-

Regulamentul de păşunat în Deltă va fi actualizat săptămâna viitoare

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va actualiza, la începutul săptămânii viitoare, Regulamentul de păşunat în Rezervaţie adoptat în anul 2015.

Regulamentul va fi transmis tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din Deltă, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.

"Vorbim despre un regulament bazat în proporţie de 95% pe regulamentele anterioare. Noutatea va consta în faptul că vor fi indicate foarte clar zonele de păşunat, suprafeţele acestora, localizarea lor, capacitatea de suport şi cine poate beneficia de aceste zone, în sensul că nu poţi duce vacile la păşunat la Letea dacă eşti din Dunavăţu de Jos", a afirmat guvernatorul Muşetescu.

Regulamentul de păşunat include o anexă cu harta tuturor districtelor, zonelor în care se păşunează, care va fi transmisă tuturor primăriilor din Rezervaţie, potrivit sursei.

"Dacă ai până într-o sută de bovine, trebuie să obţii un permis de păşunat. Dacă ai peste 100, trebuie să obţii o autorizaţie, fiindcă este deja o activitate economică. Cu ruşine şi părere de rău, vă spun că în ultimii ani nu ştiu dacă au fost emise 10 permise de păşunat", a mai spus guvernatorul.

În opinia lui Muşetescu, incendiile care s-au înregistrat în Delta au fost provocate de crescătorii de bovine.

"Toate incendiile sunt făcute de cei care au interes în zona de creştere a vitelor", a menţionat Muşetescu.

Regulamentul de păşunat adoptat de ARBDD în anul 2015 interzice construcţiile şi împrejmuirile în zona de păşunat şi prevede printre altele marcarea animalelor, vaccinarea periodică a acestora, deţinerea de către proprietarii animalelor a sistemelor de tratare a deşeurilor de grajd.

Potrivit acestuia, păşunatul la ovine şi caprine începe pe data de 15 aprilie, iar la bovine şi cabaline în jurul datei de 1 mai.

Regulamentul va fi actualizat luni, 18 martie, într-o şedinţă a ARBDD.

La începutul acestui an, subprefectul judeţului, Corvin Bangu, a solicitat medicilor veterinari, ARBDD şi autorităţilor cu abilităţi în domeniul zootehnic întocmirea unui plan de conştientizare a populaţiei din perimetrul Rezervaţiei cu privire la necesitatea renunţării la sistemul de creştere a animalelor domestice în sistem de libertate.

În opinia subprefectului Bangu, toate epidemiile majore, pesta porcină africană, gripa aviară şi antraxul, care s-au înregistrat în Deltă de-a lungul timpului au fost favorizate de acest sistem de creştere a animalelor domestice.

Potrivit datelor ARBDD, crescătorii de animale din Deltă primesc subvenţii europene pentru 16.135 de bovine, iar cele 12 zone de păşunat din Rezervaţie cu o suprafaţă totală de 19.263,58 de hectare au o capacitate de suport de 16.257 de bovine.

"Nimeni nu are curaj să spună că în Delta Dunării toate vacile primesc subvenţii. Monitorizarea noastră a găsit libere pe domeniul public, cu sau fără crotal, 10.000 de vaci. Sute de cadavre de vaci au fost abandonate pe plauri peste iarnă, iar astea pot constitui surse de antrax inclusiv", a precizat guvernatorul Muşetescu.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pixabay

Articole înrudite