-

Brânza frământată cu gust usturoiat este noul produs atestat tradițional în Bistrița Năsăud

Un nou produs alimentar din Bistrița Năsăud a fost atestat ca fiind tradițional. Brânza frâmântată de Sângeorz-Băi apare în înscrisuri încă din anul 1770.

Brânza frământată de Sângeorz Băi este înscrisă deja în Registrul naţional al produselor tradiţionale, de către Direcţia Generală Politici în Industria Alimentară şi Comerţ din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Produsul este făcut de Societatea Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sângeorz Băi, în locul numit „Putredu Moara”.

Laptele din care se face brânza provine din rase autohtone româneşti, iar păşunea pe care pasc vitele se află la o altitudine de 1800 metri în apropierea Munţilor Rodnei departe de orice sursă de poluare .Gustul produsului este puţin ustunoiat, iar compoziţia este una foarte fină.

Este preparată de către baciul de la stână şi se ţine în bărbânţă, o putină de lemn, la răcoare și întuneric până și câte un an de zile spre a dobândi gustul ușor ustunoiat. La culoare este ușor gălbuie. 

Viorel Grosu

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Articole înrudite