-

Centre de colectare a laptelui în zonele montane

Camera Deputaților a votat un proiect de lege care prevede aprobarea unui program de investiții guvernamental privind înființarea de centre de colectare a laptelui pentru zona montană.

Deputatul de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, membru al comisiei de agricultură al Camerei Deputaților a anunțat în plen la dezbaterea proiectului legislativ că susține legea, adăugând că programul ar trebui extins și pentru zona submontană dar ar trebui să se prevadă şi alocarea de fonduri pentru renovarea centrelor de colectare deja existente, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Programul de investiții pentru centrele de lapte, care este susținut de Guvern ar urma să fie derulat în perioada 2018-2020 în colaborare cu Agenția Zonelor Montane, o structura înființată la finalul legislaturii trecute, cea care dă verde proiectelor de înființare a centrelor de colectare. Beneficiarii ar urma să fie privați: PFA-uri, intreprinderi familiale, grupuri și organizații de producători sau cooperative, iar valoarea totală a proiectului este de 60 de milioane de lei asigurați din fonduri ale Ministerului Agriculturii.

Beneficiarii primesc o finanțare între 40% din investiție, dar pot ajunge în anumite condiții și la o finanțare de 60% .