-

Lâna de oaie – material ideal pentru construcții!

Lâna de oaie și-a pierdut interesul pe piața românească. De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în industria textilă.

Asta în condițiile în care tunsul oilor este obligatoriu. 

O soluție în acest sens s-ar putea să vină dintr-o inițiativă guvernamentală de stimulare a valorificării materialelor naturale în domeniul construcțiilor.

Conform specialiștilor, lâna este un material eficient în domeniul izolației, fiid extrem de eficientă, atât din punc de vedere termic cât și hidro. Mai mult decât atât, vorbim despre un material ecologic care nu putrezește.

Dumitru Sas, fermier din județul satu Mare spune că inițiativa este lăudabilă, dar efectele benefice depind de valoarea de achizișie a lânii. Pentru ca acest proiect să aibe efectele scontate ar trebui caachiziția de lână să se facă la o valoare minimă de 2 – 3 lei pe kilogram.

Mulți crescători de oi sunt sceptici, susținând că va trece multă vreme până când cei implicați în domeniul construcțiilor vor renunța la soluțiile tradiționale și vor folosi lâna.

Sursa: Leontin Cupar – corespondent AS în județele Maramureș și Satu Mare ( pentru Fermier în România din 8.08.2016)

Articole înrudite

 • Cum să faci profit din agricultură. Cultura de afin, o investiţie sortită succesului

  Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, afinele se numără printre cele mai puternice fructe cu potenţial terapeutic, protejeazând corpul împotriva radioactivităţii şi ajutând la reglarea proceselor imunitare.

 • 5 efecte negative ale utilizării de îngrășăminte

  Ce se întâmplă atunci când fermierul ajunge în mijlocul naturii şi împrăştie îngrăşământ pe terenurile şi livezile sale? Ademenit de creşterea rapidă despre care a auzit, el aplică îngrăşăminte pomilor şi plantelor sale, fără a se gândi la influenţa acestora asupra ordinii naturale. Un îngrăşământ accelerează uşor creşterea culturilor, este lăudat din greu şi recomandat în lumea largă ca fiind eficace. Este subliniată doar eficienţa îngrăşământului şi nu se spune aproape nimic despre efectele sale negative.

 • Coreea de Nord, în pericol să se confrunte cu foametea, după seceta prelungită

  Coreea de Nord a fost lovită de cea mai gravă secetă din 2001, care a afectat sever producţia de legume şi de cereale, informează un raport al ONU. Precipitaţiile mult sub medie au făcut ca recoltele din iunie de grâu, orz şi cartofi să fie diminuate cu 30%, potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Recoltele sunt o sursă importantă de alimentaţie în perioada mai-septembrie, iar din acest motiv în următoarele trei luni vor fi necesare importuri de alimente, a precizat FAO.

 • Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

  O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.

 • Credite bancare pentru fermieri, în cuantum de 80% din valoarea subvențiilor ce vor fi încasate de la APIA

  Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA au o nouă șansă să își constituie un capital de lucru de până la 80% din suma ce urmează a fi încasată. Banca Comercială Română (BCR) a încheiat noile convenţii tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi fondurile de garantare, în scopul finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în sectorul agricol, în campania din acest an.