-

Pompierii notifică APIA incendiile provocate pentru curăţarea terenurilor agricole

Pompierii sunt, în continuare, în alertă din cauza incendiilor provocate pentru curăţarea terenurilor agricole. Ei atrag atenţia că cei care aprind astfel de focuri riscă amenzi semnificative.

În judeţul Hunedoara, în ultima săptămână, s-au semnalat zeci de astfel de incendii. În ultima săptămână pompierii militari din judeţul Hunedoara au fost nevoiţi să intervină pentru stingerea mai multor incendii de vegetaţie, care au ars şapte hectare de litieră de pădure şi 14 hectare de terenuri agricole. Focul a fost declanşat pentru curăţarea terenurilor, dar s-a extins necontrolat astfel încât a fost nevoie de intervenţia pompierilor. La Petroşani focul a ajuns până în apropierea unor gospodării, iar pompierii au venit cu două autospeciale şi au acţionat cu dificultate din cauza terenului accidentat. Comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani, Cristian Balea, despre ce pedepse riscă cei care au declanşat incendiul: „Riscă începând de la o amendă contravenţională până la dosar penal. Oamenii ar trebui ca să renunţe la folosirea acestei metode de curăţare a terenurilor prin ardere, deoarece produce mai multe dezavantaje decât avantaje: sunt afectate pădurile, solul, aerul şi chiar gospodăriile particulare”.
În urma acestor incidente peste 300 de notificări cu coordonatele GPS ale parcelelor în care au fost consemnate incendii de vegetaţie uscată au fost transmise de pompieri către APIA, care poate decide suspendarea subvenţiilor pentru terenurile incendiate în vederea igienizării. În judeţul Hunedoara au ars în această primăvară peste 600 de hectare de terenuri cu vegetaţie uscată sau litieră de pădure, cele mai multe incendii fiind constatate în ultima săptămână.

RADOR

Foto: Pixabay.com