Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartoful mov - cea mai profitabilă afacere a momentului, în România

Cartoful mov - o afacere profitabilă. Datorită cerinţelor pieţei, în România ultimilor ani, multe dintre culturile tradiţionale au fost înlocuite cu succes de cele mai multe ori, de fel de fel de culturi cu care agricultura ţării noastre nu era familiarizată. Astfel, auzim din ce în ce mai des de suprafeţe întregi de teren cultivate cu lavandă, goji, aronie sau alte plante ce aduc profit fermierilor care au curajul de a îşi extinde orizonturile propriilor afaceri.

22 Mai 2017, 07:42

Un superaliment originar din Peru, recunoscut pentru proprietăţile sale extraordinare în lumea întreagă a cucerit rapid piaţa din România şi a încurajat agricultorii să investească în cultivarea acestuia.

Este vorba despre cartoful mov, o specie de cartof care creşte de obicei în Anzii Cordilieri, în America de Sud, la 3.000 de metri altitudine, dar care în ultimii ani a fost aclimatizat şi adoptat cu succes şi de către fermierii români. Tuberculul se remarcă atât prin aspectul său inedit – la exterior arată ca un cartof obişnuit, dar miezul este mov, aproape violet – cât şi prin concentraţia ridicată de antioxidanţi, cu un rol vital în protejarea organismului contra cancerului.

Cultura acestuia nu impune condiţii speciale, fapt pentru care cartoful mov reprezintă în prezent cea mai profitabilă cultură din România, care poate sta la baza unei afaceri de succes, pe termen lung. Iar cei ce s-au încumentat să înlocuiască clasicele culturi de grâu sau porumb cu cele de cartof mov, confirmă acest lucru.

„Am început cu patru soiuri aduse direct din Peru, din care doar două au rezistat. Acum plantăm pe 6.000 mp. Anul trecut, recolta obţinută a fost echivalentă cu 30 de tone la hectar, dar anul acesta ne aşteptăm la 39 de tone la hectar, o producţie foarte bună chiar şi pentru cartoful obişnuit. Întreaga recoltă de anul trecut am vândut-o în străinătate, în Italia. Preţul pentru un kilogram de sămânţă sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem şi în România şi deja avem jumătate din producţie rezervată. Ca şi până acum, cred ca nu vom putea face comenzilor, foarte mulţi români fiind interesaţi de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante.”, afirmă Gabi S., un investitor din Piatra-Neamţ.

Şi pentru doamna Viorica L. din Târgu Mureş, cultura de cartov mov s-a dovedit un proiect de succes: "Cartoful mov este bogat în vitamina C, dar şi în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre şi carbohidraţi. Cultivarea lui poate fi o mină de aur pentru agricultori, deoarece câştigurile sunt de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia.”

Cartoful mov. Cum se cultivă şi ce randament are?

Leguma violet are o foarte mare rezistenţă la mană şi la secetă, dar cade şi ea pradă gândacului de Colorado. Se cultivă după aproximativ aceeaşi tehnologie ca a cartofului comun: se plantează când temperatura solului are peste 8 grade Celsius, într-un sol cu un pH între 5 şi 6, perioada de maturare fiind de 90 -100 de zile.

Despre profitabilitatea culturii, se poate vorbi la superlativ. De pe urma unui singur hectar se pot obţine 35-40 de tone de cartofi mov, care, valorificate cu 30 de lei kilogramul, aduc încasări de peste 1.000.000 de lei! Şi, nici măcar nu e nevoie să cultivi direct 1 hectar, poţi începe cu o suprafaţă de doar 1.000 de metri pătraţi – câştigul va fi de cca. 100.000 de lei/an, echivalentul unui job plătit cu 8.000 de lei/lunar!

Datorită succesului său, cartoful mov a devenit o prioritate şi pentru Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Cartof și Sfecla de Zahăr de la Brașov, care îşi propune să investească pe viitor în acest produs. „Împreună cu specialiști ai Universității din Cluj, dar și din Coreea, lucrăm la un proiect pentru producerea semințelor de cartof violet, care conține antioxidanți în cantități chiar mai mari decât fructele de pădure. Până se brevetează un soi de cartof durează între 12 și 14 ani de cercetare, dar sperăm ca acest termen să se reducă cu 3-4 ani având în vedere tehnologiile noi care au apărut”, a afirmat Sorin Chiru, directorul Institutului.

Culturile de toamnă beneficiază de condiții meteo favorabile în majoritatea zonelor agricole
Actualitatea agricola 21 Decembrie 2025, 12:42

Culturile de toamnă beneficiază de condiții meteo favorabile în majoritatea zonelor agricole

Fermierii au motive de optimism deoarece parametrii climatici din intervalul următor vor susține evoluția optimă a plantelor...

Culturile de toamnă beneficiază de condiții meteo favorabile în majoritatea zonelor agricole
Acordul Mercosur, contestat de fermieri. Riscuri pentru agricultura românească
Actualitatea agricola 19 Decembrie 2025, 14:52

Acordul Mercosur, contestat de fermieri. Riscuri pentru agricultura românească

În mediul agricol crește presiunea pentru o evaluare mai riguroasă a acordului Mercosur, pe fondul temerilor că fermele mici...

Acordul Mercosur, contestat de fermieri. Riscuri pentru agricultura românească
Măsuri mai stricte în Mureș după creșterea cazurilor de pestă porcină la mistreți
Actualitatea agricola 18 Decembrie 2025, 16:15

Măsuri mai stricte în Mureș după creșterea cazurilor de pestă porcină la mistreți

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Mureș intensifică controalele și instituie filtre rutiere pentru a preveni...

Măsuri mai stricte în Mureș după creșterea cazurilor de pestă porcină la mistreți
Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete
Actualitatea agricola 15 Decembrie 2025, 09:37

Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete

Statisticile oficiale pentru începutul anului 2025 maschează o criză acută în zootehnie, unde creșterea de 36% a producției...

Paradoxul din zootehnie: Statistici pozitive, dar fermele de vaci se închid pe capete
Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate
Actualitatea agricola 15 Decembrie 2025, 09:21

Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate

După o perioadă lungă de dezechilibre și crize succesive, primele luni din 2025 aduc semnale de stabilitate în producția de...

Producția internă de carne își revine, dar importurile rămân ridicate
Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Actualitatea agricola 14 Decembrie 2025, 10:32

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente

Vânzările produselor de protecţie a plantelor au înregistrat o creştere în 2024, evoluţie care reflectă extinderea şi...

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2025, 10:21

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei

Crescătorii de animale vor beneficia de virarea unei sume totale de 38,7 milioane de lei, reprezentând contravaloarea...

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Actualitatea agricola 08 Decembrie 2025, 13:51

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul

Pe măsură ce toamna se apropie de final, grijile economice ale românilor nu par să se risipească. Prețurile au crescut în...

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul