-

Aproape 500 de oieri bistriţeni s-au înscris pentru a primi ajutorul de minimis pentru lână

496 de crescători de ovine din Bistriţa Năsăud s-au înscris pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru comercializarea lânii. Anul trecut, au fost 490 de beneficiari eligibili.

Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, angajaţii Direcţiei Agricole au fost în teritoriu şi au preluat dosarele de la producătorii agricoli, uşurându-le astfel munca fermierilor.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema ajutorului de minimis este de 1 leu/kg.

De asemenea, la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud s-au înscris 101 cultivatori de tomate în scopul obţinerii ajutorului de minimis,însă sunt aşteptări ca numărul potenţialilor beneficiari să ajungă la 150.

Anul trecut, potrivit consilierului Florin Puşcaş de la DAJ B-N, au fost 113 beneficiari eligibili, care şi-au încasat sumele de sprijin, iar în 2017, la debutul programului, au fost doar 67 fermieri.

Din păcate, pentru programul de susţinere a producţiei de usturoi, nu s-a înscris niciun bistriţean, asta pentru că Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ specific acestei culturi.

Cât priveşte programul de sprijin pentru suine, din rasele Bazna şi Mangaliţa, doi furnizori din Bistriţa-Năsăud au livrat 28 de purcei Mangaliţa către patru crescători din judeţul Braşov, în judeţ nici un procesator nefiind interesat să preia aceste exemplare.

Viorel Grosu

Sursa foto: pixabay.com