-

Crama Harșianu și vinurile din Dumitra

O nouă cramă și - a făcut apariția în Bistrița, inginerul Octavian Harșian fiind cel ce o deține. Astfel șapte soiuri de vin se vor vinde vrac, dar și alte trei soiuri fine, îmbuteliate.

Octavian Harșian a revitalizat via din Dumitra după ce a demonstrat, prin documente vechi, faptul că dealurile Dumitrei au fost cultivate cu vie, de către coloniștii sași. După o experiență îndelungată în agricultură și, în special, viticultură, Octavian Harșian s-a dedicat acestei pasiuni de cultiva vie și de a produce vin după propriile metode, fără aditivi și arome.

„Pe lângă faptul că am reabilitat via din Dumitra, că am revitalizat-o, am reușit să producem vinul Pinot Gris, care din 1930, la Montpelier, a luat premiul întâi în Europa.

Am reușit să îl facem de aceeași calitate. În plus, am reușit să facem Steiningerul, care a dus vestea vinurilor din Bistrița-Dumitra și din care se spune că au băut împărații.

Am obținut brevet, am reușit să îl facem și este un vin cu care sper să impresionăm pentru că este foarte, foarte echilibrat.

Particularitățile lui sunt legate de multitudinea de arome pe care o are, fiind un coupage din patru soiuri: Neuburger, Fetească, Traminer și Pinot Gris. Pinot Gris și Steinegerul sunt soiuri care nu sunt valorificate la vrac, sunt vinuri elegeate.

Așa se spune la vin, elegant. Nici cool, nici bun și nici ok Vinurile noastre nu au arome de trandafir, nici de fructe de pădure, au aroma soiurilor din care sunt făcute.

Vinurile noastre sunt vinuri adevărate și curate. După vinurile pe care le producem noi nu te doare capul pentru că respectă conținutul adecvat de sulf, respectă directiva Europeană.

Tehnologia vinului pleacă din vie. Dacă strugurii sunt foarte curați, vinul iese așa cum trebuie. Vinul provenit din struguri curați nu îi trebuie nimic, niciun fel de adaos”, a spus Octavian Harșian.

Vinul de Dumitra are o istorie de peste 850 de ani, când coloniștii sași, veniți de pe Valea Rinului, au adus cu ei butași de vie pe care i-au plantat pe dealurile însorite ale Dumitrei (Mettersdorf).

Aici, via a găsit un pământ prielnic iar gustul vinului este creația unui maestru desăvârșit: natura, care îmbină seva extrasă din solul bogat tuf vulanic și calcar cu aromele miilor de flori și ierburi ale pajiștilor de munte, aduse de vânt peste viile Dumitrei.

Plantațiile de vie din Dumitra au avut două momente de cumpănă: 1880 când filoxera a distrus toate plantațiile și, în trei ani, sașii le-au replantat, după decembrie 1989 viile au fost complet defrișate, bazel unor noi plantații fiind puse abia după 22 de ani.

În ciuda istoriei frământate, vinul de Dumitra și-a păstrat gustul curat, echilibrat, nobil, încununat cu premii și distincții la concursuri interne și internaționale.

Sursa: Viorel Grosu

Articole înrudite