-

Cea mai mare fermă de bizoni din Europa se află în Bihor

Pe dealurile Șinteului, în apropierea localităţii Salonta sunt crescuţi 800 de bizoni americani, a căror carne face deliciul meniurilor din restaurantele de top din Europa.

Creșterea bizonilor este o afacere profitabilă şi în ţara noastră, iar de acest lucru s-au convins doi investitori străini, unul austriac şi altul german. Înfiinţată în 2013, ferma de bizoni de la Salonta este cea mai mare fermă de acest fel din Europa, cu o suprafață de 17 ha, împrejmuită cu plasă de sârmă și gard electric.

Bizonul american are 450-1350 kg, atinge 1,60-1,80 m și trăiește în jur de 33 ani. Bovină sălbatică, înrudită cu bizonul european, este cel mai puternic mamifer erbivor, ce trăiește pe câmpiile Americii de Nord.

Carnea acestora, mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, nu are colesterol și este mai sănătoasă decât cea de pui. Străinii ştiu acest lucru şi pun mare preţ pe carnea de bizon. Pornind de la această premisă, investitorii de la Salonta nu aveau cum să nu îşi transforme afacerea într-una de succes.

Astăzi, ferma bihoreană exportă la capacitate maximă, carne de bizon în toată Europa.

Carnea de bizon se vinde în carcasă, direct din fermă, cu 10 euro kilogramul. Este cotată mai bine decât vita Angus, susţin crescătorii, care îi laudă calităţile.

"Este o delicatesă care trebuie preparată ca atare. Sunt diferite mirodenii care îi scot în evidenţă gustul", a explicat Janos Csaba Birta, medic veterinar.