-

Maramureş: Legumicultorii vor putea cumpăra seminţele certificate, din februarie

Fermierii din judeţul Maramureş vor putea achiziţiona, din luna februarie, seminţe certificate pentru aproape toată gama de legume destinate culturilor medii, mari şi individuale.

Declaraţia a fost făcută miercuri, pentru AGERPRES, de vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.

"Seminţele certificate se vor putea achiziţiona de către fermieri direct de la firme autorizate să distribuie pe piaţa regională, inclusiv în unele comune. Pentru a avea garanţia unor recolte, mergem pe recomandarea consultanţilor agricoli sau a specialiştilor din cadrul unor firme româneşti şi străine, cu care colaborăm de aproape 15 ani. O recoltă anuală reuşită, înseamnă material semincer de bună calitate. Legumicultorii din mai multe asociaţii din judeţul Maramureş sunt foarte conştienţi că legumicultura nu se poate face la întâmplare sau după ureche şi e nevoie de sprijinul specialiştilor", a spus Daniel Tinc.

Potrivit acestuia, în urma că 25 de ani, materialul semincer putea fi procurat din România, însă o mare parte dintre micii producători au renunţat să mai deţină aşa numitele bănci de seminţe ca, ulterior, piaţa să fie preluată treptat de producători din ţările UE.

"Aici, la categoria seminţe, avem un deficit uriaş din resurse proprii (...)Toate seminţele folosite acum, în culturile mari, medii sau individuale din Transilvania provin din ţări europene ca Franţa, Belgia, Olanda, Portugalia şi Spania. Producătorii de seminţe au observat oportunitatea de piaţă, în timp ce micul producător din România a abandonat activitatea sau în unele cazuri s-a asociat pentru a rămâne pe piaţă(...) Există şi o parte bună în urma acestei asocieri, pentru că unele persoane au învăţat mult din experienţa firmelor străine, au urmat cursuri, au participat în ţările de origine la pregătiri profesionale care apoi au fost împărtăşite altor legumicultori, lucru care a prins bine şi acum îşi arată efectele. Adică, avem o legumicultură performantă" a Daniel Tinc.

Legumicultorii asociaţiei îşi desfac o mare parte din producţia de legume pe piaţa locală, târguri ale asociaţiei producătorilor locali, magazinele de legume-fructe sau prin reţeaua de hoteluri, restaurante şi pensiuni din judeţ care, potrivit Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România- ANTREC, în judeţul Maramureş totalizează peste 450 de unităţi şi se află în continuă creştere.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: lumeasatului.ro