-

Subvenții pentru cultivatorii de usturoi

Deși românii mănâncă usturoi aproape cu orice, nu se și ocupă de cultivarea acestuia, preferând, în schimb, varianta importului.

România dispunea în 2017 de o suprafața cultivată cu usturoi de mai puțin de 10.000 de hectare, cele mai multe suprafețe fiind mici și foarte mici, exploatate de ferme de familie și mici fermieri.

Pentru a limita această tendința a importurilor și pentru a-i încuraja pe cei care vor să cultive usturoi 100% românesc, Ministerul Agriculturii va acorda, din acest an, o subvenție în valoare de 1.000 de euro producătorilor de usturoi.

Data până la care cei interesați se pot înscrie pentru a accesa programul de minimis este de 15 mai, a declarat Elena Tatomir, director general Direcția Politici și Strategii din MADR, invitată în emisiunea Viață la țară, de la Radio Antena Satelor.

De asemenea, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafața cultivată cu usturoi de minim 3000 mp și să valorifice o cantitate de usturoi de minim 3000 kg/ha, dovedită cu documente justificative.

În plus, aceștia trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi și să facă dovadă producției realizate.

La final, fiecare cultivator de usturoi va primi din partea statului, conform acestui program, câte 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite