Ascultă Radio Antena Satelor Live

Reguli privind producerea și valorificarea laptelui de oaie

Condițiile geo-climaterice caracteristice tării noastre, au determinat dealungul timpului ca un număr însemnat de crescători de animale să se ocupe, ca activitatea de bază, cu creșterea ovinelor, beneficiind și de faptul că această specie se întreține și exploatează în marea parte a anului (cca 200 – 230 de zile, în funcție de intemperii) pe pajiștile natural, respective pe păsuni și fânețe, explică un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu.

05 Mai 2016, 07:51

În aceste condiţii ovinele sunt comasate în turme (cârduri) cu un efectiv pe turmă, diferenţiat în funcţie de suprafaţa de teren păşunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei, de distanţa faţă de localităţi şi alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a ovinelor.

La această dată un procent mare de crescători de ovine, exploatează această specie pentru producţia de lapte care constitue materia primă pentru obținerea brînzeturilor, mai ales de tip telemea, caş, brânzeturi frământate, urdă, sau cașcaval, produse la care se realizează un randament foarte bun în exploataţii integrate sau în unităţi specializate,.

Caracteristicele laptelui de oaie sunt reprezentate de conținutul ridicat în substanțe proteice, 5,7%, în cazeină, 4,6%, lactalbumină / lactoglobulină 1,1%, lactoză 4,5%. Continutul de calciu din laptele de oaie este intre 162 si 259 mg/100g, este bogat in grasimi 6,7%, iar aportul de fosfor, sodium, magneziu, zinc, fier şi grupul de vitamine B, este însemnat .

O condiţie esenţială pentru realizarea unui spor de efective şi implicit de produse animaliere scontate, cantitativ şi calitativ, se referă la starea de sănătate a ovinelor, condiţie care constituie o preocupare importantă a serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în perspectiva prevenirii bolilor transmisibile la animale, protejarea populaţiei de bolile transmisibile de la animale la om, protecţia şi bunăstarea ovinelor, asigurarea pieţei de consum cu produse obţinute de la această specie, cu origine cunoscută de calitate şi salubre, activităţi care se desfăşoară în contextul unui larg cadru legislativ specific.

În baza responsabilităţiilor ce le revin şi pentru a asigura un sprijin concret şi eficient crescătorilor de ovine, serviciile sanitare veterinare, oferă o serie de servicii cu referire la :

- Asigurarea bazei umane şi materiale necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de prevenire şi combatere a bolilor la animale.

- Evaluarea şi monitorizarea exploataţiilor care deţin ovine, implementerea legislaţiei privind identificarea, înregistrarea şi mişcarea animalelor.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
Actualitatea agricola 12 Septembrie 2025, 14:13

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere

Anul 2025 este unul dintre cei mai grei pentru apicultura românească, potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de...

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Actualitatea agricola 10 Septembrie 2025, 15:11

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură

Agricultorii din România vor beneficia de 11,5 milioane de euro pentru sprijinirea pomiculturii și viticulturii, bani incluși...

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Actualitatea agricola 09 Septembrie 2025, 11:37

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești

Toamna aduce roade amestecate pentru pomicultorii din Dâmbovița. În Voinești, capitala merelor din România, producția este...

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Actualitatea agricola 06 Septembrie 2025, 12:06

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză agrometeorologică sumbră pentru perioada 6-12 septembrie,...

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Actualitatea agricola 03 Septembrie 2025, 15:27

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină

Autoritățile județene din Satu Mare au luat măsuri de urgență pentru a preveni răspândirea bolii după ce un caz de rabie a...

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 13:17

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții

Bilanțul anului agricol 2024–2025, creșterea costurilor pentru fermieri și perspectivele sectorului în contextul politicilor...

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 12:45

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025

Prețurile legumelor diferă adesea de la o piață la alta și de la un oraș la altul. În Piața Obor din Capitală, roșiile se...

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor
Actualitatea agricola 28 August 2025, 13:17

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor

În România, agricultura este adesea privită doar ca o activitate de producție, unde accentul cade pe recoltă, randamente și...

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor