-

Ajutor financiar din partea statului pentru cultivatorii de roşii

Cultivatorii care cresc roşii în sere vor beneficia şi anul acesta de ajutor financiar din partea statului, mai ales că pentru 2018 s-au alocat sume importante în acest sens. 

Guvernul a alocat şi în 2018 40 de milioane de euro pentru schema de ajutor de minimis, iar agricultorii pot beneficia de până la 3.000 de euro de producător. La nivel naţional, aproximativ 10.000 de fermieri s-au înscris, anul trecut, în acest program. În Judeţul Vaslui însă mulţi producători consideră procedurile greoaie, astfel că mai puţin de 50 de legumicultorii au beneficiat de acest program.

Continuarea programului privind ajutorul de minimis pentru cultivatorii de tomate în spaţii protejate este un beneficiu atât pentru producători, cât mai ales pentru cumpărătorii de legume de pe piaţa locală - consideră conducerea Direcţiei pentru agricultură Vaslui. Directorul Gigel Crudu susţine că îndată după emiterea hotărârii de guvern privind finanţarea programului şi în 2018 s-au iniţiat deplasări în teren la producătorii locali pentru a-i convinge să se înscrie în program. Anul trecut, la nivelul judeţului Vaslui, au fost doar 48 de deţinători de solarii înscrişi în program. Verificarea lor a arătat că oamenii au respectat întru totul condiţiile programului.

„Au fost verificaţi producători care au notificat faptul că au început recoltarea roşilor. Prin urmare, aceştia au ieşit cu produsele la comercializare în pieţele din municipiul Huşi, Bârlad şi Vaslui, precum şi în judeţul Iaşi cu dovada că au comercializat minimum două tone tomate de pe respectiva suprafaţă”, a declarat Gigel Crudu.

Vasluienii cultivatori de tomate manifestă reţineri, invocând faptul că se tem că nu vor avea unde să îşi comercializeze producţia. De partea cealaltă, specialiştii în agricultură susţin că, din contră, pe piaţa locală este mare nevoie de produse româneşti de calitate net superioară roşiilor aduse din import.

Sursa: RRA