-

Peste 25 de produse tradiționale produse pe Valea Bârgăului, așteaptă recunoașterea oficială

Dulcețurile și siropurile făcute pe Valea Bârgăului după rețete tradiționale și brânza frământată la Sângeorz-Băi, așteaptă recunoașterea pentru a intra pe lista produselor tradiționale.

Judetul Bistrita-Nasaud a reusit pâna acum sa introduca în Registrul National al Produselor Traditionale doar Povila de Bârgau, un magiun local, si Pita cu crumpiri, adica pâine facuta din cartofi. Documentatia pentru ambele produse a fost facuta de AFI Pro Familia.

„Avem doua produse traditionale atestate si zece produse obtinute conform retetelor consacrate. Asociatia Pro Familia a depus documentatia pentru înca 25 de produse în vederea avizarii de catre MADR pentru dulceturi si siropuri, iar Cooperativa Agricola Sângeorz-Bai pentru Brânza framântata de la Sângeorz-Băi. Ele sunt în procesare si speram sa fie aprobate.

Oricum, se discuta si de o modificare a legii care face referire la aceste produse traditionale si retete consacrate în sensul de a fi mai permisiva”, a spus Nutu Tabara, seful Directiei pentru Agricultura.

Printre dulceturile si siropurile facute de AFI Pro Familia dupa retete traditionale se numara cea de trandafiri, de zmeura, de fructe de soc, dar si siropuri din mure, brad sau pin.

În România sunt atestate peste 670 de produse traditionale.

(CRISTIANA SABAU)

Foto: pixnio.com

Articole înrudite