-

Cofinanțare UE, pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile la animale

Bolile animalelor reprezintă un risc pentru sănătatea publică și dăunează întreprinderilor și economiei în general. Fermierii sunt responsabili pentru sănătatea animalelor lor.

Uneori, autoritățile trebuie să intervină și să ajute la prevenirea sau combaterea unei boli.

Acest lucru este necesar dacă o boală este extrem de infecțioasă sau periculoasă.

O boală infecțioasă a animalelor se poate răspândi dincolo de ferma în care apare prima dată. Poate provoca daune altor întreprinderi agricole și poate constitui o amenințare la adresa oamenilor. (PM)

Serviciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sănătate a animalelor domestice și sălbatice, a corelației dintre bolile animalelor și transmiterea acestora la om.

De asemenea, au ca obiectiv și asigurarea calității și a salubrității produselor de origine animală destinate consumului uman, asigurarea sănătății publice și protejarea intereselor consumatorilor.

Pentru implementrea operativă şi eficientă a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel naţional şi judeţean de prevenire şi combatere bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare şi a bazei tehnico materiale necesare.

Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, precum şi în spaţiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile, în baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste continuarea pe agroazi.ro

Articole înrudite

 • Ex Libris Brâncuși 2018

  Muzeul Național Cotroceni organizează luni, 19 februarie 2018, ora 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziției „Ex-Libris Brâncuși”, marcând astfel împlinirea a 142 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român al tuturor timpurilor.

 • Iarna în livadă. Care sunt prioritățile?

  Lucrările care se fac în anotimpul rece în livadă își propun să asigure in parametri optimi cei cinci factori vitali pentru o bună producţie: aer, căldură, lumină, apă şi hrană.

 • Pere la cuptor cu miere, nuci și gorgonzola

  Un aperitiv simplu și buuun care nu da multă bătaie de cap, dar are un gust deosebit. Patru pere tăiate în jumătate – deci ne ies opt bucăți. Mai ai nevoie de: 100 grame brânză gorgonzola (sau orice altă varietate de brânză cu mucegai).

 • Cele mai bune ceaiuri contra balonării

  Durerile de burtă și balonarea îți dau toată ziua peste cap, nu-i așa? Dacă senzația de abdomen voluminos, însoțită de crampe, apare frecvent, folosește infuzii din plante.

  Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare intestinală cauzată de acumularea de gaze. Poate fi un simptom al unor afecțiuni ale ficatului, stomacului sau pancreasului.

 • Ce spune ascendentul despre tine

  Fiecare semn zodiacal se remarcă prin particularitățile sale, însă cel care își pune amprenta asupra destinului tău, în special după vârsta de 30 de ani, este ascendentul. Află-i semnificația!