-

USAMV Cluj are propriul magazin de desfacere

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj are un nou magazin de desfacere unde se vând cu succes produse obținute în Stațiunea Didactică și Experimentală de la Cojocna.

Laptele proaspăt dr vacă se vinde la 3 lei litru si  doar pe lapte magazinul încasează peste o mie de lei pe zi.

Găsiți aici și ouă chiar de la găinile stațiunii experimentale, la 50 de bani. bucata. Într-o zi se vând nu mai puțin de 3.000 de ouă, deci încasări, doar pe acestea ar fi cam de 1.500 de lei. De asemenea, se găsesc și diferite mezeluri – șuncă, salam, cârnați, dar și produse de patiserie – prăjitură cu măr și cu brânză.

Magazinul are deja vechime, de aproape două decenii.

Directorul administrativ al universității, Lucian Naș, spune că acesta are încasări între 3.000 și 7.000 de lei în fiecare zi, deci în medie cam 1.000 de euro – și cele mai bine vândute produse sunt ouăle și laptele, care vin din propria fermă.

Stațiunea Didactică Experimentală a universității agricole e deschisă din 1869, când funcționa pe lângă Institutul de Agricultură de atunci, pentru stagii de practică a studenților și cercetare științifică a cadrelor didactice.

Are o suprafață uriașă, 667 hectare de teren agricol, unde cresc 300 de porci, 270 de vaci, 800 de oi și nu mai puțin de 11.000 de găini.

Directorul SRL-ului înființat de USAMV care e asociat unic , Lucian Cuibus, spune că acesta e singurul magazin de gen din țară – în care o universitate își desface propriile produse, fie de la fermă, fie procesate. USAMV Cluj are pe Calea Florești șase mici făbricuțe, din care acum funcționează trei.

Se produc iaurturi, panificație, și produse de carmangerie.

Carmangeria aduce în galantarele magazinului universității rețete originale de crenvurști „fără monoglutamat” cârnați picanți premiați cu medalia de bronz la festivalul Slană Fest, cârnați afumați, salam de vară sau virșli.

În ce privește făbricuța de panificație cel mai bine trece prăjitura cu mere.

Universitatea vrea să implementeze conceptul „from farm to fork”, de la fermă la furculiță, pentru că lanțul de aprovizionare e scurt, 70 de kilometri, cu trasabilitate controlată.

Magazinul funcționează în subordinea universității de 15 ani și ideea e că universitatea învață studenții atunci când se produc bunătățile alimentare.

Un client constant al USAMV Cluj e Grădinița Universității „Babeș-Bolyai” unde se livrează iaurturi pentru copii, pentru că părinții copiilor cer produse locale Magazinul USAMV din Cluj se află chiar la poarta instituției pe Calea Mănăștur.

Sursa: Viorel Grosu

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite