-

Fermieri nemulțumiți de despăgubirile primite pentru porcii afectați de PPA

Pesta porcină africană a fost stopată în mai multe zone, însă virusul este încă prezent în 20 de județe. Au fost stinse 319 de focare, cele mai multe din județele Brăila, Ialomița și Craiova.

Numărul celor care au fost despăgubiți se apropie de 9.000 de fermieri.

Fermierii afectati de virusul pestei porcine africane au fost despagubiti in urma sacrificarii porcilor, insa nu toti sunt multumiti de sumele incasate.

Pretul de pe piata libera pentru porcii ucisi in gospodariile populatiei a fost un pret mai mult decat corect, a declarat pentru Radio Antena Satelor, Larisa Ene - reprezentantul Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suinelor.

Insa, nu acelasi lucru se poate spune despre marile ferme comerciale care, sustine Larisa Ene, nu si-au acoperit investitiile facute in urma despagubirilor facute.

Pretul de pe piata libera pentru porcii ucisi in gospodariile populatiei a fost un pret mai mult decat corect si cred ca toata lumea a fost multumita.

Dar trebuie sa luam in considerare ca fermele comerciale au investitii in curs, au capital de lucru, au impozite si taxe de platit, au angajati.

Toate aceste sume se resimt in productie, pentru ca pana la urma mijlocul de producere al unei ferme de animale este animalul.

Acesta pierderi nu le-a cuantificat nimeni pana acum, pentru ca s-a despagubit doar animalul, dar animalul este compus din mai multe sume din valoarea lui, si din aceste cheltuieli care la sfarsit se scadeau din productia valorificata.

Intr-un final putem spune ca cei care au fost pagubiti au fost fermierii detinatori de porci din zona comerciala pentru ca si-ar recuperat doar o parte din pierderi, a declarat Larisa Ene.

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite