Ascultă Radio Antena Satelor Live

Canicula, nocivă pentru viţa-de-vie. Care sunt urmările

Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută din cele peste 90.000 de hectare din ţară sunt afectate de acest parazit.

14 August 2015, 05:46

Boala viţei-de-vie se dezvoltă la temperaturi ridicate şi afectează lăstarul, frunzele, mugurii și chiar strugurii.

Petru Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul, are 70 de hectare de viţă-de-vie. În cei 30 de ani de când este fermier, nu s-a mai confruntat cu un nivel atât de înalt al răspândirii ciupercii oidium. În plantaţia lui, doar cinci la sută din viţa-de-vie a fost afectată de oidium, graţie substanţelor chimice pe care le-a folosit la stropire.

„La colegi am auzit că au 70% struguri atacaţi. Anul acesta boala s-a manifestat mai înainte. Luna mai a fost cu temperaturi foarte ridicate şi secetoasă şi el a început să se dezvolte mai înainte şi tratamentele care trebuiau date profilactic s-a întârziat cu 10-12 zile mai devreme”, a spus producătorul agricol, Petru Mihov.

Cel mai grav este că viţa-de-vie afectată de ciupercă nu mai poate fi salvată.

„Cea mai mare problemă la momentul de față este că soiurile care degrabă vor fi recoltate nu putem să facem tratamente chimice, la fiecare produs este un termen de pauză de până la recoltare”, a spus specialistul în protecţia plantelor, Alexandra Braghiş pentru Publika.md.

Cele mai vulnerabile în faţa ciupercii oidium sunt soiurile de masă albe Arcadia, Victoria și Muscat. Dintre cele industriale, mai afectate sunt Chardonnay, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Pinot şi Sauvignon.

Sursa: paginadeagricultura.ro

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Util in Agricultura 29 Noiembrie 2024, 12:38

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație

Pășunatul este vital pentru prevenirea incendiilor de vegetație, reducând încărcătura de combustibil, modificând vegetația și...

Valoarea pășunatului ca instrument de prevenire a incendiilor de vegetație
Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2024, 12:41

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova

Lansarea oficială a proiectului Craiova, capitală gastronomică est-europeană are loc pe 30 decembrie de la ora 12:00 la...

Festival de vinuri şi mâncăruri, la Craiova
Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Util in Agricultura 18 Noiembrie 2024, 10:58

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în...

Culturile de toamnă înregistrează o dezvoltare normală în aproape toate regiunile
Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Util in Agricultura 13 Noiembrie 2024, 13:10

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman

În emisiunea „Viața la țară”, realizată de Alexandra Vuță, inginerul Marius Roman de la Pepinierele Afumați, județul Ilfov, a...

Secretul succesului unei producții de gutui. Sfaturi de la specialistul Marius Roman
Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Util in Agricultura 07 Noiembrie 2024, 16:15

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare,...

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Util in Agricultura 03 Noiembrie 2024, 11:37

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere

În iulie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a crescut cu +8% față de luna precedentă, ajungând la 6,1 miliarde...

Exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere
Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Util in Agricultura 31 Octombrie 2024, 16:04

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară, poate aborda criza climatică și poate proteja biodiversitatea

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară