-

Primele roşii vor fi recoltate săptămâna viitoare de fermierii înscrişi în programul „Tomata”

Numărul fermierilor înscrişi anul acesta în programul pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate este cu peste 1.000 mai mare faţă de anul precedent.

Cei mai mulţi fermieri înscrişi în programul „Tomata” sunt din localităţi din zona de sud a judeţului Olt, pe primul loc fiind comuna Izbiceni, urmată de Tia Mare, Cilieni, ambele cu mai mult de 500 de legumicultori care cultivă tomate în spaţii protejate.

„Direcţia Agricolă Olt a încheiat pe 20 martie sesiunea de înscriere în programul Tomata 2019. Programul s-a dovedit şi în acest an un succes, astfel că la această dată sunt înscrişi un număr de 5.250 de fermieri. Localităţile cu cei mai mulţi fermieri sunt următoarele: Izbiceni - 1.124, Tia Mare - 790, Cilieni - 697, Scărişoara - 497, Giuvărăşti - 389, Gârcov - 303, Rusăneşti- 288, Vădăstriţa - 240, Pleşoiu - 212, Strejeşti - 124; Băbiciu - 79. În alte localităţi, sub 50 de fermieri înscrişi în program. Primele roşii româneşti, din judeţul Olt, vor fi recoltate şi puse în vânzare de săptămâna viitoare”, a spus Dragoş Drăghicescu.

În ce priveşte comuna Izbiceni, unde sunt cei mai mulţi fermieri înscrişi în programul „Tomata 2019”, în mai mult de o jumătate din gospodării sunt solarii cu roşii şi majoritatea covârşitoare a localnicilor au accesat fonduri europene sau guvernamentale pentru investiţii în legumicultură, potrivit primarului Marian Gulie.

Primarul Marian Gulie a arătat că înscrierile în programul Tomata sunt atât de numeroase în comună şi datorită faptului că o parte dintre localnici au solarii pe suprafeţe mari şi acest fapt le-a permis să se înscrie atât ca persoane fizice, pentru o suprafaţă cultivată, cât şi ca persoane juridice (PFA-uri etc.) pentru o altă suprafaţă cultivată.

„A existat această oportunitate ca într-o gospodărie să se poată solicita ajutor de minimis atât ca firmă (PFA-uri, întreprinderi individuale, mai puţin SRL-uri), cât şi ca persoană fizică dacă există altă suprafaţă cultivată pentru fiecare solicitare. Or, la Izbiceni sunt foarte multe solarii, pe suprafeţe întinse, sunt peste 250 de hectare cu solarii încălzite. Oricum, mai mult de o jumătate dintre gospodării au solarii cu tomate şi sunt înscrise în programul 'Tomata'”, a declarat  primarul Marian Gulie.

El a menţionat că din Izbiceni nu au plecat tinerii în ultimii ani, sunt chiar situaţii în care cei plecaţi s-au întors, cei mai mulţi investind în legumicultură.

„La Izbiceni oamenii au accesat aproape toate măsurile prin care au putut să atragă fonduri şi să investească. Sunt peste 250 hectare solarii încălzite, aplică tehnologii noi, eficiente, se dezvoltă permanent, au trecut la tratamente bio pentru plante, au renunţat la stimulare chimică şi au trecut la polenizarea cu bondari, care este şi mai eficientă. Au mai şi venit tineri în ultimii ani, dar important este că tinerii nu au plecat, ci au rămas în localitate şi au investit aici. Un exemplu al dezvoltării localităţii este faptul că avem 1.360 de gospodării cu 4.560 de locuitori şi 4.000 de maşini”, a punctat Marian Gulie.

AGERPRES

Foto: Pixabay