-

Culturile năsăudenilor suferă din cauza lipsei sistemelor de irigație

Irigaţiile, ori mai bine zis, lipsa sistemelor de irigaţii, reprezintă actualmente cea mai mare problemă a sectorului agricol din Bistriţa-Năsăud.

Fenomenul secetei pe timp de vară este deja unul foarte îngrijorător şi, din păcate, nu se întrevăd semne mai bune pe acest segment în viitorul apropiat. Corespondentul nostru Viorel Grosu ne informează că nici un hectar de teren agricol din BN nu este irigat, soluţiile de avarii fiind sporadice unde legumicultorii îşi mai permit să ude plantele prin picurare din sursele proprii de apă. Sunt 102.006 hectare de teren arabil în BN şi an de an există probleme mari la culturi din cauza lipsei apei. Şi producţiile la porumb şi cartofi, în mod special, sunt diminuate din această cauză, fermierii bistriţeni renunţând de la un an la altul să mai înfiinţeze suprafeţe însemnate cu aceste culturi ştiind că pe timp de vară se usucă din cauza căldurii şi a lipsei umidităţii.

Prin sertarele factorilor de decizie regăsim lesne strategii de tot felul cu forări de puţuri, bazine de colectare a apei şi mii de metri de conducte care să irige culturile însă stadiul implementării unor astfel de proiecte este undeva foarte jos.

În România anului 2017 s-a utilizat doar 17,66 % din resursele existente de apă, pentru agricultură folosindu-se circa 1, 492 miliarde de metri cubi de apă. Principalele râuri pe care specialiştii de la Apele Române le consideră utilizabile pentru agricultură ar fi Someşul care traversează judeţul Bistriţa-Năsăud pe circa 100 de kilometri, apoi Crişurile, Mureşul, Bega, Timişul, Jiul, Oltul, Argeşul, Vedea, Siretul, Ialomiţa şi Prutul.

În 2016 se irigau în România 200.000 de hectare iar în 2017 când statul a oferit gratuit apa pentru irigaţii s-au irigat 600.000 de hectare.

Sursa: Viorel Grosu, Corespondent Radio România Antena Satelor

Foto: economica.net