Ascultă Radio Antena Satelor Live

Atenţionări cu privire la prevenirea pestei porcine africane

Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane, crescătorii de porcine din Bistriţa-Năsăud trebuie să anunțe imediat când constată modificări în starea de sănătate a animalelor.

30 Iulie 2018, 09:14

Pentru verificarea modului în care se aplică măsurile stabilite în programul pentru prevenirea apariției PPA pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, aprobat prin Hotărârea CLCB nr. 1 și 2 din 2018, s-au constituit echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai instituțiilor care au competențe legale (DSVSA, IPJ, IJJ, ISU, GM, ANAF, DSP), transmite Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

​Controalele se vor efectua pe toată perioada persistenței factorilor de risc al apariției PPA. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Conform dispoziţiei Secretarului de Stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 553/24.07.2018 privind aplicarea măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, vă comunicăm măsurile de prevenire și împiedicare a răspândirii PPA.

• Pesta Porcină Africană este o boală virală;
• În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
• Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
• Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
• Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
• Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
• Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
• Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;
• Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
• Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
• Vomă, diaree, uneori cu sânge;
• Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
• Tuse și respirație îngreunată;
• Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
• Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;
• Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
• Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
• Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
• Contactul cu materiale contaminate;
• Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
• Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
• Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
• Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toată măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
• Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
• Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
• Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
• Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
• Vânătorii și cânii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
• Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
• Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
• Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.

Comunicăm faptul că în acest moment NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu