Paştele vine la pachet cu numeroase controale

14 Mar 2017

14.03 carne de mielOdată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, autorităţile au intrat în alertă pentru a asigura siguranţa şi protecţia consumatorilor.


În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA-BN va dispune măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală.
La aceste acţiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Bistriţa (CSVSA) şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN.
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.
La nivelul DSVSA- Bistriţa-Năsăud, a circumscripţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Bistriţa, şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN, în perioada 15.03.2017-15.04.2017 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice si Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon (0263/224974) la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar- veterinar pentru sacrificarea de ovine şi publicate pe site-ul ANSVSA şi în centre de sacrificare autorizate temporar, organizate în condiţiile legii şi amenajate corespunzator, în care se asigură supravegherea sanitară-veterinară şi în care sunt respectate condiţiile de igienă, cerinţele legale privind identificarea şi bunăstarea animalelor şi gestionarea materialului cu risc specific.
Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu două crotalii în exploataţia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau către târgurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi documente sanitare veterinare (formular de mişcare, certificat de sănătate şi lanţ alimentar).
“Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 30 martie -15 aprilie 2017, între orele 07ºº-17 ºº, sub supraveghere sanitară-veterinară. În gospodăriile populaţiei, proprietarii pot să-şi sacrifice mieii în mod tradiţional, urmând să predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consum propriu. În toate pieţele agroalimentare din judet şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate. Recomandăm consumatorilor achiziţionarea produselor alimentare din unităţi autorizate sanitar veterinar” transmite director executiv, dr. Sorin Oros Mănarcă .

Sursa: Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor
Foto: StiriAgricole.ro

Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, ...
Găteala dâmbovițeană mai ales, cartofii pot fi umpluți cu multe și de toate (cartofii umpluți sunt o comoară la casa și la masa omului: se ...
Vedem descoperiri științifice incredibile făcute zilnic, dar noi cercetări indică faptul că există un decalaj destul de mare în ceea ce ...
Dolofan, rotund, alungit sau putin turtit, de un portocaliu care da un plus de culoare toamnei, dovleacul este o vedeta in felul sau printre ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Martie 2017
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

ULTIMELE ŞTIRI

Cum să ne comportăm în caz de furtună?

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, până mâine seară ...

Două drumuri de legătură între Oradea şi comune limitrofe vor fi reabilitate

 

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de primarii din ...

Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România

Incepând de astăzi, 13 jurnalişti de la Radio Chişinău participă la un ...

Consumul de miere în România este de trei ori mai mic decât media europeană

Consumul de miere în România este de 500-600 de grame pe locuitor ...

Furtuni violente în vestul țării. Bilanțul este catastrofal

8 morți și 68 de răniți.

Update: Numărul victimelor în urma futunii ...

Sărăcia, abuzul și dizabilitatea, principalii factori ai separării copiilor de familie

9.614 copii au fost separaţi de familie în ultimul an, aceştia fiind daţi ...

Fructele vor fi în centrul atenției, la Bistrița

Staţiunea de Cercetări Pomicole din Dealul Târgului - Bistriţa Năsăud va ...

”Noaptea Liliecilor” la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

 

”Noaptea Liliecilor”, un eveniment de popularizare a ...

Petre Daea a discutat cu Ambasadorul Statului Qatar despre sectorul ovin

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a ...

„Ziua Porumbului” cu producții record în județul Ialomița

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat joi (14 ...

17 septembrie - Ziua Internațională a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Pe 17 septembrie este marcată în toată lumea Ziua Internațională a ...

Începe Târgul ”Gaudeamus Carte Şcolară”

 

Cea de-a XV-a ediţie a Târgului ”Gaudeamus Carte ...

Crește numărul produselor tradiţionale atestate în județul Covasna

 

Peste 20 de produse tradiţionale au fost atestate în ultimii trei ...

Reuniune de succes a difuzorilor publici din întreaga lume

La Casino Sinaia, s-a încheiat cea de-a 26-a Conferinţă PBI 2017 (Public ...

Radio România – punct nodal pe un Drum al Mătăsii informaționale

Astăzi, la hotel Palas - Sinaia, în prezenţa Ministrului Culturii și ...