„Viaţa la ţară”, cu Tatiana Mircea: Ce facem cu terenurile agricole necultivate?

Astăzi vă propunem spre ascultare un subiect intersant. Este vorba despre terenurile din România care rămân în fiecare an necultivate, cu toate că agricultura înregistrează progrese apreciabile. Încercăm să aflăm care a fost situaţia în 2015 comparativ cu ultimii ani.

De aceea l-am invitat alături de noi pe domnul Nicolae Horumbă, directror general adjunct în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Realizator: Avem încă în România terenuri rămase necultivate, sau nu?

Nicolae Horumbă: Da, avem încă terenuri necultivate în România şi in primul rând aş vrea să fac precizarea că noi ca agenţie de plăţi putem să ne referim la terenurile necultivate care sunt declarate opentru subvenţii la APIA.

Realizator: Pentru că în realitate ar putea să fie mai multe dacă nu au fost înregistrate la APIA, nu?

Nicolae Horumbă: Sigur că da, sigur că da. Pot fi mai multe, dar una peste alta imaginea generală este în scădere a acestor suprafeţe.

Realizator: Comparativ cu ceilalti ani, constatăm o creştere a terenurilor cultivate

Nicolae Horumbă: A terenurilor cultivate da, sigur că da au crescut, iar terenurile necultivate cu siguranţă au scăzut. Am în fată evidenele noastre începând cu anul 2007 cand suprafeţele necultivate declarate de fermieri erau de circa 465.000 de hectare şi ele au scăzut continuu de la un an la altul ajungând în anul 2015 la 142.450 de hectare. Scăderea cea mai importantă a avut loc odata cu anul 2012 când ajunseseră la 66.000 de hectare şi ulterior au tot scăzut.

Realizator: Am înţeles. procentul este foarte important, totuşi. 142.000 de hectare fată de 465.000 de hectare în 2007 înseamnă destul de mult. Vreau să vă întreb dacă cunoaşteţi care sunt motivele pentru care, iată, a crescut această suprafaţă a tereneurilor cultivate în Româia în detrimentul celor necultivate?

Nicolae Horumbă: Suprafeţele necultivate au scăzut pentru că în general era vorba la început de suprafeţe mici ale proprietarilor privaţi care ulterior au fost comasate în parcele mai mari care au fost date în are

ndă sau achiziţionate de către deţinătorii mai mari de terenuri. Pe de altă parte, scăderea terenurilor necultivate în România s-a datoriat şi faptului că este mult mai convenabil să cultivi o suprafaţă pe care poţi primi, aşa cum era până în 2014, subvenţia SAPS, rata SAPS, ajutoarele naţionale tranzitorii sau PNDC-urile cum le ştim înainte de anul 2014. În plus de asta, dacă tot cultivă terenul mai puteau primi fermierii care îndeplineau condiţiile şi pachete de agromediu. Deci, subvenţia pentru un terene necultivat care însemna numai SAPS, în cazul în care era cultivat acel terene sigur creştea foarte mult. Pe de altă parte, trebuie să ştim că începând cu anul 2012 datorită situaţiei existente în ţară cu aceste terenuri necultivate şi controalele pe teren au fost mai bine direcţionate pe această zonă în aşa fel încât să ne asigurăm că pe aceste terenuri se desfăşoară activitatea agricolă. Acesta este motivul pentru care scăderea terenurilor necultivate este circa 75% de la 2007 până la 2015.

Realizator: Spuneam, procent foarte important. Înseamnă că agricultura a devenit pentru mulţi un mod de viaţă, o activitate din care să şi poată trăii?

Nicolae Horumbă: Cu siguranţă da. Pe de altă parte, aş vrea să fac totuşi o precizare, în noua politică agricolă comună terenul necultivat, sau pârloaga aşa cum îl defineşte regulamentul, nu este în mod obligatoriu ceva rău. Şi în vechea politică agricolă comună terenul necultivat era definit ca terenul lăsat la odihnă. Cu atat mai mult, în noua politică agricolă comună pârloaga, aşa este definită in regulament, înseamnă teren arabil necultivat lăsat în repaos pentru refacere. Şi în legislaţia românească este prevăzut timp de un an pe acelaşi amplasament. Altfel spus, statul român prin legislaţia românească şi în cadrul noii politici agricole comune şi-a luat o măsură de siguranţă în plus în aşa fel încât să se asigure că terenurile sunt cultivate. Deci fermierii care lasă terenul necultivat mai mult de doi ani, mai mult de un an pe acelaşi amplasament acele suprafeţe devin neeligibile. Eu zic că este o măsură bună asta pentru faptul că stimulam cultivarea terenului şi desfăşurarea activităţii agricole.

Realizator: Dacă mi-aţi spus la începutul discuţiei noastre care este numărul de hectare de teren necultivat în România, aş vrea să vă întreb şi dacă aveţi cifre legate de totalul terenurilor cultivate în România în 2015?

Nicolae Horumbă: Păi diferenţă este foarte simplă pentru că terenurile agricole declarate la APIA sunt în suprafaţă de circa 9.300.000 de hectare din care 142.000 de hectare sunt cele necultivate.

Realizator: Deci 9.150.000 de hectare sunt cultivate în acest moment în România.

Nicolae Horumbă: Da, exact.

Realizator: ne bucurăm mult că aţi fost alături den o iastăzi şi că ne-aţi oferit asemenea veşti. Când vom afla că în Româia se cultivă tot terenul bun pentru agricultură? Nicolae Horumbă: Aşa cum spuneam mai devreme, terenul necultivat nu este in mod obligatoriu un lucru rău. El este şi componentă a plăţilor de înverzire, da, cu singura condiţie ca pe el să se desfăşoare cel puţin o activitate minimă de întreţinere. Aceasta este toată condiţia.

Realizator: Să nu uităm că şi în celelalte state europene ani de zile a fost aplicată această măsură şi nu a fost rău.

Nicolae Horumbă: Sigur, exact.

Realizator: Bine! vă mulţumim mult de tot şi vă dorim o zi frumoasă în continuare şi vă aşteptăm în emisiunile noastre viitoare. Nicolae Horumbă: Cu mare plăcere oricând! Sărut mâna!/lazard/lbadiu 12.04.2016-15:04 

Realizator: Continuăm să vorbim despre terenurile rămase necultivate în România. Am aflat ceva mai devreme de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură că procentul acestor terenuri a scăzut din 2007 până în 2015 cu 75%, lucru care ne bucură. Vrem însă să aflăm şi ce se întâmplă în celelalte judeţe, de aceea ne oprim în Sălaj. Alături de noi este Adrian Lungu. Bună ziua, Adrian.

Reporter: Bună ziua şi bine v-am găsit. Avem veşti bune, cel puţin deocamdată, în judeţul Sălăj, unde suprafeţele care sunt lăsate de izbelişte, nefiind lucrate, sunt tot mai puţine, iar veştile bune vin, pe de-o parte, de la reprezentanţii Direcţiei Agricole Sălaj, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, dar şi de la asociaţiilor fermierilor din judeţul Sălaj, care au înţeles cât de important este să avem terenuri lucrate. Pentru că imediat după 1998 a fost acea luptă acerbă pentru a reintra în posesia terenurilor agricole, după care, după aproximativ zece ani, a crescut foarte mult suprafaţa necultivată, s-a ajuns să avem sute de hectare de terenuri care sunt necultivate în judeţul Sălaj, în majoritatea localităţilor rurale, pentru că cei tineri au venit la oraş, iar cei vârstnici n-au avut puterea fizică şi nici materială pentru a munci pământul la adevărata lui valoare. Însă avem acum un concept nou, pentru că tot mai mulţi proprietari de terenuri în vârstă înţeleg că a-şi da terenul arendă nu este o greşeală, dimpotrivă este o chestiune benefică de pe urma cărei pot primi fie produse, fie bani. Mai există încă o reticenţă, spun reprezentanţii asociaţiilor agricole, adică cei care îşi dau terenul în arendă pierd practic banii de la APIA, situaţie în care foarte mulţi nu sunt dispuşi să-şi dea suprafeţele în arendă, tocmai pentru a nu pierde banii de la APIA. Există mari probleme, pentru că pe de-o parte se vorbeşte despre importanţa asocierii fermierilor şi a terenurilor agricole, iar pe de altă parte spun reprezentanţii acestor asociaţii, se încurajează oarecum să nu se dea în arendă suprafeţele agricole prin anumite sume de bani acordate sub formă de subvenţii în agricultă.

Realizator: Da, dar problema este că atunci când primeşti subvenţia trebuie să ai şi puterea să cultivi acel pământ.

Reporter: Evident, este vorba de...

Realizator: Este vorba şi de puterea fizică, şi de problema financiară. Reporter: Exact. Este foarte adevărat. Realizator: Sunt mai multe lucruri care intervin şi noi am tot vorbit în emisiunile noastre de îmbătrănirea satului românesc, că ştim că au rămas foarte mulţi bătrâni care deţin astfel de suprafeţe agricole rămase necultivate. Mulţi au apelat la acest sistem de arendă care este un sistem prin care pot câştiga ambele părţi, şi arendaşul, şi cel care primeşte beneficii în urma arendei.

Reporter: Da. Să sperăm că vom avea din ce în ce mai puţine terenuri agricole necultivate şi să ne lăudăm că este cultivat fiecare metru de teren.

Realizator: Trendul este pozitiv, cel puţin aşa am aflat. Îţi mulţumesc foarte mult pentru informaţii, Adrian Lungu.

Extras din emisiunea Viața la țară din 12 aprilie, realizator Tatiana Mircea

 1. Agrometeo
 • Săptămâna 22 - 28 septembrie
  Săptămâna 22 - 28 septembrie

  Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată țara. La culturile de toamnă (rapiţă și orz) semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie vor evolua în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În majoritatea regiunilor agricole, la cultura de floarea-soarelui aflată în faza de maturitate deplină, se vor extinde și chiar definitiva lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, la hibrizii semitardivi și tardivi de porumb se va finaliza faza de maturitate în ceară, plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină în...

ULTIMELE ŞTIRI

„Sărbătoarea Recoltei” are loc astăzi în localitatea argeșeană Băbana

Astăzi, în comuna argeșeană Băbana, are loc „Sărbătoarea ...

Sunt multe semne de întrebare în privința asigurării lemnelor pentru foc

Este îngrijorare și nesiguranță la nivelul Ministerului Apelor și ...

La Cumpăna se sărbătoresc „Zilele Recoltei” de peste an

Prima zi din cadrul Festivalului „Rodul Pământului – Zilele ...

APIA va efectua plata ajutorului de stat în sectorul zootehnic

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că ...

Cel mai bătrân stejar din România, celebrat şi în acest an

 

Cel mai bătrân stejar din România, în vârstă de ...

Proprietarii de păduri din zone protejate încă mai pot depune cereri de compensaţii

ATENȚIE: Mai sunt doar 8 zile pentru depunerea cererilor în vederea ...

Ajutoare financiare de la Guvern pentru localitățile afectate de furtuni

Peste 36 de milioane lei au fost alocate de Guvern pentru înlăturarea ...

AGRALIM 2017 și-a deschis joi porțile la Iași

AGRALIM 2017 își deschide porțile în perioada 21-24 septembrie, ...

Zona montană a României – un areal special

 

Zona montană a României, constituie un teritoriu special. Un loc ...

Cum să ne comportăm în caz de furtună?

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, până mâine seară ...

Două drumuri de legătură între Oradea şi comune limitrofe vor fi reabilitate

 

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, alături de primarii din ...

Jurnaliştii Radio Chişinău, parte a echipei Radio România

Incepând de astăzi, 13 jurnalişti de la Radio Chişinău participă la un ...

Consumul de miere în România este de trei ori mai mic decât media europeană

Consumul de miere în România este de 500-600 de grame pe locuitor ...

Furtuni violente în vestul țării. Bilanțul este catastrofal

8 morți și 68 de răniți.

Update: Numărul victimelor în urma futunii ...

Sărăcia, abuzul și dizabilitatea, principalii factori ai separării copiilor de familie

9.614 copii au fost separaţi de familie în ultimul an, aceştia fiind daţi ...

AGRICULTURA

Îngrijirea pomilor fructiferi în lunile de toamnă
Septembrie și octombrile sunt lunile propice îngrijirii pomilor fructiferi, în funcție de fiecare
În via de la Dumitra a lui Harşianu musteşte pasiunea şi adevărul
O discuţie cu inginerul Octavian Harşianu despre viţa de vie şi vin se transformă, vrei nu vrei, într-o poveste
Cum se face vinul bun
Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor,
Combate musca cireşelor
Laboratorul de Prognoză, Diagnoză şi Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor recomandă ca în această
Tratament pentru combaterea dăunătorilor la pomii fructiferi
Oficiului Fitosanitar Bihor recomanda ca în această perioadă să se execute tratamentul pentru combaterea
Tratamente la pomii fructiferi
Oficiul fitosanitar Bistrita-Nasaud atentioneaza ca in aceasta perioada ar trebui sa se acorde o atentie deosebita
Boli şi dăunători în livezi
Condiţiile climaterice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor în livezile
Salvia, planta care ține doctorul departe
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către salvie. Care este
Muşcata şi secretele ei
Chiar și în ziua de astăzi, în vasta ofertă de flori care există pe piață, mușcata este una dintre cele mai apreciate
Schimbarea la faţă a legumelor
Să fie alb, să fie negru..? Două legume foarte cunoscute nouă îşi schimbă culoarea! Nu, nu e nimic în neregulă, chiar
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate
Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente
Cartoful mov - leguma din Peru, devenită cea mai profitabilă afacere a momentului în Romania
Cartoful mov - o afacere profitabilă. Datorită cerinţelor pieţei, în România ultimilor ani, multe dintre
Lista neagră a pesticidelor din UE
Catalogul Greenpeace intitulat „Lista neagră a pesticidelor în UE” a fost publicat într-o nouă
România a dat
Prețul grâului exportat de Rusia și-a reluat declinul săptămana trecută, datorită recoltelor mari din regiunea
Recomandări pentru cultivatorii de cartof
În această perioadă se recomandă efectuaria tratementelor fitosanitare în culturile de cartof. Produse
„Viaţa la ţară”, cu Tatiana Mircea: Ce facem cu terenurile agricole necultivate?
Astăzi vă propunem spre ascultare un subiect intersant. Este vorba despre terenurile din România care rămân
România NU va interzice cultivarea organismelor modificate genetic
România nu se va număra printre țările europene care au anunțat deja ca se vor opune cultivării de organisme
Fermierii care au irigat ar putea să-și RECUPEREZE banii din despăgubiri
Vești bune de la Ministerul Agriculturii! Fermierii care au irigat ar putea să-și recupereze banii dați pe apă, dacă
Canicula, nocivă pentru viţa-de-vie. Care sunt urmările
Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută
Federația Națională Pro Agro cere ajutor pentru fermierii afectați de secetă
Federația Națională Pro Agro a solicitat vineri Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sprijin în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
5 idei de afaceri profitabile la sat
Persoanele care locuiesc la țară și dețin suprafețe mici de teren își pot completa veniturile cu câteva
Cultivarea tomatelor prin METODELE MASLOV – o rețetă de succes
Dacă sunteți cultivatori de tomate și doriți să vă bucurați de un rod de până la zece ori mai bogat, vă propunem
Efectele globalizǎrii asupra practicilor alimentare
Referindu-ne la practicile alimentare contemporane, câteva întrebari ne vin în minte atunci
Tehnologia cultivării plantelor medicinale. Lavanda, o cultură cu parfum de câștig
Agricultura evoluează de la o zi la alta, astfel că în unele zone, în loc de culturile de porumb sau
Măsuri pentru sporirea credibilității produselor ecologice în rândul consumatorilor
Guvernul a aprobat miercuri completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/ 2000 privind produsele
Tehnologii de cultivare a plantelor medicinale în sistem bio
Cultivarea plantelor medicinale, chiar dacă nu necesită înființarea de culturi pe suprafețe mari de teren,
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio - trei povești de succes
Cultivarea plantelor medicinale se numără printre cele mai profitabile afaceri din sectorul agriculturii ecologice.
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio. Cum să ai o afacere de succes
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio a devenit tot mai interesantă și pentru micii agricultori din
Tehnologie revoluționară pentru agricultura pe verticală, care folosește factorii poluanți din mediul urban industrial
Începând cu anul 2012, inventatorul și antreprenorul american Darin Pastor a căutat o soluție care să
România propune statelor UE crearea unei agenţii europene pentru agricultura ecologică
România propune statelor UE crearea unei agenţii europene pentru sectorul ecologic, sprijinirea cercetării
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Albinele nu mai zumzăie şi culeg tot mai puţin polen din cauza pesticidelor
Cercetătorii au constatat că insecticidele nicotinoide, cele mai larg folosite în agricultură, prejudiciază
Păstura – cel mai valoros produs al stupului
Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Pe scurt, păstura este un polen
Rata de mortalitate a albinelor, subiect de interes pentru cercetători
Albinele din întreaga lume ar putea în curând să poarte mici dispozitive electronice, ca parte a unui
Atenție la mierea falsificată!
Despre valoarea nutrițională și terapeutică a acestui aliment am auzit cu toții. Este important însă să consumăm
Propolisul, aliat în lupta împotriva cancerului
Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice foloseau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. Grecii il
VIDEO: Stupul care extrage mierea automat
Stupul Flow este o nouă invenție care promite să elimine procedurile grele și anevoioase de colectare a mierii din
Uimitoarele efecte ale mierii Manuka
Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit să explice
Folosiți săpunuri naturale cu ingrediente apicole!
Săpunurile naturale cu ingrediente apicole sunt produsele recomandate de specialiştii în domeniu, deoarece ne
Cercetarea apicolă românească, rol determinant în furnizarea de tehnologii la nivel mondial
România produce, în medie, 20 de mii de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în
Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
A debutat ancheta structurală în agricultură, organizată de INS. Ce obligații au persoanele fizice
Legislaţia europeană referitoare la statistica structurilor agricole prevede organizarea şi efectuarea anchetelor
„Viaţa la ţară” cu Tatiana Mircea: „Importăm cantităţi foarte mari din specii de pește pe care le putem creşte aici mult mai ieftin”
Discutăm despre situaţia fondului piscicol din România, unde vor avea loc acţiuni de populare cu peşte şi cum se
Radio Antena Satelor -
ANTENA SATELOR (8 aprilie, ora 13:03) - "Viaţa la ţară" - Realizator: Bine v-am regăsit la "Viaţa la ţară". Avem,
Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor din 2018
Europarlamentarul Daniel Buda a adresat comisarului european Phil Hogan o întrebare legată de modul în care
Cum se acordă sprijinul cuplat pentru soia
Ghidul pentru solicitanţii de PLĂȚI DIRECTE şi AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII în sectorul vegetal –
Formularul cererii unice de plată aprobat de ministrul Agriculturii
Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a semnat, în 22 februarie, Ordinul pentru
Tratamente fitosanitare recomandate pentru plantele de seră
Tratamentele fitosanitare, fie ele cele clasice, prin folosirea insecticidelor, fie cele folosite în agricultura
Fermierii cer regândirea legii vânzării terenurilor agricole
Legea vânzării terenurilor agricole îi nemulţumeşte pe mulţi dintre fermieri români, motiv pentru
Noile prevederi ale Legii Cooperativelor Agricole
Una dintre marile hibe ale agriculturii noastre rezidă din spaima fermierilor de a se asocia în cooperative, ceea
Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă către fermierii români va începe în martie
Plata integrală a subvențiilor pe suprafață către fermierii români va începe, cel mai probabil, în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Ce boală amenință fermele de porci din România
Europa de Est se confruntă la ora actuală cu o boală care poate produce ravagii și în România. Este
Oierii români cer sprijinul autorităţilor să negocieze deschiderea de noi pieţe de desfacere externe
Oierii români cer sprijinul autorităţilor să negocieze deschiderea de noi pieţe de desfacere externe, după ce au
Lâna de la oi – material de construcții!
De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în
Reguli privind producerea și valorificarea laptelui de oaie
Condițiile geo-climaterice caracteristice tării noastre, au determinat dealungul timpului ca un număr însemnat de
Folosirea antibioticelor la animale ar putea fi limitată de Parlamentul European
Crescătorii de animale din Uniunea Europeană vor trebui să utilizeze mai puține antibiotice în ferme, deoarece
Fără antibiotice în produsele de origine animală
În vederea combaterii rezistenței bacteriilor la antibioticele din zilele noastre, utilizarea medicamentelor
Ciobanii pot avea câţi câini vor, dar păşunatul se face doar pe terenuri proprii până la 31 martie
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a fost chestionat, în plenul Senatului, cu privire la stadiul în
Care sunt documentele necesare privind subvențiile pentru creșterea animalelor
Fermierii români pot solicita la APIA ajutoare de stat pentru creșterea animalelor, potrivit H.G.1179/2014.
Fermele zootehnice ar putea beneficia de ajutoare excepţionale
Proiectul de hotărâre privind distribuirea sumei stabilite pentru acordare a unor ajutoare excepţionale cu
Cum se pregătesc oile pentru fătare
O etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor o constituie activitarea de reproducţie (monta şi
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale
Viața la țară este minunată, iar cu puțină pricepere și entuziasm, aceasta se poate transforma într-o bună sursă
Tractorul românesc, ce a fost şi ce mai este
Că marea privatizare a îngenuncheat industria utilajelor agricole, nu mai e o noutate, dar că încă mai avem
Aplicație smartphone pentru agricultură
USAMV Cluj Napoca și un furnizor de îngrășăminte au pus la punct o aplicație pentru telefoanele inteligente
Certificări în Agricultură - Standardul GlobalG.A.P. (Bunele Practici Agricole)
Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Săptămâna 23 - 29 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 401
Săptămâna 09 - 15 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 390
Săptămâna 02 - 08 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 390
Săptămâna 26 octombrie - 01 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 19 - 25 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 365
Săptămâna 12 - 18 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 28 septembrie - 04 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 21 - 27 septembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 367
Săptămâna 31 august - 06 septembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 330
Săptămâna 24 - 30 august 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 353
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4