-

Auditori ... la comun(e) în Bistrița-Năsăud

Asociația Comunelor a găsit soluția la obligativitatea angajării de către fiecare primărie pentru auditul anual: angajează un corp de auditori care să lucreze pentru UAT-urile asociate.

Cheltuielile se împart între acestea. Deja 32 de comune din Bistrița-Năsăud participa la acest program, iar celor deja aderați li s-au mai adăugat de ieri încă patru comune, Coșbuc, Rodna, Livezile și Josenii Bârgăului, potrivit lui Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

La această soluție, al unui corp al auditorilor interni, de care să se folosească pentru activitățile de audit unitățile administrative care nu-și permit risipirea resurselor pentru încă două posturi noi în organigramă, au recurs majoritatea filialelor județene ale Asociației Comunelor din România.

Președintele executiv al ACOR Bistrița-Năsăud, Adrian Solcan a explicat pentru Bistrița Express că nu doar economisirea resurselor pentru salarii au determinat administrațiile comunelor să îmbrățișeze această soluție, ci și numărul mic al auditorilor autorizați care pot fi angajați: ”până în anii trecuți administrațiile puteau lucra cu firme private în baza unor contracte, acum însă legea nu le mai permite”

Asociaţia Comunelor din România a fost înfiinţată în anul 1997, ca o asociaţie de autorităţi locale, având ca membri comunele din România. Numărul membrilor A.Co.R. este de 1750 comune, din toate judeţele României. Asociația acoperă 87% din teritoriul țării și 48% din populație, acționând în teritoriu prin intermediul filialelor județene (dintre care 39 au personalitate juridică).