-

Peste 2000 de hectare cu rapiţă de primăvară au fost semănate în Maramureş

Peste 2.000 hectare cu rapiţă de primăvară au fost semănate de fermierii din judeţul Maramureş, suprafaţa fiind în creştere faţă de anul trecut.

„ Au fost alese pentru plantare terenurile joase sau aflate în pantă uşoară din zona de deal, terenuri bine expus la soare, care pot ajuta dezvoltarea culturii. O parte din terenurile cultivate au fost luate în arendă, iar alte suprafeţe se află în proprietatea fermierilor”, a precizat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice, Vasile Popovici.

Potrivit acestuia, în toamna anului trecut, fermierii din judeţ au mai cultivat soiuri de rapiţă specifice sezonului inclusiv pe terenuri noi.

„Maramureşul nu deţine suprafeţe de teren însemnate care să permită culturi întinse, iar în toamna anului trecut, din estimările noastre, au mai fost cultivate peste 1.000 hectare (...) Fermierii sunt hotărâţi să-şi extindă culturile în funcţie de solicitările pieţei regionale şi a procesatorilor care folosesc rapiţa în prepararea unor uleiuri necesare industriei auto, biodisel ecologic sau ca furaje pentru animale”, a precizat Vasile Popovici.

Din cel mult 100 de kilograme de rapiţă recoltată, procesatorul poate obţine până la 35 de kilograme de ulei şi peste 50 de kilograme de şroturi, susţin fermierii.

Terenurile cultivate cu rapiţă sunt aşezate în lunca Someşului şi Lăpuşului, cât şi pe dealurile din vecinătatea cursurilor de apă care formează bazinul hidrografic al Someşului.

Sursa: Leontin Cupar, corespondent Radio România Antena Satelor

 

Articole înrudite