-

Măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

În contextul confirmării, în 18 ianuarie, a pestei porcine africane la mistreţi pe teritoriul judeţului Bistrița-Năsăud, prefectul Ovidiu Frenț a convocat insituțiile responsabile.

 Ovidiu Frenț a stabilit împreună cu conducătorii acestora cele mai eficiente soluții pentru împiedicarea răspândirii virusului PPA, informează Instituția Prefectului.

Astfel, a avut loc o şedinţă de lucru, condusă de subprefectul Ciprian Ceclan, în vederea aplicării de către gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată (compusă din zonă infectată de minim 8 km + zonă tampon de 5 km) a Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, aprobat prin Hotărârea Centrului Local de Combatere a Bolilor nr. 1 din 18.01.2019, și pentru aplicarea coordonată și simultană a măsurilor în cele trei județe (Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud) și pentru creșterea eficienței de diminuare a riscului de răspândire a PPA.

La ședință au fost prezenți șase reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din județul Bistrița-Năsăud și trei ai fondurilor din județul Maramureș, dar și conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor BN, instituție care a desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire în localităţile de pe raza zonei afectate astfel încât să se reducă riscul răspândirii virusului la porcii domestici. La nivelul DSVSA se asigură serviciu de permanenţă în această perioadă, pentru eventualitatea în care se notifică apariţia de noi cazuri.

Printre cele mai importante măsuri care trebuie respectate de deţinătorii din zona afectată de PPA în această perioadă sunt: consumul de carne de porc sacrificat este permis doar în gospodăria respectivă; mişcarea/circulaţia porcilor este interzisă; evitarea cumpărării porcilor din surse neautorizate.

În ceea ce îi priveşte pe vânători/gestionarii fondurilor de vânătoare, este obligatorie, în această perioadă, respectarea măsurilor de biosecuritate la vânătoare, respectiv dezinfectarea riguroasă a echipamentului, a mijlocului de transport, a uneltelor folosite.

În vederea creşterii eficienţei acţiunilor de eradicare a PPA, s-a hotărât întocmirea şi semnarea unui protocol de colaborare între gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată a celor două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea organizării de acţiuni de vânătoare concomitentă (prima urmând a avea loc în perioada 24-26.01.2019).

Vestea bună este că până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu PPA în județul nostru.

Sursa: Viorel Grosu

foto: pixabay

Articole înrudite