-

Va influența căldura din ianuarie culturile din câmp?

Vremea neobișnuit de caldă de la începutul lunii ianuarie 2018 a ridicat semne de întrebare între agricultori. Va influența ea în vreun fel culturile deja înființate, în câmp, astă toamnă?

Mai ales că tradiția populară spune că dacă e cald de Bobotează (și mai ales dacă sunt înregistrate temperaturi pozitive), va fi ger și va ninge de Paști.

Iată însă ce trebuie să știe agricultorii: culturile înființate anul trecut nu sunt afectate de vremea din această perioadă. Temperaturile ridicate de până acum au ajutat grâul, secara sau rapița să crească aproape perfect, spun specialiștii în agricultură. Aceștia monitorizează constant starea culturilor și sunt încrezători că recoltele din acest an vor fi pe măsură.

Până acum nu s-a înregistrat secetă sau alte fenomene extreme. Doar gerul le mai poate opri din avânt, spune corespondetul RRA Gina Poenaru,, care ne informează că „în județul Botoșani au fost cultivate aproape 27.000 de hectare cu grâu și secară, alte 2.000 de hectare de teren sunt cultivate cu orz și orzoaică, iar de pe o suprafață de trei ori mai mare fermierii vor recolta, la vară, rapiță.