Avantajele agriculturii ecologice
Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa de contaminare a apei cu nitrati, nitriti, bacterii, pesticide.
01 Aprilie 2015, 04:00
Neutilizarea pesticidelor determina un risc mai mic de contaminare a produselor agricole. Produsele agricole sunt produse sanatoase, sigure pentru consumul uman si animal.
Conditii sigure de munca pentru agricultori. Agricultorii care practica agricultura ecologica sunt expusi mai putin riscului contaminarii cu pesticide. Este cunoscut faptul ca multi agricultori mor anual sau reprezinta diverse afectiuni grave, acestea fiind cauzate de utilizarea pesticidelor.
Biodiversitate
Scaderea biodiversitatii in sistemele agricole conventionale are urmatoarele cauze: specializarea, intensificarea, lipsa fermelor mixte, lipsa terenurilor necultivate, folosirea pesticidelor (insecticide, erbicide, fungicide).
Utilizarea pesticidelor reprezinta un pericol atat pentru plante, pentru animale, cat si pentru om, Pesticidele ameninta existenta anumitor specii salbatice de plante si animale, cu implicatii deosebite de-a lungul lantului trofic. Prin utilizarea pesticidelor se reduc considerabil sursele de hrana pentru pasari. In fermele ecologice se observa o crestere a numarului si a speciilor de pasari.
Rotatia culturilor practicata in fermele ecologice mentine durabilitatea solului, determina un numar mai mic de probleme cauzate de boli, daunatori si buruieni. Agricultura ecologica contribuie la realizarea unui peisaj mult mai variat si asigura o biodiversitate mai mare.