregistrarea sanitară veterinară a ambarcaţiunilor comerciale de pescuit şi a punctelor de debarcare a peştelui;
- respectarea condiţiilor generale de igienă a alimentelor,
- respectarea cerinţelor privind trasabilitatea peştelui şi implementarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor bazate pe principiile HACCP;
- respectarea cerinţelor privind igiena şi temperatura peştelui pe timpul depozitării (până la livrarea către unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, sau până la vânzarea cu amănuntul).
2. Centrele de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţile de produse proaspete din pescuit (cherhanale):
- respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a centrelor de colectare a peştelui, fermelor de acvacultură cu centre de colectare a peştelui integrate şi unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
- respectarea cerinţelor generale de igienă, în conformitate cu prevederi cu privire la cerinţele specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui, la nivelul unităţilor de produse proaspete din pescuit (cherhanale);
- respectarea standardelor de igienă care se aplică peştelui şi produselor din pescuit (examenul organoleptic, controlul vizual pentru stabilirea prezenţei paraziţilor vizibili, criteriile de prospeţime;
- implementarea programelor proprii de control pentru stabilirea criteriilor microbiologice, şi a nivelurilor maxime de contaminanţi şi reziduuri;
- asigurarea trasabilităţii;
- asigurarea condiţiilor de igienă şi temperatură în care se efectuează depozitarea, livrarea şi transportul peştelui şi produselor din pescuit către alte unităţi;
3. Unităţile de procesare a peştelui şi ale produselor din pescuit:
- respectarea cerinţelor privind autorizarea sanitară veterinară pentru schimburi intracomunitare şi încadrarea în categorii de risc a unităţilor care procesează produse din pescuit, a cerinţelor generale de igienă;
- respectarea cerinţelor cu privire la tratamentele ce trebuie aplicate pentru distrugerea larvelor unor paraziţi;
- respectarea condiţiilor specifice de igienă şi temperatură în care sunt efectuate operaţiunile de recepţie, depozitare, preparare, transformare a peştelui şi a produselor din pescuit, ambalare şi livrare a produselor finite;
- respectarea condiţiilor de congelare a peştelui şi a produselor din pescuit şi de separare mecanică a peştelui.
- respectarea cerinţelor privind operaţiunile de ambalare, marcare şi etichetare a peştelui şi al produselor din pescuit,
4. Unităţile de depozitare a peştelui şi produselor din pescuit:
- respectarea cerinţelor generale de igienă;
- asigurarea trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit depozitate (inclusiv verificarea listelor cu furnizorii acceptaţi şi a listelor cu beneficiarii);
- respectarea cerinţelor cu privire la depozitarea şi transportul peştelui şi a produselor din pescuit;
- respectarea modului de marcare şi etichetare a peştelui şi produselor din pescuit provenite de pe piaţa naţională/din alte State Membre ale UE/din ţări terţe şi destinate comercializării pe piaţa României.
5. Unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează peşte şi produse din pescuit:
- înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine de desfacere a peştelui (pescării);
- respectarea cerinţelor cu privire la construcţia şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul;
- verificarea listei furnizorilor acceptaţi de peşte şi produse din pescuit;
- respectarea condiţiilor de manipulare şi transport ale peştelui şi produselor din pescuit proaspete/congelate de la furnizori la unităţile de vânzare cu amănuntul (menţinerea condiţiilor de igienă şi a lanţului frigorific pe durata transportului);
- respectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi a echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice, etc.) în care peştele şi produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate şi expuse spre comecializare către consumatorii finali;
- respectarea condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele;
- asigurarea trasabilităţii şi a respectării cerinţelor de igienă privind comercializarea, manipularea şi depozitarea peştelui şi produselor din pescuit vii/proaspete şi/sau congelate.
Rezultatele acestor controale tematice vor fi făcute publice la sfârșitul acestei luni, după raportarea rezultatelor, pe baza notelor de constatare încheiate de inspectorii Autorității în urma verificărilor.

Sursa : ansvsa.ro
Sursa foto: aflacum.ro

Un nou studiu a arătat că nici creaturile care trăiesc pe fundul oceanelor nu scapă poluării produse de om. În stomacul unor animale ...
Dacă renunți la carne, poți prepara această mâncare de fasole și în zilele de post. Va fi delicioasă! De ce ai nevoie pentru ...
O nouă planetă vine să se adauge listei încă restrânse de candidate care ar putea adăposti viaţă dincolo de Sistemul (nostru) Solar, ...
Oamenii de ştiinţă au descoperit că unii membri ai grupului tradiţionalist creştin Amish din Statele Unite poartă o mutaţie genetică care, ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

ULTIMELE ŞTIRI

Caravana “Alege oaia!” ajunge, în acest week-end, la Sibiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se va afla ...

Date uimitoare despre cânepă: Semințele acesteia pot pune capăt foametei mondiale

Cânepa are peste 25.000 de utilizări: de la alimente, vopsele şi ...

Sălăjenii dau dovadă de spirit civic și returnează banii uitați la bancomat

O sumă de bani deloc de neglijat, uitată lângă un bancomat, dar şi două ...

Someşul Mare mai "bogat" în peşti

După ce ani de zile apele curgătoare din judeţul Bistriţa - Năsăud au fost de-a ...

Vacanțe cu reduceri de până la 50%

Începând de astăzi, în cadrul Târgului de Turism al ...

O nouă ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului românesc

O nouă ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului românesc ...

Sprijin de peste 100 milioane de euro pentru zootehnie

Guvernul a aprobat astăzi plăți pentru ajutoare în agricultură în ...

Fii primul la curent cu noutățile!

Radio România Antena Satelor îți oferă informația proaspătă, ...

ANOFM: astăzi sunt oferite peste 28.000 de locuri de muncă

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Ziua Națională fără Tutun este serbată la Iași

Direcţia de Sănătate Publică Iasi, în parteneriat cu Centrul de ...

Burse pentru elevi, studenţi şi doctoranzi din întreaga ţară

Un număr de 34 de burse pentru elevi, studenţi şi doctoranzi din întreaga ...

ANSVSA: nu există consecințe negative ale consumului de citrice

Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența ...

Ursul care dă târcoale cabanei Postăvarul devine periculos

Ursul care dă târcoale cabanei Postăvarul de mai bine de două ...

Legea Educaţiei din Ucraina creează îngrijorarea în rândul etnicilor români

Legea Educaţiei din Ucraina care limitează dreptul comunităţilor de a studia ...

Apa potabilă este în pericol. De vină sunt nitrații proveniţi de la fertilizatorii din agricultură

Un studiu global avertizează că nitraţii proveniţi de la fertilizatorii din ...