-

Circa 15% din pescarii comerciali din Deltă vor rămâne fără permise

Circa 15% din pescarii din Delta Dunării care şi-au desfăşurat legal activitatea anul trecut riscă să rămână fără permise anul acesta, pentru că nu au reuşit să captureze 75% din cota alocată.

Această cotă e fixată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Potrivit datelor furnizate AGERPRES, din cei 1.172 de pescari care şi-au desfăşurat anul trecut activitatea de pescuit comercial în Deltă, doar 85 şi-au realizat captura în proporţie de 100%, iar 89 de pescari nici măcar nu au raportat la ARBDD capturile înregistrate.

'Circa 15% din cei 1.172 de pescari autorizaţi pentru activitatea de pescuit comercial în Deltă nu au realizat 75% din cota alocată, astfel că nu vor mai primi dreptul de a-şi desfăşura activitatea. Procentul de 15% nu este covârşitor, dar demonstrează traficul de peşte la negru din Deltă, acea hemoragie piscicolă care se face pe patru sau şase roţi, pe şosele. Peştele trebuie însă valorificat local, să dea plus valoare Deltei, locuitorii Tulcei să mănânce peşte din Deltă, nu din import, cum e acum', a declarat guvernatorul Muşetescu.

Un fenomen neexplicat de autorităţi, dar de mică amploare, a fost sesizat în Mila 23, acolo unde unii localnici au devenit colectori de peşte de la pescari care nu vor să declare capturile.

'Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a recunoscut oficial că 70% din peştele din Deltă ajunge pe piaţa neagră. Nu e numai evaziune fiscală, ci şi evaziune în cantităţi. Noi nu cunoaştem 70% din efortul piscicol', a amintit guvernatorul Rezervaţiei.

În ceea ce priveşte speciile capturate, potrivit sursei citate, cele cu importanţă economică au scăzut de la an la an, în timp ce au crescut cantităţile de specii cu importanţă economică nesemnificativă, cum sunt carasul şi babuşca.

'Primul semn de dezechilibru grav în ecosistem este atunci când carasul devine peşte dominant într-o apă, iar asta vine de la supraexploatare', a afirmat Muşetescu.

Potrivit datelor ARBDD, numărul total al permiselor emise de ARBDD a crescut în perioada 2012-2017 de la 1.354, în 2012, la 1.940, anul trecut, printre posesorii acestora aflându-se şi persoane care pescuiesc doar sâmbăta şi duminica.

'Suntem de acord că localnicii trăiesc în mod esenţial din peşte. Atunci să le dăm prima şansă de a fi pescari. Actele pe care le avem dovedesc că pentru mulţi pescuitul comercial este doar o activitate de sâmbătă şi duminică, fiindcă ei sunt angajaţi. Printre ei sunt mulţi poliţişti de frontieră, pompieri, angajaţi la unele unităţi sau companii din Tulcea. Oare un asemenea om nu ia pâinea de la gura localnicilor? Noi avem un număr limitat de permise şi consider că este normal să triem aceste persoane şi să vedem cine trăieşte efectiv din asta pentru a le da dreptul de a pescui. Restul? Nu le mai acordăm dreptul de a pescui', a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

În momentul de faţă, angajaţii ARBDD lucrează la o metodologie de acordare a cotelor de pescuit, aceasta urmând să fie finalizată luna viitoare.

În perioada 2012-2017, capturile înregistrate oficial de pescarii din Deltă au crescut de la 2.222 de tone la 3.364 de tone, în condiţiile în care cota alocată anual pescarilor aproape s-a dublat, de la 2.031 de tone, în 2012, la 4.043 tone, în 2017.

Capturile realizate într-un an şi comunicate oficial de pescari şi asociaţiile de pescari stau la baza formulei de calcul pentru stabilirea efortului de pescuit în anul următor. Potrivit normelor ARBDD, pescarii care nu realizează într-un an 75% din cota alocată de autorităţi îşi pierd dreptul de a-şi desfăşura activitatea în anul următor.
AGERPRES