-

După pesta porcină, în județul Argeș a apărut și scrapia la ovine

Anunţul a fost făcut de Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș. Măsurile sunt foarte drastice, ele presupun direct sacrificarea oilor bolnave.

Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeş, a anunţat că în comuna Valea Danului, din Zona Curtea de Argeș, a fost depistat un focar de scrapie, cu vreo 220 de mioare afectate, transmite Constantin Pașol, corespondent Radio Antena Satelor.

Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă şi fatală a ovinelor şi caprinelor, „produsă de un agent transmisibil nonconvenţional din grupul prionilor”.

Boala face parte din grupul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, alături de encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune), boala Creutzfeldt-Jakob (la om) şi altele.

Altfel spus, scrapia afectează sistemul nervos central al ovinelor şi caprinelor. Animalele bolnave trebuie să fie sacrificate, iar crescătorii vor fi despăgubiţi.

Vă reamintim, până în Crăciun, în Argeş şi în multe alte judeţe a fost anunțată prezenţa virusului pestei porcine africane.

Chiar dacă boala nu se transmite la om, cetăţenii au fost nevoiţi în multe zone ale ţării să îşi sacrifice animalele cu mult înainte de Ignat.

Unii pentru că aşa le-au cerut oamenii legii, alţii deoarece se temeau că nu vor mai avea ce să pună pe masa de Crăciun.

Foto: Ștefan Varga

Articole înrudite