-

Fermierii tineri reprezintă 60% dintre beneficiarii programului pentru tomate

Majoritatea legumicultorilor înscrişi în programul pentru tomate cultivate în spaţii protejate, care continuă şi în 2018, sunt tineri, a declarat secretarul de stat din MADR, Daniel Botănoiu.

„Din ceea ce am plătit anul trecut, 28,5 milioane de euro către beneficiari, am fost şi noi atenţi către ce categorie ... sunt oameni în vârstă, sunt tineri? 60% din ei sunt tineri, ceea ce înseamnă că este un program foarte bun din punctul acesta de vedere. Stop migraţie, doi, activitate în rural, trei, program bun. Efectul l-am văzut în piaţă şi anume tot sucul de roşii a fost din producţie internă”, a afirmat Daniel Botănoiu.

El a subliniat că, anul trecut, au fost în piaţă roşii româneşti, din solarii şi spaţii protejate, până în 15 decembrie.

„La ora actuală sunt undeva la peste 13.000 de beneficiari. Ei au timp până în ciclul doi să se înscrie, pentru că el (producătorul - n.r.) trebuie să facă dovada fie în iunie, fie în decembrie că a dat cele două tone (de roşii - n.r.) în piaţă”, a anunţat Botănoiu.

Potrivit acestuia, deja se găsesc în pieţele din Bucureşti şi din împrejurimi roşii româneşti, provenite de la legumicultori din Constanţa şi Ialomiţa.

Prezent la conferinţa de presă, şeful Direcţiei de Agricultură Alba, Gheorghe Lazea, a anunţat că primele roşii cultivate în spaţii protejate din judeţ, de la fermieri din satul Sânbenedic, se vor găsi într-un lanţ de magazine începând cu 10 mai.

Valoarea ajutorului de minimis în cadrul Programului Tomata 2018 este de 3.000 de euro/beneficiar/an. Pentru a fi eligibil, legumicultorul trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 metri pătraţi, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripţionată „Program susţinere tomate, 2018”, să obţină o producţie de minimum 2 kilograme de tomate/metru pătrat şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea acesteia.

AGERPRES

Articole înrudite