-

Cofinanțare UE, pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile la animale

Bolile animalelor reprezintă un risc pentru sănătatea publică și dăunează întreprinderilor și economiei în general. Fermierii sunt responsabili pentru sănătatea animalelor lor.

Uneori, autoritățile trebuie să intervină și să ajute la prevenirea sau combaterea unei boli.

Acest lucru este necesar dacă o boală este extrem de infecțioasă sau periculoasă.

O boală infecțioasă a animalelor se poate răspândi dincolo de ferma în care apare prima dată. Poate provoca daune altor întreprinderi agricole și poate constitui o amenințare la adresa oamenilor. (PM)

Serviciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, a corelației dintre bolile animalelor și transmiterea acestora la om.

De asemenea, au ca obiectiv și asigurarea calității și a salubrității produselor de origine animală destinate consumului uman, asigurarea sănătății publice și protejarea intereselor consumatorilor.

Pentru implementrea operativă şi eficientă a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel naţional şi judeţean de prevenire şi combatere bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare şi a bazei tehnico materiale necesare.

Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, precum şi în spaţiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile, în baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste continuarea pe agroazi.ro