-

Berbecii Suffolk sau țurcanele românești

Fermierii din Transilvania mizează anul acesta pe berbecii de rasă Suffolk. Au început să importe tot mai mulți berbeci din Marea Britanie și Ungaria dintr-o anumită rasă de carne, pe care îi încrucișează cu cei românești – de regulă din rasele "Țigaia ruginie" sau "Țurcana românească".

Astfel, spun ei, de sărbătorile pascale mieii lor vor fi mai mari și mai competitivi pe piețele din Uniunea Europeană.

Un exemplar de berbec din această rasă de origine britanică (dar crescut în Ungaria) costă 500 de euro, iar cei ajunși la maturitate poate să coste chiar și 2.000 de euro. Cum se deosebesc berbecii din rasa Suffolk față de cei românești?


”Au altfel de pete la picioare și sunt mai ciolănoși”, spune un fermier pentru postul de televiziune.

Carnea berbecilor de rasă Suffolk are un conținut scăzut de grăsime și de colesterol. pe de altă parte, berbecii sunt mai productivi, au un conținut de carne cu 30% mai mare față de cei românești – în faza de creștere iau în greutate între 400 și 500 de grame pe zi. În schimb, oaia românească dă lână mai multă, dar ia mai puțin în greutate – doar 200 de grame pe zi în faza de creștere