Ascultă Radio Antena Satelor Live

Teaca a reapărut pe harta producătorilor de vinuri de calitate

Teaca a revenit de curând pe harta producătorilor de vinuri, primii butaşi fiind plantați în localitatea bistrițeană de saşi cu mulți ani în urmă.

17 Decembrie 2018, 08:44

Viile au rămas în paragină după anii 1990, însă, câţiva antreprenori s-au ambiţionat să reînvie această tradiţie a vinurilor de Teaca.

Ne ocupăm de 20 de hectare de viţă-de-vie, adică 93.330 de viţe, îmbăiate în câteva mii de ore de soare pe an, renăscute pe dealurile din Ascunsa, Teaca.

Pe de altă parte, suntem o cramă de familie, dotată la cele mai înalte standarde de tehnologie, cu o capacitate de producţie de 100.000 de litri pe an. Lucrăm minuţios, atent, cu drag şi bucurie, ardeleneşte dacă vreţi, ca să „distilăm” nectarul viu născut de viţele noastre. Vă invităm să ne cunoaşteţi în fiecare sticlă de Fetească albă, Fetească regală, Chardonnay, Sauvignon blanc şi Fetească neagră.

Vinurile noastre sunt produse şi îmbuteliate de Crama Valea Ascunsă – vin de Teaca”, spune domnul Muntean, citat de Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Silviu Muntean e proprietarul acestei crame boutique, o cramă mică, dar cu suflet mare, iar ing. Bettina Buican este vinificatorul.

„Toate lucrările se fac automatizat, cu utilaje performante, Utilizăm un proces de vinificaţie standard, într-un stil nou. Şi anul acesta au fost produşi aproximativ 100.000 litri”, ne-a dezvăluit Bettina.

La Teaca este amenajată şi o cramă, unde turiştii şi nu numai pot degusta vinul şi pot petrece momente de neuitat. Iată câteva informații importante pentru pasionații de vinuri.

La Crama din Teaca puteți gusta un Sauvignon foarte generos atât în aromă cât şi în gust care dezvoltă arome de pepene galben, ardei gras şi flori de soc.

Palatinul este cucerit instant de corpul suculent şi proaspăt. Feteasca are arome plăcute de citrice, piersică şi ceai verde iar la gust prezintă o aciditate vibrantă, acoperită cu blândeţe de un corp plin şi armonios.

Chardonnay-ul produs la Teaca dezvoltă arome ludice de fructe tropicale, maracuja şi mango, apoi continuă cu senzaţii dulci de mere şi citrice.

Gustul este rotund, crocant şi plin de vioiciune și nu în ultimul rând Feteasca Neagră e un vin cu o aromă tipică, blândă, caldă şi expresivă, baricată timp de 6 luni în barrique nou din stejar românesc.

Abundă în arome de prune uscate, vişine supra-coapte, vanilie, scorţişoară şi o aluzie de ciocolată neagră. Gustativ vine în întâmpinarea palatinului, cu un corp elegant, taninuri catifelate şi o structură bună.

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu