Cea mai eficientă instalaţie de cogenerare din Europa a fost pusă în funcţiune în Romania

04 Iul 2015

04.07 chimCea mai eficientă instalaţie de cogenerare din Europa a fost pusă vineri în funcţiune pe platforma firmei Chimcomplex Borzeşti, specializată în fabricarea de produse chimice, printr-o investiţie de 14,35 de milioane de euro, cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
“Această instalaţie de cogenerare, considerată vârf de tehnologie la nivel mondial, unică în România din punct de vedere al randamentului, produce mai multă energie electrică şi termică decât consumă întreg municipiul Râmnicu Vâlcea, municipiul Focşani şi de două ori mai mult decât necesarul municipiului Oneşti. Testele au arătat că eficienţa globală depăşeşte 91%”, a declarat vineri Ştefan Vuza, preşedintele Grupului SCR, proprietarul Chimcomplex.


Potrivit acestuia, din punct de vedere al impactului asupra mediului, “urmare a economiilor anuale de gaze naturale generate de implementarea proiectului, emisiile de CO2 se reduc cu peste 17.800 tone pe an”.
Noua instalaţie de cogenerare de pe platforma industrială Chimcomplex urmează finalizării în anul 2009 a unei alte investiţii energetice cu profil de cogenerare, respectiv o instalaţie care, alimentată cu gaze naturale şi hidrogen obţinut din surse regenerabile, produce energie electrică şi termică necesare în procesele de fabricaţie ale firmei din Borzeşti.
“Randamentul energetic de peste 90% al acelei instalaţii revoluţionare în domeniu, creaţie după trei ani de inovare, cercetare şi proiectare a unei echipe de specialişti din combinatul nostru în parteneriat cu cei ai unei firme elveţiene, a determinat acţionariatul şi administraţia Chimcomplex să continue proiectul ce viza diminuarea semnificativă a costurilor energetice. Această nouă instalaţie de cogenerare are un randament energetic superior primei şi este de mai mare capacitate”, a precizat Dumitru Coman, directorul general al firmei din Borzeşti.
În urma celor două investiţii, Chimcomplex Oneşti şi-a redus costurile energetice cu 42% şi a devenit unul dintre cele mai performante combinate chimice din Europa. Practic, în prezent, Chimcomplex produce sută la sută energie termică şi 40% din energia electrică necesară propriilor procese de fabricaţie.
În propriul Departament de inovare, cercetare şi proiectare, specialiştii Chimcomplex lucrează în parteneriat cu universităţile tehnice din Bucureşti şi Iaşi la finalizarea a 27 de noi proiecte, “cele mai multe premiere în domeniu”, pe care acţionariatul firmei le doresc “implementate în următorii şase ani”, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie Vergiliu Băncilă.
“Valoarea acestor proiecte, la unison cu proiectul de înfiinţare a unor clustere cu instituţii de învăţământ superior din România şi alte două firme de profil chimic din România, vor permite accesarea de fonduri europene în exerciţiul financiar 2015 – 2020”, a indicat Vergiliu Băncilă.
Nu în ultimul rând, proprietarul Chimcomplex Borzeşti, Ştefan Vuza, a anunţat că intenţionează să participe la privatizarea Oltchim Râmicu Vâlcea, deoarece combinatul chimic vâlcean are în continuare potenţial.
“Credem că platforma de la Oltchim are în continuare potenţial, este nevoie doar de acel catalizator care să integreze energiile celor două echipe. Noi credem că acest catalizator poate fi aşezat în interiorul echipei de la Oltchim împreună cu Chimcomplex. Sper ca statul român să ia în considerare pentru Oltchim soluţia integrării în Compania Română de Chimie, cu efecte atât în plan strategic, în plan social, dar mai ales cu efecte în ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a acestei ţări”, a argumentat directorul general al Chimcomplex, Dumitru Coman.
Chimcomplex Borzeşti, parte a Grupului SCR având capital integral românesc, este unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est, cu o experienţă de 55 de ani în industria chimică.
În primele doua trimestre ale acestui an, profitul realizat de Chimcomplex Borzeşti a fost de 14,5 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 102 milioane de lei.

Comunicat Chimcomplex Borzeşti

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Nu știi ce să mai gătești la prânz sau cină? Încearcă mâncărica de cartofi cu șuncă. Ingrediente: 700 g cartofi200 g ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Ianuarie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

ULTIMELE ŞTIRI

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...

Concurs pentru adolescenți

Adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi ...

Întâlnire de lucru a conducerii AFIR cu beneficiarii PNDR și autoritățile locale din județul Constanța

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a organizat astăzi, ...

Întâlnire între retaileri și crescătorii de ovine

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, i-a primit la ...

S-au stabilit plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în urma ...

ANOFM: peste 18.000 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Olimpicii din Brăila au fost admiși la universități de top din Europa

Şase olimpici de la Colegiul "Nicolae Bălcescu" din Brăila, elevi în ...

Un nou pod la Brăila

Proiectul Podului de la Brăila are o valoare de aproximativ 500 de milioane ...