-

Produse autentice și tradiționale, mai aproape de consumator

Produsele agro-alimentare bucovinene naturale și sănătoase, respectând rețetele moștenite din generație în generație, sunt mai aproape de consumatori, începând cu data de 1 martie.

Fundația „Open Fields” a demarat Nord Natural - un proiect de tip „food hub” cu scopul de a crea o punte între micii agricultori, procesatorii locali și consumatori în spiritul comerțului echitabil și al unei alimentații sănătoase. Echipa Nord Natural selectează și promovează produse autentice, tradiționale din zona de nord-est a României, cu precădere, în etapa inițială, din Bucovina.

Micii furnizori implicați în proiect sunt încurajați să păstreze ingredientele, rețetele și modul de producție tradițional.

 

În regiunea de nord-est a României, la fel ca și în alte multe zone din ţară şi din lume, micii producători din domeniul agro-alimentar se confruntă cu o lipsă a pieţei de desfacere. În același timp, potenţialii consumatori de produse agro-alimentare tradiţionale, locale şi sănătoase nu au acces la acestea.

Fundația „Open Fields” și-a propus să conecteze micii meșteșugari locali cu oamenii care doresc atât o experiență culinară inedită, cât și o alimentație sănătoasă, prin înființarea unui food hub. 

Astfel, proiectul derulat prin Nord Natural Hub identifică micii artizani din zona de nord-est a României, care folosesc materii prime din regiunea în care trăiesc și folosesc rețete și tehnologii străvechi și îi susține, promovându-le produsele prin canalele de piață moderne și inovative.

În primele 24 de luni, inițiatorii proiectul estimează că vor atrage circa 100 de mici producători.

Avantajele proiectului sunt multiple, atât pentru consumatori, cât și pentru producători

Mai exact, proiectul este bazat pe principiul comerțului echitabil. Astfel, micii producători beneficiază de consiliere și asistență tehnică, au acces la consumatorul final prin comerț online, târguri, evenimente și magazine specializate, sunt plătiți corect și la timp și primesc îndrumare în vederea dezvoltării durabile. În final profitul obținut este reinvestit în proiecte adresate comunităților vulnerabile.

În ceea ce îi privește pe consumatori, aceștia vor avea acces la produse autentice, românești, tradiționale, vor consuma produse sănătoase și gustoase la un preț corect și vor avea garanția unui produs cu origine și manufactură controlată.

Articole înrudite

  • Turist prin România: Salina Cacica

    E frumos să vizitezi Bucovina, cu dealurile sale feerice și cu peisajele desprinse parcă din basm. Vizitatorii sunt uluiți de contrastul dintre vechi și nou.

  • Bucovina rămâne o destinaţie turistică preferată pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă

    Bucovina rămâne o destinaţie turistică preferată pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

    Un punct de atracţie îl constituie manifestările organizate sub genericul "Crăciun în Bucovina", în cadrul cărora au loc spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă, spectacole de colinde, vizite la monumentele istorice din zonă, iar organizarea târgurilor de Crăciun constituie, de asemenea, un motiv pentru care este preferată această zonă a ţării.