-

Daea, despre cartofi: „În timpul iernii sunt costuri cu depozitarea, nu-i scoatem azi din sol”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susţine că majorarea preţului la cartofi este provocată de costurile cu depozitarea înregistrate de fermieri în timpul iernii, întrucât "acest cartof nu-l scoatem azi din sol".

"Preţul cartofilor a avut cea mai mare creştere, dar este firesc peste iarnă. Sunt lucruri de înţeles. Acest cartof nu-l scoatem azi din sol, l-am scos anul trecut. Vedeţi, cartoful s-a obţinut anul trecut. Eu spun că este explicabilă această creştere, pentru că ei cheltuiesc în timpul iernii cu depozitarea, îi ţin la o temperatură unde să nu pornească vegetaţia şi această tehnologie, acest procedeu şi mod de păstrare este însoţit de costuri', a declarat Petre Daea. 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cartofii au continuat să se scumpească în februarie 2019, preţul acestora urcând cu 9,98% faţă de ianuarie şi cu 21% faţă de decembrie 2018. 

În ansamblu, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,27% în februarie faţă de luna precedentă şi cu 2,59% faţă de ultima lună a anului trecut.

Preţurile de consum au crescut cu 0,79% în februarie 2019, comparativ cu luna anterioară, în timp ce rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,83%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,46%, a mărfurilor nealimentare cu 3,74% şi a serviciilor cu 3,08%, relevă statistica INS.

Sursa: AGERPRES

Foto: Pixabay