-

Credite bancare pentru fermieri, în cuantum de 80% din valoarea subvențiilor ce vor fi încasate de la APIA

Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA au o nouă șansă să își constituie un capital de lucru de până la 80% din suma ce urmează a fi încasată. Banca Comercială Română (BCR) a încheiat noile convenţii tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi fondurile de garantare, în scopul finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în sectorul agricol, în campania din acest an.

În baza acestor convenţii, BCR poate acorda credite fermierilor prin toate cele 514 unităţi teritoriale. Anul acesta, BCR le propune micilor fermieri un proces simplificat, care permite, în condiţii normale, aprobarea creditului într-o singură zi, astfel încât aceştia să poată beneficia cât mai repede de banii necesari lucrărilor agricole.

„Agricultura a redevenit unul dintre domeniile-cheie în România, iar acest lucru se vede deja în cifre, în condiţiile în care, spre exemplu, anul acesta ţara noastră a fost declarată primul exportator de cereale la nivelul Uniunii Europene. Efervescenţa antreprenorilor şi a celor 7.000 de firme care activează în agricultură ne bucură, dar ne şi obligă, deoarece toţi aceşti oameni au nevoie permanentă de finanţare şi încredere. Iar noi suntem pregătiţi să-i susţinem”, a declarat Loredana Răuţu, şef Departament Programe de Finanţare în cadrul BCR.

Banca oferă capital de lucru de până la 80% din valoarea subvenţiilor pe care fermierii urmează să le încaseze de la APIA, în cadrul Schemei de plata unică pe suprafaţă (SAPS), Plăţilor Redistributive, Plăţilor pentru practicile agricole benefice pentru mediu şi clima, cât şi în cadrul Măsurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole.

Potrivit băncii, pentru acest credit, rambursarea şi plata dobânzii se fac într-o singură tranşă, ulterior încasării subvenţiei, astfel încât nu este necesară existenţa altor surse proprii.

Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de facilităţi de finanţare, în baza Adeverinţei de înregistrare fermier emisa de APIA. Prin acest document, se confirmă ca s-au efectuat controalele administrative asupra cererii unice de plată depuse şi că beneficiarii îndeplinesc condiţiile generale de acordare a sumelor cuvenite.

Pe lângă creditele APIA, fermierii mai au la dispoziţie la BCR şi alte facilităţi de finanţare a activităţii, cum ar fi serviciile de factoring, prin care îsi pot externaliza gestiunea creanţelor comerciale pe care le încasează la temen, beneficiind totodată şi de posibilitatea de a obţine plata anticipată a unui procent din valoarea creanţelor respective.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite

 • Lâna de oaie – material ideal pentru construcții!

  Lâna de oaie și-a pierdut interesul pe piața românească. De foarte multă vreme oierii se plâng că lâna nu mai poate fi valorificată, că nu mai are căutare în industria textilă.

 • 5 efecte negative ale utilizării de îngrășăminte

  Ce se întâmplă atunci când fermierul ajunge în mijlocul naturii şi împrăştie îngrăşământ pe terenurile şi livezile sale? Ademenit de creşterea rapidă despre care a auzit, el aplică îngrăşăminte pomilor şi plantelor sale, fără a se gândi la influenţa acestora asupra ordinii naturale. Un îngrăşământ accelerează uşor creşterea culturilor, este lăudat din greu şi recomandat în lumea largă ca fiind eficace. Este subliniată doar eficienţa îngrăşământului şi nu se spune aproape nimic despre efectele sale negative.

 • Coreea de Nord, în pericol să se confrunte cu foametea, după seceta prelungită

  Coreea de Nord a fost lovită de cea mai gravă secetă din 2001, care a afectat sever producţia de legume şi de cereale, informează un raport al ONU. Precipitaţiile mult sub medie au făcut ca recoltele din iunie de grâu, orz şi cartofi să fie diminuate cu 30%, potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Recoltele sunt o sursă importantă de alimentaţie în perioada mai-septembrie, iar din acest motiv în următoarele trei luni vor fi necesare importuri de alimente, a precizat FAO.

 • Proteină produsă prin electricitate, folosită pentru reducerea foametei la nivel mondial

  O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Centrului de Cercetări Tehnice (VTT) şi de la Universitatea Tehnologică Lappeenranta (LUT) din Finlanda a găsit o metodă de a produce o moleculă de proteină cu ajutorul electricităţii şi a dioxidului de carbon. Proteina poate fi obţinută „oriunde este disponibilă energie regenerabilă”, menţionează VTT într-un comunicat, centrul de cercetări neoferind însă detalii cu privire la procesul de producţie.

 • Seceta „ucide” culturile agricole, în Italia. Se estimează pierderi de 2 miliarde de euro

  Seceta nu e doar problema unei țări, ci a întregii Europe. Pe fondul uneia dintre cele mai severe secete din ultimele decenii din Italia, jumătate de ţară (10 regiuni din 20) cere statului italian să declare instaurarea stării de calamitate naturală, în condiţiile în care pagube considerabile sunt înregistrate în rândul culturilor agricole.