-

Administraţia Rezervaţiei Deltei aprobă metodologia de acordare a permiselor de pescuit comercial

Colegiul executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va aproba zilele acestea noile reguli care vor sta la baza atribuirii permiselor de pescuit comercial în Delta Dunării.

Aceste reguli stabilesc cine va avea acces la permisele la care renunţă unii pescari comerciali din cauza vârstei sau a stării de sănătate şi include asociaţiile de pescari în actul decizional.

„Colegiul executiv al ARBDD se va reuni zilele acestea şi va aproba metodologia în baza căreia se vor acorda permisele de pescuit comercial în Delta Dunării la care renunţă unele persoane. În linii mari această metodologie este creionată şi va stabili cine va obţine permisul de pescuit comercial la care renunţă un pescar”, a menţionat guvernatorul Muşetescu.

Metodologia care va fi supusă dezbaterii membrilor Colegiului executiv al ARBDD va prevedea ca asociaţiile de pescari să strângă cererile de depunere a permiselor de pescuit, să le depună la sediul instituţiei şi să propună persoanele care să-i înlocuiască pe semnatarii cererilor.

„Asociaţiile sunt incluse astfel în luarea deciziilor, ceea ce înseamnă mai multă precizie, pentru că ele ştiu mai bine decât mine care sunt cerinţele reale ale zonei lor. Administraţia le dă toată încrederea că fac alegerea corectă atunci când îi nominalizează pe viitorii pescari”, a spus guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
Decizia privind stabilirea unei metodologii pentru acordarea permiselor de pescuit comercial a fost luată în urma cererilor de renunţare la permis care sunt însoţite de nominalizarea unor persoane care să preia dreptul de a pescui. 'Exista posibilitatea ca această cedare de loc să fie pe bani şi să dăm naştere unor tranzacţii pe care nu vrem să le generăm', a explicat Muşetescu.

Din acest an, ARBDD nu va mai emite permise noi de pescuit comercial în Deltă, ca urmare a faptului că numărul permiselor eliberate de autorităţi în ultimii ani a ajuns la numărul maxim admis, conform recomandărilor specialiştilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării.

Potrivit datelor ARBDD, numărul total al de pescuit comercial emise de ARBDD a crescut în perioada 2012-2017 de la 1.354, în 2012, la 1.940, anul trecut.

AGERPRES