Bacău: 34 kg de trinitrotoluen, pentru distrugerea muniţiei neexplodate

20 Noi 2015

detonareO cantitate de 34 de kilograme de trinitrotoluen, precum şi alte mijloace pirotehnice au fost utilizate, vineri, de echipa specializată din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău pentru distrugerea muniţiei neexplodate rezultate în urma desfăşurării activităţilor de asanare a teritoriului judeţului, după ce în urmă cu o săptămână a avut loc o acţiune similară.


Deflagraţia controlată a avut loc pe poligonul specializat 'Lunca Siretului'' din comuna Săuceşti.
"Deşi a trecut un timp scurt de la detonarea anterioară, au ieşit la iveală noi relicve foarte periculoase. Au fost distruse o bombă de aruncător calibru 60 mm, 109 bombe de aruncător calibru 82 mm, un corp proiectil exploziv calibru 75 mm, un proiectil exploziv calibru 75 mm, un proiectil exploziv calibru 100 mm, un proiectil exploziv calibru 150 mm, un focos proiectil, o mină antipersonal, precum şi mai multe cartuşe calibru 7,92 mm", a precizat căpitanul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
Potrivit acestuia, misiunile de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflagraţiilor mondiale din secolul trecut au fost efectuate "în municipiul Bacău, precum şi în comunele Brusturoasa şi Oituz în urma sesizărilor formulate de persoane din zonă care le-au observat în timpul unor lucrări în propriile gospodării ori în activităţi în pădure".
În acest an au mai fost efectuate alte cinci operaţiuni de distrugere controlată de muniţie descoperită accidental în datele 14 mai, 18 iunie, 10 iulie, 14 octombrie şi 13 noiembrie.
Anul trecut, asemenea operaţiuni de distrugere a muniţiei fuseseră efectuate de echipa pirotehnică a ISU Bacău în lunile ianuarie, iunie şi octombrie.
Teritoriul judeţului Bacău a fost teatrul unor confruntări ample, respectiv dislocări masive de trupe pe parcursul celor două conflagraţii mondiale, arme utilizate în luptele din acele vremuri, muniţie neexplodată sau aflată în foste depozite subterane nedezafectate, inclusiv din municipiul Bacău, punând încă în pericol vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
Activităţile de exploatare a lemnului, dar şi cele din gospodăriile oamenilor, în special pe Valea Trotuşului, iar mai nou activităţile desfăşurate de cetăţeni ce dispun de detectoare de metale au scos şi scot la iveală un întreg arsenal de bombe, proiectile, cartuşe. În multe cazuri, locuitorii au anunţat autorităţile, dar în destule cazuri nu au luat în calcul pericolul şi au făcut diferite manevre cu muniţia găsită riscându-şi viaţa, afirmă specialişti ai ISU Bacău.
În ultimii 40 de ani, din cauza muniţiei neexplodate şi-au pierdut viaţa, în judeţul Bacău, patru persoane, alte 11 au rămas cu diverse handicapuri fizice, au murit mai multe animale şi au fost distruse importante bunuri materiale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bacău, după tragicul sfârşit al unui student şi rănirea gravă a altor doi, care în urmă cu şapte ani s-au "jucat" cu un proiectil neexplodat, "activităţile de informare a populaţiei cu privire la pericolele la care se expun dacă nu anunţă pirotehniştii în cazul descoperirii de muniţie neexplodată au dat roade".

Specialiștii americani au creat modelul uneia dintre cele mai puternice tornade înregistrate de când se efectuează astfel de ...
Rar se așază mâncarea asta singură, asta-i evident, dar se vor găsi destui care s-o placă și s-o aprecieze și așa, mai sărăcuță cum e ea. ...
Roboţii poliţişti, cândva de domeniul ştiinţifico-fantastic, vor deveni o realitate pe străzile Dubaiului. Dar, în timp ce ...
Mulți oameni din întreaga lume sunt dispuși să plătească sume uriaşe pentru a-şi satisface capriciile. Cu toate acestea, în cazul ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Noiembrie 2015
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

Sâmbătă seara toată lumea stinge lumina!

La 10 ani de la prima ediție Orei Pământului, ce a avut loc la Sydney, ...

ANOFM: peste 22.000 locuri de muncă sunt vacante la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

APIA: 31 martie, termen pentru accesarea măsurilor referitoare la împădurire

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură reamintește, într-un ...

APA - element banal, pentru viață e vital!

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește miercuri, 22 martie. Cu această ...

Cele mai frumoase ouă de Paște vor fi încondeiate la Rogojești

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ...

Pădurile, în centrul atenției, astăzi, de ziua lor

Ziua Internațională a Pădurilor este marcată, la nivel mondial, în ...

Lamia Beligan, în rolul carierei sale, din suflet pentru copiii cu autism!

Lamia Beligan, singura actriță română care a adus-o la viață pe Vivien ...

Începând cu luna martie vor fi lansate toate măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020

Pe 15 martie a avut loc prima întâlnire a Comitetului de ...

Caravana de reciclare a deșeurilor electrice și electronice a ajuns în Argeș

Cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară "Servsal", o caravana ...

Mâine este sărbătorită la nivel mondial Ziua Sănătăţii Orale

Mâine este Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, zi în care trebuie să ...

România și Italia vor colabora pentru înființarea unui centru de sprijin și asistență pentru victimele traficului de persoane

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, ...

Începe evaluarea documentației depuse pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, ...

Românul Tiberiu Ușeriu a câștigat cel mai greu maraton din lume

Ultramaratonistul român Tiberiu Ușeriu a reușit să câștige din nou, ...

10 Sfaturi pentru a identifica produsele contrafăcute pe Internet

Cu toate că au vizat inițial piața de lux, produsele contrafăcute au atins ...

Albinele-drone, noii polenizatori ai planetei

V-ați imaginat vreodată cum ar fi ca albinele zumzăitoare să fie ...