-

Ministerul Agriculturii verifică producția și comerțul cu legume și fructe

Inspectorii MADR iau toate măsurile care se impun în această perioadă pentru ca loturile de legume și fructe de proveniență autohtonă, expuse la vânzare, să îndeplinească cerințele standardelor.

Cerințele se referă la calitate, la încadrarea în nivelurile admisibile de reziduuri de pesticide și la etichetare.

Până în prezent, în toate județele din țară și în Municipiul București , au fost verificate 294 de piețe agroalimentare și 102 depozite en-gros de legume și fructe.

Au fost verificați, de asemenea, 3410 operatori, dintre care 1820 persoane fizice și 1590 persoane juridice. Au fost prelevate 52 de probe din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, lămâi, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, aduce asigurări că toate legumele și fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.

În plus, consumul de legume și fructe din producția autohtonă contribuie major la sprijinul și dezvoltarea sectorului legumicol și pomicol românesc.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 63.500 lei și un număr de 239 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de celelalte instituții abilitate în domeniu, prin măsurile de monitorizare și control, asigură în permanență respectarea prevederilor legale pentru reglementarea pieței produselor agricole, precum și pentru prelevarea probelor din plante și produse vegetale, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Sursa: Comunicat MADR

Sursa foto: pixabay.com

 

Articole înrudite