-

Daea: Brăila va fi primul judeţ care în 2020 va avea întreaga suprafaţă de irigaţii reabilitată

Brăila va fi primul judeţ al României care în 2020 va avea sistemul de irigaţii reabilitat pe întreaga suprafaţă, care însumează 360 de mii de hectare.

Declarația a fost făcută miercuri, 27 martie, de Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Avem ca obiectiv să repunem în funcţiune sistemul de irigaţii la nivelul la care a fost în anul 1989, pe întreaga suprafaţă care însumează 360 mii de hectare. Brăila va fi primul judeţ al României care în 2020 va avea întreaga suprafaţă de irigaţii reabilitată, pentru a nu mai sta sub semnul incertitudinii privind producţia agricolă. Avem un program bine stabilit, care este urmărit la agrafă" - a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a fost prezent în judeţul Brăila, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare la amenajarea Terasa Brăilei, care deserveşte peste 125 mii de hectare, prin cele 150 km de canale existente aici, şi unde se reabilitează patru staţii de repompare cu construcţiile adiacente.

"Astăzi sunt aici, la Brăila, şi voi reveni de câte ori este nevoie în locurile unde se deschid şi se închid şantiere. Am venit astăzi la deschiderea acestui şantier de lucru, deoarece cu câteva zile în urmă s-a dat ordinul de executare a lucrărilor. Este o lucrare foarte importantă, care înseamnă peste 125 mii de hectare pe Terasa Brăilei, ştiindu-se că aici este un sistem bine construit de-a lungul timpului, este adevărat că în zona aceasta s-a întreţinut o parte din el", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a mai amintit că în ţară sunt deschise 40 de şantiere pe sistemul de irigaţii în baza Programului Naţional de Irigaţii, proiecte pentru executarea cărora a fost alocat peste un miliard de euro din bugetul statului şi 435 milioane euro de la Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Potrivit conducerii filialei brăilene a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), pe raza judeţului Brăila se află în derulare, în prezent, lucrări finanţate prin Programul Naţional de Irigaţii în sumă totală de 40,2 milioane de lei.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Pixabay

Articole înrudite