Ce meserii ar fi avut reginele României, dacă nu ar fi fost... regine?

Autor: 

Cu siguranţă, cu secole în urmă, orice regină ar fi reuşit să-şi ţină casa lucrând la gherghef. Era în obiceiul oricărei familii nobile să le înveţe pe copile să mânuiască acul. Regina Victoria a Marii Britanii, bunica Reginei Maria a României, se spune că se pricepea la făcut dantele şi… multe dintre gulerele rochiilor sale erau lucrate chiar de ea. Nu că nu şi-ar fi putut permite o dantelăreasă! Apoi… prinţesele luau curent lecţii de desen şi de muzică şi-aşa se face că, la nevoie, s-ar fi descurcat predând copiilor vreuna dintre aceste arte.


Uneori, erau interesate de arta culinară. Ba, chiar, există în istorie, câteva prinţese care au scris cărţi de bucate! Prima dintre ele se numea Philippine şi a fost soţia Arhiducelui Ferdinand al II-lea de Habsburg; ea a trăit în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, la curtea regală de la Innsbruck, unde gătea (de plăcere) pentru soţul ei, iar reţetele create de ea au fost adunate într-o carte al cărei manuscris se află în Biblioteca Naţională de la Berlin. Dar nu e nevoie să ne ducem prea departe – în timp şi spaţiu –, putem să intrăm azi într-o librărie din Bucureşti şi să cerem “Cartea Regală de Bucate” (Editura Curtea Veche). Vom avea surpriza plăcută să descoperim numele autoarei: Principesa Margareta a României.

Regina Elisabeta şi contemporanele ei

Stră-stră-mătuşa Alteţei Sale Regale Principesei Margareta, Regina Elisabeta a României, era considerată, în epocă, cea mai creativă dintre reginele Europei. Într-un studiu făcut de ziarul “Dimineaţa”, în aprilie 1913, Carmen Sylva (acesta e pseudonimul său literar) era descrisă astfel: “Poetă, scriitoare de talent, cunoscând vreo şase limbi, suveranei României i-ar fi fost uşor a trăi de pe urma condeiului, sau, la un caz mai anevoios, în urma agilităţii ce posedă ca stenodactilografă. Într-adevăr, se ştie de către toţi că nici o dactilografă de meserie nu ar putea concura cu Carmen Sylva, care e în stare a scrie 97 de cuvinte pe minut! Muzicantă de mare merit, ar avea atâtea lecţiuni încât nu le-ar putea prididi”. Şi, apropo, Regina Elisabeta a fost şi... fotomodel, pozând în reclame pentru maşini de scris şi parfumuri!
Ni s-a părut interesant studiul întreprins de cei de la “Dimineaţa”, cu atât mai mult cu cât se ştie că acesta era ziarul “stângii”, C. Mille, directorul publicaţiei, era socialist. Jurnaliştii au vrut, deci, să le pună pe regine la muncă, au vrut să ştie dacă pot fi şi ele, la o adică, neveste de mahalagii cinstiţi. Iar cercetarea lor s-a dovedit, până la urmă, în favoarea acestor suverane. “Sunt sigură că nu puţine din cititoarele noastre, gândindu-se la traiul reginelor, îşi şoptesc, poate, cu invidie: - Ce fericite, ele nu cunosc decât belşugul, găteala şi plimbările… - Ei bine, lucrurile nu stau tocmai aşa cu cea mai mare parte dintre reginele Europei, care mai toate se îndeletnicesc cu câte o ocupaţie serioasă ce le-ar aduce, la vreo nevoie, pâinea de toate zilele. Dacă am presupune, de pildă, o răsturnare a întregii stări sociale, care ar pune în rândurile muritoarelor de rând, fără avere şi moşii, pe reginele Europei, nici una dintre ele nu va pieri de foame, căci fiecare se pricepe la o meserie căutată”.
Să facem şi noi o scurtă trecere în revistă a reginelor de-atunci, ca să aflăm cât de vrednice şi pricepute erau suveranele din “cotingentul” Elisabetei.
Regina Elisabeta a Belgiei, fiică a ducelui Carol Teodor de Bavaria – oculist celebru – îşi luase doctoratul în medicină la Universitatea din Leipzig. “E primul doctor care îngrijeşte pe ai săi, în caz de boală!”, scrie autoarea articolului, continuând… “Numai de plăcere s-ar îmbolnăvi clienţii reginei, de-ar fi forţată să devină medic practicant!”. Regina belgiană se pare că era, de asemenea, un bun conducător auto – ceea ce ar fi recomandat-o ca taximetrist sau... şofer cu livrea la vreun aristocrat al vremii.
Augusta, Regina Germaniei, era un fotograf strălucit – luase lecţii cu Durkopp, cel mai mare fotograf al Berlinului – şi şi-ar fi putut deschide un atelier foto.
Regina Wilhelmina a Olandei putea oscila între cariera de miniaturist (picta excelent pe suprafeţe mici) sau cea de... menajeră, căci îi plăcea să deretice, să cârpească rufe şi să gătească.
Regina Maud a Norvegiei era deja o autoare dramatică apreciată, piesele ei se jucaseră cu succes la Oslo şi la Copenhaga... doar că pseudonimul ei era unul masculin: Graham Irving.
Elena, regina Italiei, s-ar fi putut angaja cu succes la... circ. Strălucea la tragerile cu arcul şi la înot şi avea o agilitate greu de întrecut.
Victoria, regina Spaniei, era potrivită pentru un post de guvernantă, căci copiii o găseau adorabilă şi nu-i ieşeau din cuvânt.

Regina Maria – soră de caritate, scriitoare, jurnalistă

Regina Maria, soţia Regelui Ferdinand al României, s-a dovedit a fi şi ea pregătită să facă oricând faţă unei situaţii dificile. Ne-o amintim, pe frontul Primului Război Mondial, ca soră de caritate – ar fi putut, deci, să aibă o carieră în domeniul medical. După război, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai abili diplomaţi ai românilor, punându-se cu totul în slujba obţinerii recunoaşterii Unirii şi a graniţelor României întregite.
Ar fi putut să se implice, de exemplu, în domeniul decoraţiunilor interioare (gustul său era considerat desăvârşit) şi ar fi fost un PR excelent. Cu siguranţă, dacă am fi avut-o azi pe ea, nu am fi avut probleme cu „brandul de ţară”. E de notorietate faptul că Regina Maria a reuşit să-şi promoveze ţara în străinătate cum nimeni altcineva nu a făcut-o, folosindu-se chiar de ceea ce ţara avea mai puternic: oamenii ospitalieri şi peisajele superbe. Una dintre cărţile ei se numeşte, de altfel, chiar aşa: „Ţara pe care o iubesc”. Ce-ar putea fi mai elocvent de atât? Dar vă vine să credeţi că Regina Maria a reuşit să facă imagine ţării sale cu ajutorul... ţiganilor? E. O. Hoppé este fotograful pe care suverana îl aduce de peste Atlantic pentru a realiza o carte-album despre România, care avea să se numească „In Gipsy Camp and Royal Palace - Wanderings in Rumania”, iar prefaţa o scrie chiar ea. E inutil să spunem de ce succes s-a bucurat acest volum, publicat la New York, în 1924.
Şi fiindcă am amintit de cărţi, să nu uităm zecile ei de volume, publicate în mai multe limbi, ca şi colaborările ei la diferite publicaţii din Europa şi din America. S-a spus despre ea că a fost „prima regină-jurnalist a lumii” şi cei care-i cunosc augusta biografie îşi amintesc probabil episodul dintr-unul dintre oraşe când, o dată ce delegaţia care o însoţea în călătoria prin America ajunge la locul unde urma să se desfăşoare întâlnirea cu jurnaliştii, ea constată că nu e încă pregătit totul pentru conferinţa de presă - regina se implică în organizare şi, curând, avea să invite ziariştii să-i pună prima întrebare.

Regina Elena – o pasionată a artelor

Despre Regina Elena ştim parcă prea puţin... Cu toate că, acum vreo câţiva ani, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României i-a dedicat o carte biografică, „Elena. Portretrul unei Regine”. Ce ştim, totuşi? Că era o erudită – fusese instruită, la curtea de la Atena, de savanţii Greciei din acea epocă. Era îndrăgostită de toate formele de expresie artistică, fiind o adevărată enciclopedie de istorie a artelor muzicale şi vizuale. Ar fi putut fi, cu siguranţă, mentorul tinerilor din jurul său. Avea multă răbdare cu copiii şi adolecenţii, avea tact şi ştia cum să-i îndrume.
Regina Maria scrie în jurnalul ei că nora sa era o foarte bună imitatoare. "La ceremoniile oficiale, Regina Maria îi cerea să fie atentă la modul ei de manifestare şi apoi să o imite. Principesei Elena îi ieşea perfect ... şi Regina Maria se distra copios", spune Ştefania Ciubotaru, dr. în istorie şi autoarea consistentului volum "Viaţa la Curtea Regală a României. 1914-1947" (Editura Cartex).
Mai ştim şi că Regina-Mamă Elena era un om drept şi bun, tenace şi curajos, iar în anii războiului i-a ajutat, cât şi cum a putut, pe evrei. Motiv pentru care a şi fost recunoscută de către Yad Vashem, ca „Drept între popoare“. Ar fi fost deci un militant activ, la o organizaţie internaţională pentru drepturile omului, pentru drepturile popoarelor.

Regina Ana – vânzătoare, şofer de jeep şi tâmplar

Mai aproape de timpurile noastre „curge” povestea Majestăţii Sale Reginei Ana a României.
Cei care admiră distincţia consoartei ultimului monarh al României ştiu poate prea puţin despre viaţa ei dinainte de venirea în ţară, alături de Regele Mihai şi de fiica lor, Principesa Moştenitoare Margareta. De câteva săptămâni, însă, acest „gol” poate fi umplut, căci în librării a apărut volumul „Ana. Portretul Reginei / Anne. Portrait of the Queen”, scris de Principele Radu al României şi publicat la Editura Curtea Veche. „Regina preferă să călărească decât să brodeze, să meargă cu jeepul sau cu bicicleta, decât să gătească, să facă tâmplărie în loc de conversaţie de salon”, notează Alteţa Sa Regală despre regina pe care o descrie ca fiind nu „o femeie suavă, ci una energică”.
În ce o priveşte pe Regina Ana, chestiunea trebuie pusă altfel decât în cazul celor de dinainte. Ele au fost pe tron, dar ar fi putut, la nevoie, să dea piept cu asprimile unei vieţi obişnuite. Majestatea Sa a fost marcată de această existenţă, să-i spunem... umilă, încă din tinereţe. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, în 1923, a fost nevoită să se refugieze în America, la 17 ani, urmându-şi părinţii care plecau din Franţa ocupată. Acolo, tatăl său, Principele Rene de Bourbon-Parma s-a angajat la o companie de gaz, iar mama sa, Principesa Margareta a Danemarcei, la un un pălărier de origine daneză. Ana a urmat exemplul părinţilor săi şi s-a angajat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s. După numai trei ani, se reîntoarce în Europa, ca voluntar în Armata Franceză, fiind şofer de jeep. La sfârşitul războiului e înaintată la gradul de locotenent şi decorată cu Crucea de Război a Franţei.
În iunie 1948 Principesa Ana de Bourbon-Parma se căsătoreşte cu Regele Mihai, un tânăr monarh, nevoit să plece în exil, fără să ştie dacă şi când se va putea întoarce în ţara lui. Vor începe împreună o viaţă care se anunţa plină de privaţiuni, dar aveau un avantaj: şi unul, şi celălalt ştiau cum să-şi câştige pâinea, cum să construiască un cămin pentru familia lor (o familie care avea să fie dăruită, curând, cu cinci fetiţe drăgălaşe). Pasiunea pentru tâmplărie din copilărie şi adolescenţă îi va folosi pentru a avea un venit decent. De asemenea, Regina nu a ezitat să lucreze la fermă, în perioada în care au locuit în Marea Britanie. După ce familia s-a stabilit în Elveţia, la Versoix, în 1956, a îmbrăţişat „profesiunea de doică a propriilor copii şi de ajutor de mecanic auto, atunci când Regele avea nevoie de «patru mâini» în atelierul de maşini”.

Dar regii României?

Ne-am propus să scriem astăzi doar despre regine, dar fiindcă am amintit de atelierul Regelui Mihai să spunem doar câteva cuvinte şi despre meseriile regilor. Majestatea Sa Regele Mihai a fost, în Elveţia, pilot de încercare la Learjet, dar nu refuza nici să repare automobile. Se ştie că, încă de copil, a fost atras de tot ceea ce ţinea de mecanică. Este celebră o fotografie cu el, copil, vizitînd Muzeul Ştiinţei din Londra, în 1932, preocupat de cum funcţionează un mecanism. Tatăl lui, Regele Carol al II-lea, fusese pasionat de sporturi (mai ales de cele de iarnă) şi de vânătoare. Bunicul lui, Regele Ferdinand, era cunoscut ca un bun tâmplar, iar întemeitorul dinastiei, Carol I, dacă n-ar fi fost să ajungă rege, ar fi făcut o excelentă carieră militară în armata prusacă.

 

Citește și

Elena Caragiani-Stoenescu. Corespondent de război și pilot de avion pe front

Românii care nu au auzit de România. Incredibila poveste a VOLOHILOR

 

REPORTAJE

Fraţii Petreuş au purtat în suflet satul natal, Glod, indiferent de locul în care au poposit
Născuţi pe meleaguri maramureşene, fraţii Ştefan şi Ion Petreuş au îndrăgit muzica din anii nevârstniciei.
Au trecut 7 ani de la dispariţia Valeriei Peter Predescu
Valeria Peter Predescu s-a născut în octombrie 1947, la Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud. A debutat în 1971,
Sofia Vicoveanca a primit în dar un timbru vocal inconfundabil după ce a devenit mamă
Sofia Vicoveanca s-a născut la 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți, în inima Bucovinei. A avut o
Maria Ciobanu încânta musafirii părinţilor în copilărie
S-a născut pe plaiuri vâlcene şi este îndrăgită de românii din toate colţurile lumii. Maria Ciobanu
Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş, “duel” pentru premiul I în perioada studenţiei
În perioada studenţiei, între Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş exista o mare concurenţă chiar dacă
Lioara, însurăţirea fetelor de pe Valea Crişului Negru
Cine n-a auzit şi n-a îndrăgit minunatul cântec “Lioară, Lioară” interpretat de Florica Bradu?
Elena Roizen, vocea care ne-a adus Dobrogea aproape
Elena Roizen s-a născut la 1 februarie 1945 la Ovidiu, judeţul Constanţa şi a debutat în 1965 la Radiodifuziunea
Daciana Ungureanu aşază simbolistica tradiţională pe vase din lut
Poposesc, deseori, la Novaci – Pociovaliştea – într-un univers tainic, într-o lume conturată cu
Biserica din Dretea, o bijuterie a meşterilor ţărani de odinioară, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Din vechime, meşterii lemnari au creat cu un rafinament aparte biserici din lemn. În jurul bisericilor s-au
Daniela Condurache a visat de mică să devină artistă
Interpreta Daniela Condurache s-a născut la 23 mai 1962 în localitatea Stănceşti, judeţul Botoşani. A avut o
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Prinţesa sângeroasă a Transilvaniei, supranumită „femeia-vampir”
Numele Anei Báthory, sora principelui Gabriel Báthory al Transilvaniei, a fost asociat cu magia neagră şi
Peştera unde se spune că uriaşii lui Decebal păzesc aurul şi unde gheaţa
Peştera Focul Viu este o altă minune naturală a ţării noastre, situată în Parcul Naţional Apuseni, la o
Biserica de nuiele din Izvoare, unică în arhitectura sacrală din România
Într-un sat uitat de lume din județul Constanța dăinuie peste veacuri un altar creştin, o adevărată cetate a
Clujul neştiut - Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome
Și oamenii mari sunt oameni: Păcatele copilăriei
Impus în funcția de prim-ministru de către Uniunea Sovietică în martie 1945, Petru Groza a condus Guvernul
Grădina Zmeilor și poveștile sale, tăinuite de stânci
Avem și noi "Meteorele" noastre, nu la fel de populare precum spectaculoasele stânci ale Greciei, însă la
Radio România a împlinit 89 de ani!
La 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, se difuza în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din
Elena Caragiani-Stoenescu. Corespondent de război și pilot de avion pe front
Au trecut o sută de ani și încă unul de când Elena Caragiani-Stoenescu înscria în ceasloavele
Ce secrete ascund capetele alungite ale oamenilor care au trăit cândva pe teritoriul României?
Teritoriul actual al României a fost unul dintre locurile preferate de triburile nomade, în special de
Această descoperire adânceşte misterul tăblițelor de la Tărtăria
Tăbliţele de la Tărtăria reprezintă o descoperire extrem de valoroasă, căreia, dacă i s-ar acorda importanţa cuvenită,
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Tinerii talentaţi sunt aşteptaţi la Festivalul
O nouă ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului românesc „Pană de Păun”, se va
Irlanda a decis: Fără animale sălbatice la Circ!
Irlanda va interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ începând cu data de 1
Scandal (ca) la ușa... bisericii, între un preot caterisit și reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Un puternic scandal a avut loc, duminică dimineaţă, în Biserica „Schimbarea la Faţă a Domnului” din
25 de secole de istorie, într-un sertar dintr-un castel englezesc
O vastă colecţie numismatică, alcătuită din monede provenind din zone îndepărtate de pe glob, inclusiv din Siria
Festivalul
În perioada 7-9 noiembrie vor urca pe scena Teatrului "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu nume mari ale
Spectacol - poveste cu 2 Vibes Symphony, Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio
Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio vor concerta cu casa închisă, în premieră alături de
Concerte de romanță în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE
Crescătorii de ovine vă invită la tocăniţă şi pastramă în Piaţa Obor, în acest weekend
Campania națională de informare și promovare „Alege oaia!”, continuă în acest weekend în
Muzeul Satului din Capitală găzduiește Târgul de Sfântul Dumitru
În ambientul specific al toamnei, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în
Un vasluian, decis să aducă în țară puieți din „mărul Raiului”. Strămoșul merilor crește în Altai
Ai auzit probabil de multe ori expresia „Raiul pe Pământ”. Iar dacă o asociezi cu cel mai cunoscut
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Supravieţuitoarea de la Auschwitz care l-a înfiat pe nepotul şefului lagărului
Originară din România, Eva Mozes Kor (83 de ani) are o poveste de viaţă impresionantă: a supravieţuit miraculos
Gala premiilor Festivalului „Maria Tănase”, ediția a XXIV-a
Toamna se numără... premiile Festivalului „Maria Tănase”. De aproape un sfert de secol! Aplauzele au
Radio Antena Satelor vă invită la o întâlnire cu cartea
Miercuri, 15 noiembrie, colega noastră Anamaria Ionescu își lansează cel mai recent roman. Este vorba despre
Strănepotul lui Nicolae Iorga este fondatorul stilului karate fudokan
Fondatorul stilului karate fudokan, Ilija Jorga Soke, care este strănepot al marelui istoric Nicolae Iorga, consideră
Tinerii designeri români promovează tradițiile din Delta Dunării
Obiecte realizate de meşteri populari din judeţul Tulcea şi tineri designeri români sunt promovate, prin
Orchestra Națională Radio, concert dedicat dialogului cultural România – Polonia
Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert – eveniment dedicat
Festivalul SoNoRo revine la cea de-a XII ediţie în Timişoara
Alături de Braşov, Cluj şi Bucureşti, Timişoara va face parte şi în 2017 din circuitul muzicii de cameră propus
Producția de teatru radiofonic a Radio România
Exploziv de Elise Wilk în regia lui Mihnea Chelaru a primit Premiul Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, la
Și oamenii mari sunt oameni: Umor păgubitor
Păstorel Teodoreanu (pe numele său real - Alexandru Osvald Teodoreanu) s-a născut la Dorohoi pe 30 iulie 1894. De-a
Emisiuni religioase la Radio România, din 1928
Relaţia omului cu Dumnezeu a fost de la început în atenţia celor care au făcut Radio în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Cofeturile, delicatesele și meniurile Casei Capșa
„Cofetăria Capșa” a fost fondată în 1852 în casa vornicului Slătineanu de către urmașii unui
Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste femei
Este un proiect compus, constând în expoziţie-cercetare, dezbatere, masă rotundă şi publicaţie, produs de
Expoziţie
Expoziţia 'Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 - 1918)' se va deschide miercuri, de la ora
Povestea nebună a PRINŢULUI PILOT care a transmis americanilor cel mai important mesaj al REGELUI MIHAI
Pilot talentat, bărbat şarmant şi cu un comportament de adevărat nobil, a fost singurul român care a participat
Meniul unei nunți regale ca-n povești. De la caviar de Vâlcov la sărmăluțe românești
Meniul acestei nunti impleteste povestea regala cu cea rurala, trainica, romaneasca. Trei zile a nuntit Sinaia cand s-a
Gheorghe Caranda, primul erou aviator român
Gheorghe Caranda zburase alaturi de printul George Valentin Bibescu, alaturi de Aurel Vlaicu si de alti cativa pionieri
Surogatele de cafea, la țăranul român. Coajă de pâine, cartofi, rădăcină de topinambur, de cicoare sau de andivă (câteva rețete)
Surogatele de cafea au fost când modă, când necesitate, într-o societate marcată de lipsuri
Ziua Universală a Iei – tradiţia românească de o frumuseţe unică
Sâmbătă, 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume a fost
Două escroace internaționale, prinse la Piatra Neamț
Se aciuiasera, de cateva luni, in Tinutul Neamtului, pacalind ba cate un staret de manastire, ba un flacau de insurat.
Primele alegeri locale din România Mare. Unde era „izvorul fraudelor electorale”?
Primele alegeri de dupa Marele Razboi de Reintregire a Neamului, cele din 1922, s-au facut fara a avea o unitate, in
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

ULTIMELE ŞTIRI

Guvern: suntem interesați ca tinerii să citească

Interesul Guvernului este să încurajeze tânăra generaţie să ...

Tudose: avem deschidere pentru reducerea birocrației activității medicilor de familie

Prim-ministrul Mihai Tudose a avut astăzi, la Palatul Victoria, o nouă rundă de ...

ANOFM: peste 20.000 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Argeș: o mașină a Poliției a fost implicată într-un accident rutier

Un accident de circulație în care a fost implicată și o mașină a Poliției ...

Românii își cumpără mașini prietenoase cu mediul

Numărul autovehiculelor ecologice (hibride şi electrice 100%) noi vândute ...

UE va promova anul viitor consumul de carne de oaie și capră

Uniunea Europeană va aloca pentru prima dată, în 2018, fonduri pentru ...

Dosarul „Telemeaua de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată” ajunge la MADR

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat ieri că va sprijini produsul ...

ISU Argeș e la Câmpulung cu caravana „Fii pregătit!”

Caravana „Fii pregătit!” se află astăzi, 19 noiembrie, în ...

Încă un milion de lei pus la bătaie de ANAF

O nouă extragere la Loteria bonurilor fiscale va avea loc astăzi. Fondul total ...

Antreprenorești – Adoptă un Sat, a treia vizită în comunele României

Mâine, 20 noiembrie, echipa Antreprenorești-Adoptă un Sat pornește ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge, în acest week-end, la Sibiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se va afla ...

Date uimitoare despre cânepă: Semințele acesteia pot pune capăt foametei mondiale

Cânepa are peste 25.000 de utilizări: de la alimente, vopsele şi ...

Sălăjenii dau dovadă de spirit civic și returnează banii uitați la bancomat

O sumă de bani deloc de neglijat, uitată lângă un bancomat, dar şi două ...

Someşul Mare mai "bogat" în peşti

După ce ani de zile apele curgătoare din judeţul Bistriţa - Năsăud au fost de-a ...

Vacanțe cu reduceri de până la 50%

Începând de astăzi, în cadrul Târgului de Turism al ...

REŢETE DE SUFLET

Nunțile miezului de vară și-o rețetă neobișnuită, de purcel împănat cu boabe de strugure
Exista un moment cu totul special in vara cand nuntile intra intr-o rotire fara sfarsit. Fara sfarsit am spus? Nu, nu
Rețeta de suflet. Firul de indrușaim
Plimbare leneşă pe străzile pieptişe ale Chorei. Peste capetele de ţiglă roşie ale caselor îndesate unele
Rețeta de suflet. Un gând de Înălțare
Pe-acasa pe la noi, in Moldova bunicilor, ziua de Ispas trecea cu oua rosii, cu ceapa si usturoi verde, cu o pulpa de
Rețeta de suflet. Plăcinte coapte în „ler”
În ler – cuptorul tradiţional al moţilor – se fac «şi pânea, şi prăjiturile, şi
Rețeta de suflet. De la „crudivorism” la „raw vegan”
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe
Rețeta de suflet. Poveste de la conac
S-a intamplat sa gasesc intr-o zi, in galantarele unui supermarket, potarnichi. Pasaruici mari abia cat pumnul unui
Rețeta de suflet. Marea bucătărie uitată a Ardealului
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de
In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae"
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte
Rețeta de suflet. O ciorbă și legenda ei
Creatorii de rețete (tradiționale!), ca și creatorii de folclor, nu sunt numai apanajul unui timp care a trecut. Un
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Saramura de pește a Anastasiei
Ca o abatere de la regula castei bărbaților-pescari, la Tulcea ne-a fost dat să cunoaștem o... pescăriță. Anastasia
Plachie de crap (pentru masa de Vovidenie)
Urcam incet pe drumeagul ce duce spre Biserica Vovideniei din Luncani. Ceata abia ne lasa sa descoperim scandurile
Cartofi cu usturoi la cuptor
Dumnezeu a dat libertate oamenilor sa manance orice. In cele din urma, credinciosii au ajuns sa tina post. Să ne
Zamă de găină, pentru Lăsatul Secului
Sinodul din Constantinopol, ținut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi a uniformizat
Supă-cremă de legume, pentru prima zi de Post
Postul de bucate, fara post de pacate, nu poate avea o semnificatie spirituala. Postul crestin isi atinge tinta doar
Castraveți murați, ca la Slănic Prahova
Ardelean prin nascare, prahovean prin adoptie, inginerul Adrian Sarmasi, de la Salina Slanic Prahova, ne spune ca
Turtă de praz, rețetă oltenească de intrat în Rai
Se zice că o dată se duse un oltean la Poarta Raiului și era obiceiul pe atunci că cine venea în Rai să aducă și
Pastramă de porc cu varză, pentru ziua Sfinților Arhangheli
O poveste populară spune că demult tare, oamenii aflaseră când avea să le vină sorocul, să moară, așa că nimeni
Supă de apă fiartă - rețeta lui Constantin Bacalbașa
La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era
Ruladă de ghebe cu cașcaval de Penteleu
N-am ostenit să ne minunăm de cât de inventiv este românul (românul simplu, omul pentru care gătitul
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

TRADIŢII

Trecut şi prezent: covoarele anatoliene din Transilvania
ICR New York, în colaborare cu George Washington University Museum - The Textile Museum şi Hajji Baba Society,
Noul Pavilion Muzeal Multicultural de la Muzeul Astra din Sibiu
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat componenta proiectului Patrimoniu Deschis care prevede construcția
Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării
Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania
”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei”
Expoziţia ”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei” se va deschide joi,
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, în municipiul Băileşti
Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” organizează, pe
Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi
Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a ajuns la final
Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a DivanuluiDegustătorilor de Film și Artă Culinară,
Festivalul ,,Tarafuri şi Fanfare
Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează astăzi, cea de-a X-a ediţie a
Târgul Comunităţilor Rurale, editia a III-a
O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a X-a
Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală GRIGORE LEŞE
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Tradiții - Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este INTERZIS să faci aceste lucruri
Ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este socotită în popor drept zi magică. În această zi se
Motivele pentru care colindele ne rămân în minte
Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica
Biciul Sfântului Ilie - tradiții și credințe din mijlocul verii
Despre Sfantul Ilie (pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 20 iulie) se spune ca este singurul care s-a urcat la cer
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare a agriculturii
Pe data de 29 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt
Obicei unic în România de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?
Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi
Rusaliile, un spectacol aparte al obiceiurilor românești
La 50 de zile după Paști se sărbătoreste minunea Pogorării Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena
Pe data de 21 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Constantin și a mamei sale Elena.
Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El
Săptămâna Patimilor
Acestea sunt ultimele zile din Postul Paștelui, iar creștinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârșitul vieții
Lăzărelul, sâmbăta învierii lui Lazăr
Săptămâna dinaintea Floriilor este numită „a Floriilor”, ziua cand florile, plantele de orice fel
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
”Face umbră pământului degeaba„
Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic
”Leneșul mai mult aleargă”
Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de
”Hoțul cu un păcat, păgubașul cu mai multe”
Mda! Am citit odată că un asemenea proverb trebuie să-l fi inventat un mare hoț ce s-a pomenit vorbind pentru a se
”Năravul din fire, n-are lecuire”
Da, un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe sau
Nu râvni la bunul altuia
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu
”Mi-am răcit gura de pomană”
Sau, ți-ai răcit gura degeaba, sau și-a răcit gura de pomană, iată vorbe rostite de cei ce vor constata de-alungul
”Când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum”
Nu cunosc vreo vorbă care să mă intrige mai mult ca aceasta! Păi, cum să pot să o accept, așa cum vine ea din
”Când omul cade, îi piere și umbra”
Rostesc vorba aceasta și îmi vine brusc să mă uit în spate, sau în lateral; de mult nu mai știu dacă
”Rău cu rău dar mai rău fără rău”
Păi, da, este un lucru dovedit că trăind lângă un om rău, mult timp, când acesta dispare, toate
”Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”
Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Olăritul – meșteșugul tradițional ce se zbate între viață și moarte
Olăritul este un meșteșug tradițional românesc moștenit încă din neolitic, prin care pământul, apa și
Ceramica de Horezu, marcă identitară a românilor
Un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femeile din partea de nord a judeţului
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA
În luna iunie a anului trecut, două mori din patrimoniul Muzeului ASTRA, una de apă şi alta pe tracţiune
Micii mari meşteşugari din nou la Sibiu!
În perioada 29 iulie - 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de aXX-a
Semne în lemn de Maramureș
Cadre pentru ușă, poartă, fereastră. Mii de troițe din lemn. Mult lemn. Pentru o viață și pentru mai multe vieți.
„Stuful românesc e beton”... pentru constructorii de case din Europa
Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa. In anul 1991 a dobândit recunoașterea
Mobilă pentru totdeauna
Meșterii satului de odinioară creau obiectele necesare gospodăriilor sătești. Fiecare obiect poartă denumiri arhaice de
Civilizaţia rurală a lemnului
Lazile de zestre, dulapurile, blidarele, culmile de pat etc., aceste obiecte pline de farmec si mister, realizate de
Ţesutul, artă şi meşteşug
Fragmente de tesaturi au fost descoperite datand inca din epoca bronzului pe teritoriul tarii noastre, mai precis
Să învârtim iar roata olarului
Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care noi romanii o mostenim din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4